CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, September 14, 2014

RED VALVET CUPCAKE

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Selamat pagi dan selamat berhujung minggu...semoga kita semua dirahmati Allah selalu.
Dah lama jugak MA tak berkesempatan mengupdate ...sejak kebelakangan nie masa terlalu lah singkat sangat rasanya serta mecemburui diri ini....
Sebelum kita keresipi hari ini... dipagi yang ceria nie....mari kita sama-sama kita muasabah diri ini semoga kita mendapat keberkatan dan rahmat Allah.... 
Untuk itu mari kita renungkan bersama pedoman ini...walau siapa pun kita....
"Sebaik-baik sedekah, rengankan suaramu bertanya belanja dapur ibu bapamu, bertanya susah senang adek beradikmu. Kerana seburuk-buruk keluarga, jangan lupa kenangan waktu kecilmu berbagi makan sekeluarga. Bila besar berbagilah rezeki apa yang ada"
Okey berbalik kepada resipi yang akan dikongsikan ini....MA skodeng dari rmh citarawan...terima kasih pada K1 untuk resipi yang memang sedap...dan izinkan MA abadikan resipi nie disini untuk rujukkan dimasa akan datang....
Baru-baru nie MA gunakan resipi nie untuk membuat cupecakes hantaran....jadi untuk yang ingin mencuba dan menikmati keenakan resipi nie ...mai sama-sama kita mencubanya ...


RED VALVET CUPCAKES (HANTARAN)
Sumber : citarasawan
Oleh : mamaAna

Bahan A (diayak bersama)
  • 375g tepung gandum (MA guna self raising flour)
  • 20g sebuk koko
  • 1 sudu kecil soda baicabonate
Bahan B
  • 170g mentega (suhu bilik)
  • 350g gula kaster
  • 2 sudu teh vanila
  • 3 biji telur gred A
Bahan C 
  • 350ml UHT whipping cream/yogurt (MA campurkan kedua2nya sekali)
  • 1 sudu besar cuka /lemon (MA guna cuka apple jerr)
  • 2 1/2 sudu besar warna merah                                                                                                         ( satukan semua, dan biarkan selama 10 minit)

Topping Cream Cheese
  • 250g cream cheese (suhu bilik)
  • 80g gula icing
  • 1 sudu teh essen vanila
  • 180ml UHT whipping cream                                                                                  (Menghasilkan 1  biji kek 9" atau 30 biji cupcakes bersaiz sedang)
Caranya :
  1. Panaskan oven suhu 180'C, Sediakan loyang/ cawan kertas
  2. Satukan bahan A. Ketepikan
  3. Pukul bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu diikuti bahan A dan bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.
  4. Sudukan 1/2 adunan kedalam cawan kertas dan bakar selama 20- 25 minit. Sejukkan dahulu.
  5. CREAM CHEESE : Pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan essen vanila dan whipping cream sedikit demi sedikit. Pukul hingga bergaul rata dan tidak berketul,
  6. Paipkan atas cupcakes dan hias mengikut suka.
*** Untuk membuat red valvet sandwhich:
       Sudukan 1 susu besar adunan diatas kertas minyak. Ratakan dengan belakang sudu                    menjadi leper dan bulat. Bakar selama 8 - 10 minit. Sejukkan. Apabila dah sejuk letakkan          cream cheese  ditengah dan tangkupkan.



Cupcakes hantaran dah pun siap..
Mai kita sama-sama cuba membuatnya...
Sekurang-kurangnya mai kita rasa keenakkan keknya.
SELAMAT MENCUBA