Awal pagi-pagi nie MA masih dalam mood memasak lagi.....he3x
Kali ini MA nak tayangkan pula Cucur Udang Rangup - Delima Zamrud, yang ramai bloggers lain dah mencubanya. Resepi nie MA skodeng dari rumah Mas- Duniaku. Memang betul kata Mas, tekstur cucur nie memang rangup, garing & ini memang sangat ...best. Terima kasih pada Delima Zamrut kerana sudi berkongsi resepi yang sedappp nie. TQ juga pada jiran Delima Zamrud yang tidak lokek ilmu ....kerana resepi asalnya daripada beliau.
Cucur Udang Rangup nie, MA buatkan untuk menu berbuka semalam.....entah kenape semalam MA terlebih rajin.....akekkekekk, masuk bakul angkat sendiri....nampakk. Nasib baik le sekarang dah ada lif.....kalau tak sapa le pulak nak angkat bakul tu nanti...
Berbalik pada resepi Cucur Udang Rangup nie....memang pun berbeza, sebab bahannya menggunakan telur putih, cuka & minyak masak...... Alahaiii sapa sangka telur putih saja di masukkan dalam bahan resepi.... selama hari nie kalau kita nak buat cucur, kita masukkan sekali keseluruhan telur tu.....& lagi cuka juga di gunakan, fungsinya bagi cucur tidak di serap minyak.....
Alhamdulillah sekarang dah ada cik google nie.....macam-macam ilmu yang kita akan perolehi ....
Dunia tanpa sempadan.....hanya di hujung jari kita sahaja. Rajin dengan tidak sahaja untuk kita menimba ilmu - ilmu berkenaan..... Terlalu ramai yang sudi berkongsi ilmu mereka.
Okeyle....kita tengok resepinya dulu....
CUCUR UDANG RANGUP
Resepi: Delima Zamrud
Sumber: Mas Duniaku
Bahan-bahannya :
1/2 kg udang kertas yang kecil halus-halus tu* - di bersih buanag kepala & janggutnya
2 biji bawang besar*- mayang
1 gengam taugeh* - kalau nak letak banyak-banyak pun boleh
1 cekak daun kucai* - dipotong panjang
1 biji putih telur*
1 sudu besar minyak masak*
1 sudu kecil cuka*
1 sudu kecil serbuk pati sedap Knorr*
3-4 senduk tepung gandum* - mengikut keperluan
Secubit serbuk kunyit*- untuk warna
Garam* - secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya :
- Masukkan semua bahan bertanda* dalam bekas & gaul sebati sampai tepung menyaluti semua bahan-bahan.
- Bila semua bahan dah bersalut dengan tepung, masukkan air sedikit demi sedikit, bancuh sampai adunan menjadi likat seperti dalam gambar DISINI. Jangan terlalu cair kalau cair tambah tepung tau.
- Rasa garam, kalau tak cukup tambah & barulah di goreng.
- Panaskan minyak (menggunakan api yang perlahan & kecil saja tau)
- Guna senduk & letak adunan di tepi kuali & di lenyek-lenyekkan, supaya dia nipis seperti dalam gambar.
- Bila adunan agak garing, dia akan senang nak pisahkan dari kuali seperti dalam gambar, biarkan betul-betul garing baru korang terbalikkan k. Ini bagi mendapatkan cucur udang yang garing & rangup.
- Bila dah garing baru korang terbalikkan sebelah lagi, dan masak sampai sebelah tu garing juga, seperti dalam gambar.
- Bila dah cukup garing, angkat & di toskan, siap untuk di hidangkan.
Kalau korang rajin gunting kecil-kecil cucur udang nie...pastu korang potong le timun sikit, sengkuang sikit, pastu korang goreng tauhu, gak siram dengan kuah kacang wahhhhh mau berkilo naik lemak
aku ekkekekke....
Assalam mama..
ReplyDeleteTQ sudi mencuba cucur udang rangup yg mabeless tu...
terliurr lagi nengok cucur tu..
mas dah banyak kali buat ...
colek ngan kuah kacang paling syokkkk
Wkumsalam Mas...
ReplyDeleteTerima kasih kerana sudi bertandang ke blog mama yang tak seberapa nie..
Memang betul ...kata Mas cucur nie di colek ngan kuah kacang memang marvelous, tak cukup rasanya buat satu adunan...
Lain kali mesti mama buat lagi...
Nk tanya masuk cuka tu cucur tak jadi masam ke sis? Tq..
ReplyDeleteBoleh jerr msk cuka kamalia...xbyk pun...xjd masam pun...
Delete