Kali ini MA nak tayang biskut Krunchy Karamel Almond yang orang dok tergila-gilakan tu. Rasa MA raya tahun nie Biskut Krunchy Karamel Almond nie meletooop betul......he3x
Semejak MA terpandang di rumah azlita-masam manis....terpikat MA nak mencubanya.......
Tapi tak dapat nak mencari tepung Florenta.....huhuhu
Wbp ....alhamdulillah dapat jugak jalan penyelesaiannya......
MA tak guna tepung Florenta ....tapi MA gunakan tepung Siebin (Bee-sting Mix), tepung nie berharga hanya RM17.90 sahaja 1 pek & berat bersihnya 600g.......Kalau membuatnya ...kita boleh dapat 4 loyang 10"x10", banyak tuuu.....
Tapi kalau nak gunakan loyang 12"x12" pun boleh jugak....MA dah try dah....tapi kejadian biskut tu nipis le sikit......tapi jangan risau, masih sedappp.
Okey le pada kawan-kawan yang tak dapat mencari tepung Florenta, moh kita buat dengan tepung Siebin (Bee-sting Mix).....di peknya ada dicatitkan basic resepinya....tapi jangan ikut resepi tuuu.... tak sedapp...
Moh kita ikut resepi yang MA nak berikan nie......
Mula-mula sekali moh kita tengok peralatan & bahan-bahan yang kita nak gunakan dulu....
1. Untuk membuat Biskut Krunchy Karamel Almond kita mesti ada:
- Loyang 10"x10" atau 12"x12" pun boleh
- Kertas kek yang tebal (bukan kertas minyak ye....di kuatiri biskut akan melekat bila dah masak nanti).
- Pemotong pizza/pisau
- Pembaris besi....kalau tak ada pun tak pe....tapi kena pandai adjust le untuk potongkan biskut tuu nanti.......
- Spatula nipis - Gambarnya MA lupa ambil.....huhuhu
2. Lepas tu kita sediakanlah bahan-bahannya: ( Mai kita pi beli bahan-bahannya)
- 1 bungkus Tepung Siebin (Bee-sting Mix) - 600g
- 200g Sun Flower Seeds
- 200g Kuaci Labu (Pumpkin Seeds)
- 500g Badam Flake
3. Mula-mula kita bakarkan sebentar biji-bijirin (Badam Flake, Sun Flower Seeds &
Kuaci labu/Pumpkin Seeds), bakar selama 15 minit dengan suhu 160C - tujuan
untuk merangupkannya.
4. Resepi nie adalah untuk loyang berukuran 10"x10"/ 12"x12"
- Mula-mula bahagikan bahan-bahan di atas kepada 4 bahagian kesemuanya...(Fahamke nie....). Okeylah mai kita sama-sama timbang ye....untuk satu adunan.....kita sediakan :
- 150g tepung Bee-Sting Mix
- 50g Sun Flower Seeds
- 50g Kuaci labu (Pumpkin Seeds)
- 150g Badam Flake
Cara-caranya :
- Satukan semua bahan di dalam bekas....saperti dalam gambar di atas - gaul rata sehingga bersalut sempurna.
- Sediakan loyang 10'x10", alas loyang dengan kertas kek sahaja. Loyang yang telah di alas dengan kertas kek tadi, biarkan lebihkan sikit kertas tu di kiri & kanan loyang - agar senang untuk kita angkatkan biskut nanti.
- Panaskan oven 170C ........ (suhu nie, anda mestilah kenali oven anda sendiri ).
- Tuangkan adunan ke dalam loyang & ratakan nipis-nipis.
- Bakar dalam oven selama 25 minit atau sehingga nampak adunan itu mencair & keperangan/separuh masak sahaja.
- Keluarkan loyang daripada oven dan potongkan biskut tadi mengikut saiz yang di kehendaki. Masa memotong nie mestilah cepat....kerana dikuatiri biskut akan mengeras. Kalau biskut mengeras nanti, takut tak dapat potong mengikut bentuk yang dikehendaki.
- Bila sudah siap di potong semuanya....masukkan kembali biskut yang separuh masak tadi semula ke dalam oven.
- Bakar semula selama 15 minit lagi atau sehingga elok perang nya.
- Bila biskut dah masak...sejukkan. Simpan dalam bekas kedap udara.
Taraaaa.....nie le Biskut Krunchy Karamel Almond yang telah siap di masak.....
Mai le cuba buat ........
Sedaaapppp