CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 31, 2014

ISI IKAN SENANGIN MASAK KICAP PEDAS

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Hari nie MA masak sampoi jerr.... isi ikan senangin masak kicap pedas. Hanya masak untuk 2 potong jerr isi ikannya....kerana rancangan asalnya malam nanti nak pergi JJCM. Oleh kerana itu lah MA msk sikit jerr utk lunch hari nie. Masak kicap pedas nie MA gandingkan dengan sambal tumis sotong. Sedap pulak tuu....dah lama xmkn, bertamboh- tamboh nasinya.
Berbalik pada resipi asalnya  MA perolehi daripada sumber inspirasi, resipi kombinasi  antara Aziejaya blogspot dan blogger yg sentiasa meletop....siapa lg...kalau bukan CMG kita. Terima kasih kepada kedua-duanya, kerana sudi berkongsi resipi yang sampoi nie
Wbp pun resipi yang  MA titipkan disini telah di olah mengikut citarasa MA....
Jom kita tgk resipi nya.....


ISI IKAN SENANGIN MASAK KICAP PEDAS
Oleh : MA

Bahan_bahan :
  • 2 potong isi ikan senangin
  • 4 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1" halia*(*di kisar halus)
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 12 biji cili padi - di belah tengah jgn putus
  • 1 biji  bawang besar - di hiris bulat
  • 1/4 sudu teh lada hitam - ditumbuk kasar
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Gula
  • Kicap
  • Sos tiram
  • Sos tomato
  • Sedikit Cuka
  • Sedikit serbuk pati ayam (pilihan)
  • Kulit kayu manis dan bunga lawang (untuk menumis)
Caranya :
  1. Isi ikan dibersihkan serta ditoskan, gaulkan dengan garam dan kunyit . Ketepikan sebentar.
  2. Gorengkan ikan sahingga gareng. Ketepikan
  3. Tumis bahan penumis dan bahan kisar sehingga naik bau, kemudian masukkan pula cili kisar dan gorengkan lagi sa hingga gareng.
  4. Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato dan kicap.
  5. Masak hingga mendidih, jika terlalu kering tambahkan dengan sedikit air dan kacau hingga kelihatan pekat sedikit.
  6. Masukkan bawang besar bersama cili padi dan kacau sebentar sehingga bawang layu.
  7. Masukkan juga gula, cuka dan perasakan dengan sedikit serbuk pati ayam. Masukkan juga lada hitam yg telah ditumbuk kasar.
  8. Bia telah berpuas hati dengan rasanya, barulah masukkan isi ikan yang telah  di gorengkan tadi. Kacau sahingga ikan bersalut dan sebati. Matikan api.
  9. Angkat dan boleh lah dihidangkan panas2 dengan nasi.
Isi ikan senangin masak kicap pedas
Masakkan sampoii ...tapi sedappp