CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, February 11, 2014

KARIPAP RANGUP.....memang sedappp

Assalamualaikum...salam ceria...
Kali nie MA nak entrykan pula KARIPAP RANGUP....Karipap ini MA dah buatkan dua hari sudah....
Asalnya MA nak postkan hari kemarin....tapi entah kenape...draf yang MA telah pun siapkan....tak ada dalam senarai....huhuhu..... letehnya rasa.
Oleh yang demikian....hendak atau tak hendak .....tiada pilihan, terpaksalah MA drafkan semula yang baru....uhhh belepus nyawa rasa nya....mana tidaknya terpaksa drafkan semula dari A to Z.....sian MA!!!
Wbp atas niat untuk dikongsikan resipi ini serta untuk rujukkan MA dan anak-anak....makanya MA usahakan juga untuk merealisasikannya....Alhamdulillah
MA memang terpikat pada keunikkan pasteri karipap ini yang menggunakan 3 jenis tepung....apatah lagi daripada komen yang Yatiememories berikan......teruja betul MA nak mencubanya.
Sebelum ini MA selalu jugak membuat karipap....tapi tak pernah pula MA membuatnya daripada 3 jenis tepung ....memang tak boleh dinafikan kerangupan karipap ini.....MA berpuas hati dengan resipinya....
MY Hubby pun ..siap lagi memuji sedaappp.....
Pasti ada siaran ulangan lagiiii dan laagii........
Terima kasih pada pemilik resipi asal serta AlongRoz dan terima kasih juga kepada Yatie kerana MA sudi berkongsi resipi yang sedap nie....
Semasa membuatnya kemarin...mood MA memang tengah rajin....mood positif tuuu
Jadinya MA siapkan 2 jenis inti .....satu inti ayam dan satu lagi inti sardine (yang inti sardine nie...hajat dihati, MA nak buatkan karipap pusing)....tapi yelah dah keletihan....satu hari jugak MA menyediakannya.....
Sedari pagi....selepas selesai MA menyediakan lauk pauk untuk makan tengahari....selesai lunch MA  terus menyediakan 2 jenis inti nie.....petang jugaklah baru selesai....
Lepas maghrib barulah MA gorengkan karipap nie....untuk menikmatinya, sambil-sambil menonton TV...
Karipap pusingnya....entah mana larinya....at last buat jelah kesemua inti ini untuk karipap rangup jerr....
Nanti dilain hari dan dilain masa....MA buatkan pula karipap pusing yerrkk....
Untuk entry kali ini.....mai kita layan resipi KARIPAP RANGUP........

KARIPAP RANGUP
Source 1 : AlongRoz
Source 2 : Yatiememories
Oleh : MA

Bahan-bahannya : (MA buat separuh bancuhan drp bawah ini ....dapat 26 biji)
  • 500g tepung gandum
  • 50g tepung beras
  • 50g tepung ubi
  • 1 sudu besar gula (MA guna gula kaster)
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar majerin*
  • 1/4 cawan minyak masak*(*dipanaskan sekali)
  • 1 cawan air - tuang sikit demi sikit (MA guna air ais)
Cara-caranya :
  1. Campurkan kesemua bahan-bahn kering.
  2. Tuangkan minyak panas dan gaul rata.
  3. Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut. (MA rehatkan doh 30 minit)
  4. Bahagikan doh kepada bebola kecil.
  5. Leperkan dan isikan dengan inti kegemaran, tutup dan klim kemas2.
  6. Buat hingga habis. Goreng dengan minyak banyak sehingga garing. Ankat dan toskan. Saya goreng guna api sederhana jerr.
  7. Karipap ini lebih rangup sekiranya digoreng 2 kali. Walau digoreng lagi, karipap ini tetap tak berminyak.
Catitan : Adunan ini boleh diguna pakai berkali-kali, untuk menyimpannya masukkan 
                kedalam plastik dan letakkan ditempat beku (freezer).
                Nyah beku secara semulajadi apabila hendak menggunakannya kembali.

Karipap yang telah ditempakan
Menunggu untuk digorengkan jerr.....

