CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 26, 2013

KERABU DAUN SALOM.....PEMBUKA SELERA

Hari ini MA sangat le teringin nak makan kerabu.......dah lama rasanya MA tak buat kerabu. Jadi untuk meliasasikan impian MA terpaksa le pagi-pagi lagi pergi ke pasar, di samping membeli barang-barang keperluan lain MA pun apa lagi pasti le mencari daun salom yang di idam-idamkan. Alhamdulillah.....nasib baik ada.......cuma tinggal lagi 2 ikat je........
Dengan tak berfikir panjang MA ambil kedua-dua ikat tu, tak le banyak sangat.......tapi kalau untuk MA makan sorang tentu lah banyak.........My Hubby makan juga tapi sikit saje, hanya anak MA si bongsu je yang tak makan.
Wbp tak pe.....nanti kalau dah di buat semuanya, leh jugak hantarkan sedikit ke rumah mak. Rumah MA dan rumak mak tak le jauh sangat......
Kalau MA masak, selalunya pasti MA akan hantar ke rumah mak...........
Baik le, MA tak mahu mengomel panjang-panjang.......nanti jemu lak membacanya.Resepi kerabu salom nie tak le susah sangat, tentu semua pun dah tahu.......tapi untuk rujukkan anak-anak, MA salinkan juga resepinya disini, supaya mereka cintakan masakan kampong nie .........
Jom kita tengok resepinya.....


KERABU DAUN SELOM

Bahan-bahannya:

1 ikat daun salom - dihiris halus
1 labu bawang besar - dihiris
1/2 cawan kelapa parut putih - di sangai sebentar
3 biji liamau kasturi - di ambil jusnya

Bahan-bahan untuk di kisar:

4 biji cili merah
4 biji cili padi
Sedikit belacan - yang telah di bakar (option)
2 sudu makan udang kering
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga wangi. 
  2. Masukkan kelapa dan kacau rata. Kemudian masukkan jus limau kasturi, kacau rata lagi & tutupkan api.
  3. Masukkan daun salom dan bawang, kacau rata sebatikan.
  4. Rasakan garam & gulanya. Sedia untuk di hidangkan.                                                             
      SELAMAT MENCUBA.




RENDANG AYAM MA STYLE......sedapppnya

Assalammualaikum.....salam sayang, salam ceria semoga kita terselamat daripada mala petaka ........ameen. Sekarang nie terlalu le teruk jerebunya........ bagi yang selalu bertugas di luar, lebih selamat rasanya sentiasa memakai mask.......selalu minum air banyak-banyak supaya tekak tidak terasa kering. Cuaca pun bolih dikatakan panas......hujan pun tak ada, angin pun susah nak rasa........huhuhu
Semoga kita berbanyak bertaubat.......kerana jerebu nie salah satu tanda- tanda kiamat.
Untuk yang sudi mengintai-gintai  ke blog MA..........Semalam MA ada masakkan rendang ayam untuk santapan keluarga............. rendang yang jadi kegemaran keluarga MA.
Mari kita intai resepinya.


                             
                                               Ini le rupa rendang yang telah di masak

RENDANG AYAM MA STYLE

Bahan-bahanya:

1 ekor ayam - dipotong 12
3 labu bawang besar*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia*
5 batang serai*- di potong halus (*bahan-bahan ini hendaklah di blander kasar)
2 inci lengkuas - di potong nipis
1/2 paket kecil serbuk kari daging
3 sudu besar cili giling
30 - 35 biji cili padi }
2 inci kunyit hihup }>>>>di blander halus
2-3 cawan santan pekat
1 sudu besar kerisek
1 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit- di potong halus
3 helai daun limau purut - di lurut batangnya
Sedikit garam & gula (MA guna gula melaka)
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan tumis

1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkeh

Cara membuatnya:

  1. Ayam hendaklah di bersihkan dan di toskan.
  2. Sediakan bahan-bahan untuk di tumiskan nanti - prepair seperti di atas.
  3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali & dan tumiskan bahan-bahan tumis beserta lengkuas sehingga naik bau, kemudian masukkan bahan yang di blander kasar tadi, kacau sebatikan dan tumis lagi sehingga naik bau, masukkan cili giling & cili padi serta serbuk kari daging - kacau lagi sehingga garing dan naik bau.
  4. Masukkan ayam yang telah di toskan tadi & kacau sehingga sebati , biarkan sebentar ayam sehingga kering sikit airnya.
  5. Masukkan santan, garam beserta gula & kacau ayam - tutupkan sebentar supaya ayam empuk.
  6. Bila kuah hampir pekat masukkan  daun kunyit , daun limau purut, asam gelugor dan kerisek - kacau lagi.
  7. Rasakan  rendang ini dengan kesuaian citarasa kita. Sesuaikan rendang untuk berkuah atau kering. 
  8. Semasa proses rendang ini mengering, mestilah di kacau selalu kerana di kuatiri akan hangit.
  9. Bila rendang sudah kering & sesuai dengan citarasa kita.....padam api.
  10. Rendang telah pun masak & boleh lah di hidangkan. 


                             
                               Bahan-bahan yang di tumis  goreng sampai naik bau & pecah minyak




                               Selepas bahan-bahn tumis garing dan naik bau, masukkan ayam
                               - gaul sebatikan


                               Masukkan santan, biarkan sebentar kemudian masukkan garam ,gula,
                               kerisek,asam gelugor & daun kunyit beserta  daun limau purut

                   
                                Ini semasa proses untuk mengeringkan rendang- jangan berhenti
                                mengacau nanti di kuatiri hangit


                                Taraaaa.........rendang telah siap di masak cuma tunggu untuk
                                di hidangkan  je...... Mai ... makan.