CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 5, 2013

AYAM MASAK JINTAN

Hari nie MA masak ayam masak jintan, resepi nie MA ambil daripad adek MA yang tinggal d Kubang Semang , Bukit Mertajam. Terima kasih pada beliau dan tuan asal resepi nie. Halalkan dan izinkan MA letakkan di blog MA nie ye..........Masa MA pergi ke rumahnya dulu , dia masakkan ayam masak jintan nie. Jadi dari situ le MA dah pun jatuh cinta ngan masakakan nie. Jadi MA bertanyakan dia cara memasaknya.
Bila dia bagi tau.......rasanya tak le susah sangat simple je rupenya.
Ceritanya dia pun ambil resepi nie daripada anaknya yang satu masa dulu belajar di Yaman. Resepi nie resepi daripada kawan anaknya yang maknya ajarkan semasa anaknya berjauhan nun di Yaman jugak.


Jangan buang masa mai kita tengok resepi nya ye........
Kalau kawan-kawan nak cuba, jangan risau tak le susah sangat cara penyediaan nya. Nama asal masakan nie MA tak tahu, tapi nama nie je yang MA rasa bersesuaian ngan masakan nie,  jadi MA gunakan lah nama nie...........hentam saje le labu........hihihi


AYAM MASAK JINTAN
Sumber : Adik MA Rozita
Olahan : MA sendiri


Bahan-bahannya :

6 ketul kepak ayam (isi ayam nie terpulang pada citarasa masing-masing)
1 labu bawang besar*]
2 ulas bawang puteh*] Di blender halus
6-8 biji cili padi - di titikkan saje (ini MA tambahkan)
1 sudu teh serbuk lada hitam#
1  sudu teh serbuk jintan manis#
1/2 sudu teh serbuk jintan puteh#
1 sudu besar sos tiram#
2 sudu besar kicap manis#
1 batang serai - di titik
1 biji buah tomato - dibelah 6 (ini MA tambahkan )
Sadikit garam & perasa ayam
Sedikit gula
Minyak untuk memasak
( Kalau suka pedas tambahkan dengan 1sudu besar cili giling)

Cara-caranya :

  1. Bersihkan kepak ayam dan potong kepada 2 atau 3 bahagian
  2. Camporkan bahan -bahan yang bertanda # dengan bawang yang telah di blender. Sebatikan
  3. Bahan-bahan no 2 di lumurkan kepada ketulan ayam, perapkan selama 1 jam se elok-eloknya, supaya bahan-bahan sebati dengan ayam.
  4. Panaskan minyak dan masukan ayam yang telah di perap tadi bersama-sama serai dan cili padi.
  5. Renehkan ayam ini dengan api perlahan dan tutupkan sebentar kuali dengan tudung supaya ayam masak dengan elok. Masukan buah tomato yang telah di potong.
  6. Bila masakan telah pekat sedikit masukkan garam, gula & perasa ayam. Kacau sebatikan.
  7. Rasa masakan supaya bersesuaian dengan citarasa kita.
  8. Tutup api dan boleh le di hidang.





SEHARI DI CAMERON HIGHLAND

Baru-baru nie cuti hari Wesak anak daraku Yanti balik bercuti ke Ipoh.......
Dah lama dia tak balik, pada hari cuti kami tak ke mana-mana pun, cuma duduk di rumah dan pastilah rutin harian MA memasak ape yang teringin & yang suka nak di makannya. Biasalah sekali sekala anak balik. Yanti nie kalau nak balik je.....pasti dia talifon bertanya MA akan masakkan kegemarannya. Tak susah pun masakan kegemarannya, cuma masak tempoyak ikan patin & ikan keli bakar......itu le favouritenya. Petangnya MA masakan puding roti ...........untuk pencuci mulut.
Nasib baik le semenjak duduk di Ipoh nie senang sangat nak cari ikan patinnya, kalau masa MA duduk di Shah Alam dulu, my hubby tak bagi MA beli ikan patin nie, sbb kan dulu sekali keluar kes ikan patin yang di ternak oleh penternak cina nie di berikan makan perut-perut babi. Semenjak itu le MA tak membeli ikan patin dah. Tapi semenjak duduk di Ipoh nie, MA selalu beli sbb penternaknya orang melayu, as specially MA selalu beli ikan patin nie di pasar Tg Rambutan, kerana di sana banyak orang kita menternak ikan patin nie di dalam sangkar di Sungai Kinta. Bila balik sini baru le my hubby nak makan kembali ikan patin nie.







