CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, October 23, 2014

RESIPI ORANGE POUND CAKE ...yang sungguh sedappp

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Selamat pagi semua pengunjung setia blog nie...hari nie MA nak abadikan pula resipi kek orange yang memang sedap sekali...lembut dan gebu serta harum dengan aroma orangenya...
Memang MA berpuas hati ngan resipi nie....
My Hubby memang lerr peminat tegar kek orange...apatah lagi kalau kek orange yang MA buatkan mengikut resipi nie....
Selalunya kalau MA nak buat kek orange...pastinya resipi nie yang menjadi pilihan...
Ini dah kali keberapa dah MA buatkan kek orange mengikut resipi nie...untuk itu sebagai rujukkan dimasa akan datang makanya MA abadikan disini resipinya...semoga senang untuk MA dan anak2....Terima kasih pada Chef tersohor kita yg sudi berkongsi resipi yg sungguh marbeles nie...
Terima kasih juga pada Cik Mat Gebu sebagai sumber rujukkan resipi nie....
Okey ....mai kita sama-sama buat kek orange mengikut resipi nie...pastinya kek akan menjadi sangat gebu dan lembut sekali...cubalah kalau ingin menikmati keenakkan nya......
Jomm kita layan resipinya.......


RESIPI ORANGE POUND CAKE
Resipi asal : Chef Wan
Sumber: Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :
  • 225g mentega/ majerin (MA guna 250g)
  • 1 1/2 cawan gula halus (MA guna 1 1/4 cawan jerr...utk kurangkan kemanisannya)
  • 4 biji telur gred A (di asingkan putih & kuning)
  • 2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour) -di ayak
  • 2 biji oren- diparut kulit & diperahkan jusnya
CARANYA:
  1. Pukul mentega/ majerin dengan gula hingga kembang atau hingga gula hancur. Masukkan parutan kulit orange, terus memukul.
  2. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga habis. Terus memukul hingga gebu.
  3. Masukkan tepung yg telah diayak sedikit demi sedikit berselang  seli dengan jus orange tadi. Gaul hingga rata. Ketepikan.
  4. Dalam bekas lain pukul putih telur hingga kembang dan pekat. Kaupkan putih telur kedalam adunan kek sambil digaul sehala hingga sebati. ( jangan terlalu gaul -dikuatiri kek akan bantat).
  5. Tuang adunan kedalam tin kek yg telah disapu mentega dan dialas kertas minyak pada dasar tin. Bakar dalam oven yg terlebih dahulu dipanaskan pada suhu 175'C selama 40 minit. Suhu bergantung pada oven masing-masing.
  6. Sejukkan kek sebentar sebelum dikeluarkan dari acuan. Sesuai untuk minum petang.

Orange Pound Cake
Mai kita dok pakat2 buat.....
Rasalah keenakkannya...pasti anda terpikat