CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, July 27, 2013

KEPALA IKAN TONGSAN MASAK GULAI TEMPOYAK......Sedappp woooiii

Salam sejahtera....
Alhamdulillah semalam untuk menu berbuka, MA masakkan Gulai Tempoyak nie....Woooii sedaappp dah lama tak makan....
Tapi untuk kuah semalam MA masakkan 2 jenis, satu gulai tempoyak untuk MA & satu lagi gulai lemak cili padi untuk My hubby.....Biasalah orang N9 mana pandai makan gulai tempoyak nie....Oleh dek kerana kempunankan gulai tempoyak MA buatkan lah sedikit semalam.... MA memang suka masukkan taugeh kasar & daun senohom untuk mewangikan bila buat gulai tempoyak nie.....mantapp
Wbp My hubby jamahle jugak sedikit Gulai tempoyak nie semalam.....yele, mungkin kepingin kutt bila nampak MA berselera sekali makannya.....
Sekarang nampaknya dah musim durian balik....di tempat MA, di pasar pagi & pasar-pasar malam dah banyak dijualkan durian .......Jadi leh le kita membuat tempoyak.......
Buat banyak-banyak, boleh disimpan. Macam-macam leh buat dengan tempoyak nie.....sambal tempoyak pun boleehh jugak.... Tapi MA nie pelek cikit sambal-sambal tempoyak nie, tak mainlah dengan MA, hanya MA suka gulai tempoyak je....yang lain-lain, masak tempoyak MA tak makan.....huhuhu
Tapi kalau durian.....ooiii lagiii le berantuuuu
Pada anda yang sukakan gulai tempoyak.....jom le cuba membuatnya, resepinya simple je....
Mari kita tengok resepinya.....


KEPALA IKAN TONGSAN MASAK GULAI TEMPOYAK....seDAPP Wooiii
Resepi : mamaAna

Bahan-bahannya :

1 kepala ikan tongsan - dipotong-potong sederhana besar, dibersihkan dgn air limau kasturi & ditoskan
1 ikat taugeh kasar - dipotong kakinya & dibersihkan
3 sudu besar tempoyak - di blander dgn sedikit air utk mendapat tekstur tempoyak yg tidak bergentel-gentel.
10-13 biji cili padi*
1 ketul kunyit hidup*
2 biji bawang merah*(bahan-bahan nie di tumbuk/ di blander halus)
2 batang serai - di titik
1 keping asam keping - KIV
Sedikit santan pekat - KIV
Sedikit daun senohom
Sedikit garam & gula
Air untuk sesuaikan kepekatan kuahnya

Cara membuatnya :

  1. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk di dalam periuk bersama dengan serai serta bubuhkan sedikit air & jerangkan di atas api sebentar.
  2. Bila sudah mendidih, masukkan air beserta tempoyak & sesuaikan kepekatannya. Kacau sebatikan.
  3. Apabila sudah mendidih, masukkan kepala ikan tongsan kacau & biarkan mendidih lagi.
  4. Masukkan juga sedikit santan (ini terpulang samada nak bubuh atau tak mau bubuh pun tak pe). Kacau lagi sehingga mendidih.
  5. Akhir sekali masukkan taugeh & daun senohom, masukkan juga garam & gula, sesuaikan rasanya dgn citarasa kita.
  6. Sekiranya kuah tempoyak itu rasa tidak masam bolehlah di bubuhkan asam keping tapi jika sebaliknya tak perlu le bubuh asam keping lagi.
  7. Matikan api dan bolehlah di hidangkan.

Wooiii sedapppnyaa masak gulai tempoyak nie....
Dah lama tak makan.....JEMPUUTT !!!




No comments:

Post a Comment