Pada hari isninnya, rasanya terlampau le boring.........nak duduk di rumah je. Ini perjalanan yang tak di rancang pun. Paginya kami keluar minum pagi di kedai Simpang Pulai jalan nak ke Cameron Highland, dan tiba-tiba saje MA shorkan agar kami naik ke Cameron Highland pada pagi tu......
Kebetulan masing-masing setuju, jadi le perjalanan ke Cameron tu.........MA niat nak jalan-jalan je, disamping leh le beli sedikit buah Strawberry, sayur-sayuran dan bunga-bungaan hidup.

Seronok bila kita berada di ladang strawberry nie, siap boleh kita petik sendiri lagi buah strawberry tu. Kita mesti petek buah strawberry jangan kurang daripada 200g, lebeh tak ape......lagi le suka taukeh strawberry tu.........hahaha  Harga 100g hanya RM5.00 je, tak le mahal sangat.....
Ini gambar di bawah nie kami singah di Taman Lavender, seronok juga masa berada di Taman Lavender nie, sana sini penuh ngan bermacam-macam bunga. Masuk ke taman nie di kenakan bayaran, dewasa di kenakan bayaran RM5.00 seorang & kanak-kanak RM 3.00. Besar tamannya, puas le berjalan......




Sekarang nie di Cameron Highland tak le sejuk sangat, kalau dulu-dulu tahun 70an & 80an, naik saje kasini cuacanya  pasti sejuk. tapi tidak sekarang.......cuma terasa angin sejuknya sahaja. Musim cuti-cuti sekolah nie, sebok sekali di Cameron.......kalau perjalanan nak ke Brincang tu, siap dengan jemnya lagi...... Nasib baik le MA naik ke Cameron melalui Simpang Pulai & kami melalui Kg Raja terus ke Brincang, tak le jauh dan sebok sangat, kalu kami naik ke sini melalui Tapah .......u la la, pasti le berderet-deret kereta naik ke Brincang.........
Semuanya nak ke Brincang, sbb disini je banyak ladang strawberry, sayur-sayuran dan bunga-bungaan.......
Sesiapa nak beli buah-buahan, strawberry, sayur-sayuran dan bunga-bungaan hidup mesti le datang ke Brincang untuk membelinya.
Kalau di Tanah Rata, hanya pekannya saje dan rumah tumpangan banyak le kat sana.........








Dalam perjalanan balik kami singgah le sekejap di ladang teh Cameron, perjalanan balik kami turun melalui Tapah, kerana nak singgah di Lata Iskandar. Air di Lata Iskandar nie sejuk sekali, memang tahan betul le sesiapa yang mandi mande di sini.......





Ini le cerita pejalanan kami seharian ke Cameron Highland, Kami turun ke Tapah dan singgah sembahyang Zohor serta makan di gerai persimpangan jalan ke Cameron Highland. Makan nasi campor di sini memang sedap lauk-pauknya. Di gerai nie kami selalu singgah untuk makan, selalunya ketika perjalanan ke Kuala Lumpur, pasti kami akan masuk dulu melalui tol Tapah untuk makan di sini dan seterusnya baru le kami keluar melalui tol Tapah kembali & meneruskan perjalanan ke distinasi yang hendak di tuju. Kami jarang singgah di R&R lebuhraya, sbb di sana selalu sebok dan makanannya pun kurang dengan citarasa kami sekeluarga......
Kami sampai balik ke rumah kira-kira pukul 5.30 petang...........rasanya puas le berjalan hari nie...........