CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, October 13, 2013

BISKUT ALMOND ROSELLE

Assalamualaikum ......salam Aidil Adha untuk semua muslimin ....
Tadi tengahari MA ada buatkan juadah untuk hariraya nie.....Resipi nie dah lama MA simpan & bahan-bahannya pun MA dah lama belikan....hajat hati nak membuatnya ketika Raya Aidil Fitri tempuhari.....tapi yelah, tak kesampaian....jadi tersimpan je lah bahan-bahan tuu.....
Hari ini MA gagahi juga membuatnya.....buat pun tak banyak, cuma sedikit sahaja.......kerana almondnya tak mencukupi........cuma nak mencuba.....
Wbp memang sedap biskut nie......looo, boleh dipanggil biskut ke....!!!
Resipinya MA dapat ketika membeli bahan-bahan dikedai kek .....taukehnya selalu promosikan resipi-resipi baru......yooolaaa untuk melakukan bahan-bahan yang terjual dikedainya.....
Memang sedap le.....manakan tidak sodappp, kombinasi antara almond & chokelat, pasti le ngam.....
Si bungsu asyikkan mengulang je....lepas satu...satu.....isshh..isshh ..iisshhh sekejap je habisnya, rasanya besok kene buat lagi.....cuma belikan almond je lagi....bahan-bahan lain masih ada ......
Untuk anda yang ingin mencuba.....mai kita tenguk resipi yang mudah nie.......


BISKUT ALMOND ROSELLE
Oleh : MA

Bahan-bahannya : (Boleh dapat 100 biji ++)
  • 500g chocobitz compaund chocolate button - dicairkan
  • 500g almond batang
  • 100g cranberries
  • 30g cornflake
  • Cokelat rice secukupnya (pilihan)
  • Pepercup besaiz kecil secukupnya
Cara Membuatnya :
  1. Bakarkan almond & conflake dengan suhu 160C selama 20 minit, tujuan untuk merangupkannya. Ketepikan.
  2. Potong cranberris kecil - kecil.
  3. Masukkan almond, conflakes & cranberries dalam satu bekas, gaul sebatikan.
  4. Panaskan air & cairkan chocobitz compaund chocolate button dengan cara double boil, agar cokelat tak hangus. Pastikan air yang dipanaskan tidak terlalu panas, dikuatiri cokelat akan mengeras apabila terlalu panas, matikan api & kacau cokelat sehingga cair.
  5. Masukkan campuran almond, conflakes & cranberries kedalam bekas cokelat cair & kacau sebatikan.
  6. Sudukan bancuhan ini kedalam pepercup kecil & kalau suka taburkan diatasnya dengan sedikit cokelat rice.
  7. Apabila telah habis semua adunan itu dimasukkan kedalam pepercup, masukkan biskut nie kedalam peti ais selam 10-20 minit supaya dia mengeras.
  8. Keluarkan daripada peti ais & bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.
  9. Selamat mencuba.

Ini dia rupanya chocobitz....
yang dijual dalam kotak....
1 kotak 1 kg...

Setelah dibuka dari kotak...
inilah rupenya chocObitz....
compaund chocolate  button.

Ini pula rupa cranberris...
yang tealah dipotong kecil.....

Ini pula almond yang telah dibakar....
Bila telah keluar drp oven , campurkan
dengan cranberries...

Setelah cokelat cair....
masukkan almond, cranberris, conflake
& gaul ratakan.....

Masukkan kedalam pepercup sehingga habis
kemudian masukkan kedalam 
peti ais 10-20 minit

Ini dia rupenya satelah dikeluarkan
drp pepercup....
tunggu untuk ngappp jeee....hehehe






NASI JAGUNG....UMMMPP SEDAAPPPNYAA

Salam sejahtera......selamat bertemu kembali dialam maya ....
Resipi nie MA C&P daripada blog Yatiemomeris, & Yatie pula C&P daripada CMG....terima kasih pada kedua-dua blogger tersohor yang sudi berkongsikan ilmu ini. Resipi nasi jagung nie spt biasa....dah lama jugak MA simpan, asyik tertangguh-tangguh je nak membuatnya.....
Bahan-bahannya juga dah lama MA belikan, specially jagung dalam tin tuu......
Tapi..yelah, mood membuatnya  kadang-kadang berkobar-kobar....tapi kadang tu menurun pulak.....hehehe macam biskut chipmore.....at last, lama jugak le jagung tu terperap......
Wbp, alhamdulillah....kemarin tercapai jugak hajat dihati ini.......dan inilah Nasi Jagung, dah pun terhidang....
Nasi Jagung nie MA gandingkan dengan Rendang Ayam Minang, Kerutup Telur & Jelatah timun.
Tu diaaa....kalau angin merajin datang....jangan dok kata apa....
Resipi Rendang Ayam Minang boleh lihat DISINI, manakala resipi Kerutup Telur ada DISINI dan Jelatah Mentah pada anda yang nak lihat resipinya pula boleh lah pergi SINI.
Pada anda yang ingin mencuba buat Nasi jagung yang sedappp nie, okey jom kita skodeng resipinya ......


