CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, May 30, 2013

BISKUT CORNFLAKES RANGUP

Biskut conflake rangup nie......resepinya MA dapat drpd adek MA sendiri (Rozimah). MA sendiri tak tau resepi asal drpd siapa? Memang sedap biskut nie, disetiap raya biskut nie pasti ada dalam senarai, tak pernah lupa. Ape-ape pun, terima kasih le pada adekku yang sudi memberikan resepi ini padaku. Terima kasih juga pada penyumbang asal resepi ini.

MA rasa kalau anda mencuba resepi nie, pasti akan ada siaran ulangan & tentunya tak menyesal.....
Kalau mahukan lebih sedap lagi, anda gunakan lah pure butter..........pasti le terangkat.
Ok...kita terus ke resepinya.......tak payah mengomel panjang-panjang.



BISKUT CORNFLAKES RANGUP  (1 bancuhan: 160 biji)
Sumber : adekku Rozimah

Bahan-bahannya:

250 g mentega
230 g gula kaster
1 biji telur kuning (gred A)
300 g tepung - update MA guna tepung rose @ tepung superfine
1 sudu teh vanilla
50 g kismis (option)
130 g cornflakes (diramas kasar) - update MA guna Kellogg's cornflakes

Cara-caranya:

  1. Mentega dan gula kaster dipukul sehingga berkrim
  2. Bila sudah berkrim campurkan kuning telur serta essen vanila, sebatikan adunan.
  3. Masukkan tepung sedikit-sedikit - gaul sebatikan.
  4. Biarkan adunan sebentar didalam peti ais (update -ditempat sejuk biasa) untuk mengeraskan sadikit adunan (adunan agak lembik sadikit)
  5. Ambil adunan dengan sudu kecil, bentuk bulatkan sadikit, rollkan adunan tadi didalam conflake yang telah diramas kasar tadi.
  6. Aturkan adunan biskut tadi dalam dulang pembakar, dan bakar dengan kepanasan oven 180C selama lebih kurang 25 minit / sehingga biskut kelihatan keperangan.
  7. Sejukkan biskut dan simpan dalam balang kedap udara.
Nota : (update 03.08.2013)
  • Semasa membancuh adunan, terpulang kepada citarasa sendiri, samaada mahu bubuh kismis atau sebaliknya.
  • Jika suka bubuh kismis, kismis tu bolehlah di bubuh kedalam tepung, digaul sebati...kemudian barulah dibubuhkan dalam adunan mentega yang berkrim tadi. Gaul sebatikan.
  • Sekiranya bubuh kismis, jika kismis tu terlalu besar bolehlah dipotongkan 4 kismis tu.