INTI DAGING AYAM
Sumber : Yatiememories
Oleh : MA

Bahan inti :
  • 8 biji ubi kentang dikupas dan dipotong dadu kecil
  • 1 dad ayam atau daging dipotong kecil
  • 3 sudu besar rempah kari daging (MA gunakan sebungkus kecil)
  • 1 sudu kecil serbuk cili / cili kisar (MA guna cili kering kisar)
  • 1 labu bawang besar - dipotong dadu (MA guna 3 biji bawang besar - sbb suka bawang banyak)
  • 1 tangkai daun kari
  • Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahn kisar :
  • 1 labu bawang besar (MA guna 5 biji bawang merah jerr)
  • 2 ulas bawang putih
  • 1" halia
Cara Membuatnya :
  1. Rebus ubi kentang yang dipotong dadu sehingga separuh masak dan toskan. (MA tak rebus pun sbb sikit jadi MA masukkan saja kedalam bahan tumisan dan masukkan air biar sehingga kentang empok)
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar yang di potong dadu bersama daun kari, tumislah sehingga layu kemudian baru masukkan bahan kisar, kacau sebati dan biarkan sehingga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan rempah kari, masukkan sedikit air jika terlalu kering, biar rempah garing dulu.
  4. Diikuti dengan isi ayam atau daging, kacau2kan biar sebati dan tunggu sehingga ayam dan daging betul2 masak.
  5. Masukkan ubi kentang yang telah direbus tadi, kacaukan biar sebati dengan rempah.
  6. Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula dan masak sehingga betul2 kering dan tutup api.


INTI SARDINE
Resipi : Sheila (Spices Journey)
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 1 tin sardine/ Mackerel - saiz sederhana
  • 2 biji bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 " halia*
  • 6-8 biji cili padi*
  • 3 sudu besar cili mesin
  • 1sudu besar jus lemon/ limau
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • 3  biji bawang besar - dipotong dadu (ini MA tambah)
Cara Membuatnya :
  1. Hiris semua bahan-bahan bertanda (*)
  2. Panaskan minyak untuk menumis. tak perlu banyak sangat nanti  minyak tu meleleh kat celah lapisan karipap.
  3. Tumiskan semua bahan-bahan dihiris tadi hingga kekuningan dan naik bau (Tumiskan juga bawang besar yang dipotong dadu tadi hingga layu).
  4. Masukkan cili mesin dan sedikit garam dulu dan goreng dengan api perlahan hingga cili betul-betul garing dan hilang bau cili.
  5. Kemudian masukkan sardine bersama sos sekali dan hancurkan. (saya buat tak hancur sangat, suka rasa sardine masa gigit tu).
  6. Masak sambal hingga kering.
  7. Masukkan garam secukup rasa dan jus lemon/ limau.
  8. kacau rata hingga kering dan bolehlah di angkat.
  9. Sejukkan betul-betul dulu inti sebelum dimasukkan kedalam doh karipap. 
Ini pula karipap yang MA gorengkan
untuk habuan kami malam nie....
sambil-sambil mengadap TV....
Tak cukup tuuu....tapi yelah hari dah jauh malam..
Malas nak ke dapur lagi...hihihi
Besok kita gorengkan pula karipap frozen yerrkk

Ini dia rupa karipap yang MA goreng separuh masak
untuk di frozenkan....
Bagi anda yang belum penah menikmati
kombinasi karipap dari 3 jenis tepung......
Mai sama-sama kita cuba buat...
memang berbaloi....jangan risau
pastinya anda berpuas hati....








CHEDDAR CHEESE CAKE MELELEH.......Ummphhh sedaapppnyaaa...DEABAK!!!

Assalamualaikum......selamat malam semua, semoga kita beroleh keberkatan ....dunia dan akhirat....Aminnn
Dikesempatan yang terluang ini MA updatekan pula resipi Cheddar Cheese Kek Meleleh.....memang ummmphh dan sedaappp sekali kek nie.....DEABAK!!!!!
Kek nie...MA buatkan dihujung minggu kemarin...tapi yerr leee....ketika itu masa mencemburui .....apatah lagi ketika itu juga ...mood menulis pun kurengg cikit......
Ape2 ajerr lahh...yang penting bila mood dah kembali....pastinya MA abadikan resipinya disini yeerrkk....
Untuk rujukkan MA dan anak2.....dan untuk ingatan MA dimasa akan datang.....
Terima kasih banyak2 pada penyumbang resipi nie....izinkan MA salin semula diblog MA yeerrrkk..!!!!!
Bagi anda yang ingin membuatnya .....mai kita tenguk resipinya...
Disini MA sertakan step by step caranya....bagi anda yang baru nak belajar membuatnya ....leh lah ikuti cara ini......
Untuk toppingnya MA telah olah mengikut cara MA sendiri....bagi mendapatkan adunan yang cair......
Untuk peringatan,....(catitan ini di buat untuk maklumat di masa akan datang).......
  • 2 bancuhan...boleh dapat... 7 bekas (K) = berat 140g+++
  • 1 bancuhan boleh dapat... 4 segi bujur 2 bekas.....bulat 1 bekas 
  • 1 bancuhan juga boleh dapat... 4 bekas acuan bulat