NASI JAGUNG
Oleh : MA

Bahan-bahanya :

4 cawan beras basmati (MA guna Beras Basmati Jasmine King, buat 6 cawan)
1 tin jagung manis, toskan & simpan airnya
1 kiub ayam 'Maggie'
2 helai daun pandan
1 cawan susu sejat (susu cair)
1 cawan air jagung
3 cawan air biasa (MA guna 4 1/2 cawan)
4 camca besar minyak sapi (MA + dengan sedikit minyak kelapa)
1 biji bawang besar - didadu
4 ulas bawang putih - dititik
2" halia - dihiris nipis
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(* rempah tumis)
1 batang serai - dititik
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :
  1. Cuci beras basmati, rendam 25 minit & toskan. Dalam kuali cairkan minyak sapi, masukkan halia hiris, bawang putih titik, bawang besar, serai, 1 helai daun pandan & rempah tumis.
  2. Masukkan jagung manis yang telah ditoskan tadi, kacau rata & tambah beras. Goreng beras dengan bahan-bahan tadi selama 2 minit sambil dikacau.Matikan api & alih beras tadi kedalam rice cooker elektrik.
  3. Tuang susu cair, air jagung & air biasa, baki daun pandan, kiub ayam (hancurkan dulu) 7 garam secukup rasa, kacau rata & masak seperti biasa.
  4. Taburkan hirisan daun sup/ daun bawang serta bawang goreng sebelum dihidangkan bersama lauk kegemaran.
** Jangan kacau nasi ketika dalam proses memasak, ini akan menyebabkan nasi patah2. Lagi satu nak kata, bila nasi dah cukup tanak, gemburkan nasi dengan chop stick, cukup dengan membalikkan nasi 2-3 kali sahaja. Jika terlebih sangat, ini pun boleh menyebabkan nasi patah2.....Selamat Mencuba!!!!.......


Nasi Jagung dah pun terhidang.....
Tak sempat nak taburkan daun sup/ daun bawang dah...
Masing2...dah kelaparan....

KERUTUK TELUR

Selamat pagi semua.....semoga anda berada dalam sehat walafiat........
Pagi2 lagi ditempat MA dah pun hujan, jadinya....tak tahu nak buat ape...nak keluar pun malas rasanya.....sebab hujan .......jadinya MA mengadap ladtop je laaa.....
Pagi nie MA n3kan pula resipi Telur Masak Kerutuk yang MA skodeng resipinya daripad rumah Yatiememories......Looo Yatie lagi, entah mengapa MA nie sinonim betul dengan resipi yang Yatie buat......memang ngam dengan selera MA sekeluarga. Resipi nie Yatie kata dia ambil dari rumah K.Nor.
Terima kasih daun keladi, izinkan MA C&P resipi nie yeekk.....
MA gunakan rempah kerutuk, rempah nie MA dah belikan lama dulu ....... apabila MA kePasaraya kalau ada rempah Kerutup, pasti MA akan belikan untuk simpanan....manalah tahu, kalau tiba2 angin merajin nak buat masakan Kerutuk pula.
Selalunya Kerutuk nie MA masakkan dengan ayam je.....tapi kali ini bila MA terlihat Yatie Masak Kerutuk Telur, jadinya teringin pulak MA nak mencuba. Yoo laaa memang sedap pun......Kerutuk Telur nie....

KERUTUK TELUR
Resipi : K.Nor
Sumber  : Yatiememories

Bahan-bahannya :
  • 1 ekor ayam (Yatie ganti10 biji telur direbus dulu) - (MA pun sama spt Yatie)
  • 3 sudu besar rempah kerutuk/ gulai - bancuh dengan sedikit air panas (Yatie takde rempah kerutuk ni, so Yatieganti dgn 2 sb rempah kari + 1 sb rempah kurma) - (MA guna rempah kerutuk)
  • 1 cawan santan fresh
  • 1 cawan air
  • 2 keping asam keping (MA guna sekeping je)
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 helai daun pandan
  • 1 biji bawang besar - potong 4
  • 2 biji cili merah - belah 2
  • Gula nisan/ gula melaka
  • Garam
  • Minyak
Bahan Penumis (Rempah 4 beradik) :
  • 1 batang kulit kayu manis (dalam 2" panjang)
  • 5 kuntum bunga cengkih (Yatie letak 2 je)
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
Bahan yang diBlend :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • 1" lengkuas
  • 1" kunyit hidup
Cara Membuatnya :
  1. Panaskan minyak & tumis bahan penumis/rempah 4 beradik hingga wangi & masukkan cili mesin.
  2. Goreng hingga sedikit garing & masukkan bahan2 yang diblend.
  3. Goreng lagi & masukkan rempah yang dibancuh dengan air panas.
  4. Bila tumisan dah pecah minyak, masukkan daun pandan, garam & asam keping.
  5. Masukkan ayam & gaul sebati.
  6. Biar rempah mesra kat ayam/ telur dalam 10 minit baru lah dimasukkan 1 cawan air.
  7. Biar hingga mendidih
  8. Pastu masukkan santan fresh, nisan/ guala melaka.
  9. Masak hingga hampir pekat & masukkan kerisik.
  10. Masukkan bawang besar yang dipotong 4 & cili merah yang dibelah 2.
  11. Masakkan hingga ayam masak & kepekatan yang disukai
  12. Hidangkan panas2.
** Jika nak letak telur dalam kerutuk :
  1. Kupas kulit telur yang dah direbus, belah sedikit telur (2-3 belahan-hanya kena putih telur je)
  2. Kemudian goreng dalam minyak yang panas hingga kekuningan. Yatie tak goreng telur nie, cuma Yatie kelar2kan saja supaya rempah meresab kedalam telur. (MA pun buat spt Yatie)
  3. Angakat & toskan. (Telur perlu dibelah supaya tidak meletup semasa proses menggoreng).

Telur Kerutuk dah pun siap terhidang......
Jemput makan...