CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, July 26, 2013

TAZKIRAH PAGI JUMAAT : KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD SAW

KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD SAW

9 ZULHIJJAH TAHUN 10 HIJRAH, DI LEMBAH URANAH, GUNUNG 'ARAFAH

"Wahai manusia dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan !!! Aku tidak mengetahui apakah aku akan dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.

Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kata ku ini, dan sampaikanlah kepada orang-orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini.

Wahai manusia, sebagaimana kamu menganggap bulan ini & kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang di amanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.

Jangan kamu menyakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu pula. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti akan membuat perhitungan atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba', oleh itu segala urusan yang melibatkan riba' hendaklah dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas para isteri kamu, mereka juga mempunyai hak atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak untuk di beri makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik; dan berlemah lembutlahterhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalahteman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu keatas mereka ialah mereka sama sekali tidak bolih memasukkan orang yanga kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan di larang melakukan zina. 

Wahai manusia , dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini. Seambahlah ALLAH, dirikan solat lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, tunaikan zakat dan harta kekayaan kamu, dan kerjalah ibadah haji sekiranya mampu.

Ketahuilah setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak ada seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan amal soleh.

Ingatlah bahawa kamu akan mengadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan atas segala apa yang telah kamu lakukan. Oleh itu, awasilah tindak-tanduk kamu agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah di sampaikan kepada kamu.

Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara dan sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikut kedua-duanya nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah AL-QURAN dan SUNNAHKU.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku ini menyampaikannya pula kepada orang lain dan hendaklah orang yang lain itu menyampaikannya kepada orang lain dan bagitu seterusnya.

Semoga orang yang terakhir yang menerimanya lebih memamahami kata-kataku ini dari mereka yang mendengar terus dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawanya aku telah sampaikan risalah MU kepada hamba-hamba MU".
No comments:

Post a Comment