CHEDDAR CHEESE CAKE 
Resipi : Evelyn Gemina /My Baking Workshop
Sumber : Syapex kitchen
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
Bahan A:
  • 130ml susu segar
  • 40g butter
  • 125g cheddar cheese - potong kecil    
Bahan B:
  • 20g tepung gandum*
  • 15 g tepong jagung*(*di ayak bersama)
Bahan C:
  • 2 biji kuning telur
Bahan D :
  • 3 biji puteh telur
  • 80g gula kastor
  • 1/8 sudu kecil cream of tatar
Cara-cara :
  1. Sediakan loyang bulat bersaiz 18cm. Griskan dasarnya dengan kertas minyak.
  2. Masakkan bahan A atas double boiler hingga cheese cair sepenuhnya.
  3. Alihkan (biarkan sejuk sedikit) & masukkan bahan B, gaul rata. Kemudian masukkan pula bahanc & gaul sebatikan.
  4. Pukul bahan D sehingga kembang & bertanduk. Kaup & balikkan dengan adunan tadi sehingga sebati.
  5. Tuang dalam loyang & bakar guna teknik water bath pada suhu 150C selama 50 minit. (MA bakar 1jam 30 minit)
  6. Segerakan keluarkan kek dari acuan bila sudah masak, sejukkan sepenuhnya....Hiaskan. (Bila dah masak matikan api oven...MA tak keluarkan terus kek dari oven....biarkan 10-15 minit didalam oven dulu - utk mengelakkan supaya kek tidak turun).
CHEDDAR CHEESE KEK MELELEH

Mai kita buat sama-sama STEP BY STEP....
Masukkan bahan A (susu segar, butter dan cheddar cheese)
dalam satu bekas....
Masak bahan A atas double boiller
hingga cheese cair sepenuhnya. Ketepikan.
Biarkan sehingga suam /sejuk.
Masukkan bahan B sedikit demi sedikit
gaul rata sehingga sebati....
Masukkan juga bahan C, gaul rata.
Ketepikan adunan ini.
Bahan C
Pukul bahan D hingga kembang dan gebu....
Caranya mula2 masukkan dulu cream of tartar bersama 
 putih telur dan pukul lah sehingga kembang.
Kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula hingga habis
sambil memukulnya hingga gebu dan kembang.
Teruskan memukul bahan D hingga kembang dan bertanduk
Kemudian masukkan bahan B dan C yang telah sebati tadi...
kedalam adunan putih telur......
Kaup balikkan adunan ini hingga sebati.
Inilah rupanya adunan yang telah sebati tadi.
Kemudian masukkan kedalam acuan
Bakarlah dengan menggunakan teknik
water bath dengan suhu 150C selama 50 minit
(MA masak selama 1jam 30 minit)
Bila telah masak, matikan api dan biarkan kek didalam 
oven anggaran 10-15 minit....bagi mengelakkan 
kek daripada turun..... 
Haaa...nie dia kek yang telah masak....
disejukkan kemudian bolehlah disalut dengan 
adunan cheese......

Mai kita lihat cara membuat topping cheese..nya pula.
Masukkan 500g cream cheese Philadelphia kedalam bekas
bersama 240g susu pekat manis dengan memukulnya sebentar....
supaya lembut ... Kemudian campurkan pula
200ml UHT whipping cream bersama 100ml susu cair...
Pukullah bahan ini sehingga sebati .... 
Kelihatan topping cheesenya cair saperti ini
Bubuhkan topping cheese tadi diatas kek...
Kemudian barulah di taburkan dengan parutan cheddar cheese...
Untuk lebih ummpphh...tuangkan diatas 
Cheese Kek Meleleh ini dengan cairan cokelat...
sewaktu mahu menikmati keenakkannya.....
Boleh menggunakan jenama Hershey's atau
American Garden serta lain2 jenama juga....
Cheddar Cheese Kek Meleleh 
Ummpphh sedaapppnyaaa.....'DEABAK'
'SELAMAT MENCUBA'