CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, August 29, 2013

KETAM MASAK JINTAN .....Favourite MA & keluarga


Salam .... selamat petang semua...
Kali nie MA N3kan  Ketam Masak Jintan yang memang favourite MA sedari dulu lagi.....
Masakkan nie MA belajar daripada bonda MA......selalu jugak MA buatkan dulu-dulu....tapi semenjak kebelakangan nie MA dah jarang membuatnya.....
Alkesah bukannya apa.....sebab yang utama My hubby dah tak berani makan ketam metam nie....huhuhu, apa lagi kerana gout dia tu le....
Sebab yang lain.....yaAllah .....ketam, sekarang nie mahal betul..harganya. Dulu-dulu kalau MA belikan ketam, suka jugak MA rebuskan je ketam nie......tapi sekarang rugi lak MA rasa kalau belikan ketam untuk direbuskan je.... tak berbaloi.
Oleh kerana tu le .....sekarang nie MA lebih suka masakkan ketam, cara nie saja.....disamping berselera makan.....yang paling utama sedap pulak tu rempah ratusnya....
Si bungsu suka betul dia dengan masakkan ketam cara nie.....
My hubby....huhuhu, ciannya dia.....tak berani nak makan ketamnya....tapi rempah ratus masakkan ketam tu, dibedalnya jugak.....
Walau pun MA ada buatkan masakkan lain untuk My hubby...... 
Bagi anda yang ingin mencuba masakkan yang menjadi favourite MA nie.....jom kita tenguk resipinya......


RESIPI KETAM MASAK JINTAN
Oleh : MA

Bahan-bahannya:

3 ekor ketam sederhana besar - dibuang kepis & kulit kerasnya, serta dibersihkan
3 biji cili merah*} 
4 biji cili padi*}- boleh juga digantikan dengan cili kering diblander halus
(mengikut kepedasan yang anda suka) 
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 batang serai*
Sedikit belacan*(* bahan-bahan ini diblander halus)
1 sudu kecil serbuk jintan manis**
1 sudu kecil serbuk jintan putih**(** dicampurkan jadikan pes)
1cawan pati santan
Sedikit serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng ketam & menumis

Cara Memasaknya :
  1. Ketam yang telah dibersihkan, lumurkan dengan garam & kunyit, kemudian digorengkan separuh masak. Ketepikan.
  2. Gunakan semula minyak yang menggoreng ketam tadi, jika minyak terlalu banyak kurangkan sedikit minyaknya.
  3. Panaskan minyak dalam kuali & tumis bahan-bahan yang diblander hingga naik bau. Kacau selalu supaya elok garingnya.
  4. Masukkan campuran pes jintan tadi, kacau sebatikan & biarkan sebentar sahingga garing & naik bau.
  5. Masukkan pati santan, kacau & biarkan kering sedikit.
  6. Perasakan garam & gulanya mengikut selera kita, masukkan ketam yang telah digoreng separuh masak tadi. Balik-balikkan ketam supaya sebati dengan rempah tadi.
  7. Bila dah agak kering sedikit, tutupkan api.
  8. Bolehlah dihidangkan.
'SELAMAT MENCUBA'  




Ini dia Ketam Masak Jintan....favourite MA
Jemput Makan
Wadoohh sedaapppnyaa....
   

PUDING KASTAD MARBLE OREO.....sedaappp

Asalamualaikum, salam sejahtera untuk semua yang sudi bertandang keblog MA ini....
Semalam MA ada mencuba buatkan Puding Kastad Marble Oreo nie.....puding yang sungguh sedap. Biasa le kan sekarang puding oreo nie tengah meletop....jadi MA pun terpanggil untuk membuatnya. Puding nie olahan MA sendiri setelah merujuk resepi-resepi puding oreo yang kawan-kawan blog dah pun mencubanya....jadi MA cubalah olahkan cara MA pula. Alhamdulillah menjadi & sedap pulak tu....
Sibongsu suka sangat dengan puding nie.....sekejap je habisnya.
Kebetulan semalam jiran MA ada buat doa selamat dirumahnya, jadi MA bawakanlah puding nie sebagai buah tangan......
Kepada kawan-kawan yang ingin mencuba kelainan dalam membuat puding oreo, mai lah cuba buat puding nie cara MA pulak, disini MA sertakan resepinya....



PUDING KASTAD MARBLE OREO
Oleh : MA

Bahan-bahannya: (untuk talam 10"x10")

Untuk Lapisan Bawah:

13g agar-agar serbuk
2.5 cawan air
2.5 cawan susu cair dalam tin
1 cawan gula pasir
75g tepung kastad
2 biji telur gred A - dipukul sedikit
3.5 sudu besar mentega
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil vanila essen
2 sudu kecil coklat emalco + 1/2 sudu kecil nescafe (bancuhkan dengan 2 sudu besar air)

Untuk Lapisan Atas:

6g serbuk agar-agar
12 keping biskut oreo - dipatahkan 4, jangan dibuang krimnya
2 cawan air
2 cawan susu cair
1/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan disimpul

Cara Membuatnya :

Lapisan Bawah :
  1. Masakkan agar-agar, air & gula hingga larut.
  2. Ketepikan 1/2 cawan susu cair (untuk dilarutkan bersama tepung kastad & telur). 
  3. Masukkan baki susu kedalam larutan agar-agar tadi, kacau sebati hingga mendidih.
  4. Larutkan tepung kastad bersama 1/2 susu cair tadi, masukkan juga telur kedalam adunan ini, & juga essen vanila, kacau sebatikan.
  5. Tuangkan adunan kastad ini kedalam adunan agar-agar, kacau & masukkan juga mentega kedalam adunan ini, kacau sebatikankan sehingga mentega semuanya cair. Masaklah adunan ini sehingga mendidih.
  6. Asingkan 2 cawan kedalam bekas yang lain & campurkan dengan bancuhan coklat emalco yang telah dilarutkan dengan nescafe. Kacau sebatikan.
  7. Tuangkan adunan coklat berselang seli dengan adunan kosong untuk mendapatkan marble & corak yang disukai, sehingga habis. Sementara itu sediakan lapisan atas puding ini.
Lapisan Atas :
  1. Masakkan bersama sebuk agar-agar, gula & air beserta susu cair sehingga mendidih. Matikan api.
  2. Tuangkan adunan ini ke atas adunan bawah yang telah tersedia tadi.
  3. Kemudian susunkan biskut oreo yang telah dipatah-patahkan keatas adunan agar-agar tadi.
  4. Biar sejuk, masukkan kedalam peti ais sabentar & bolehlah dihidangkan. 



Ini le rupanya Puding Kastad Marble Oreo
yang dah di potong kecil-kecil &
belum diambil dari loyang lagi.
Mai kita cuba buat....sedaappp