MA rasa kalau anda mencuba resepi nie, pasti akan ada siaran ulangan & tentunya tak menyesal.....
Kalau mahukan lebih sedap lagi, anda gunakan lah pure butter..........pasti le terangkat.
Ok...kita terus ke resepinya.......tak payah mengomel panjang-panjang.
BISKUT CORNFLAKES RANGUP (1 bancuhan: 160 biji)
Sumber : adekku Rozimah
Bahan-bahannya:
250 g mentega
230 g gula kaster
1 biji telur kuning (gred A)
300 g tepung - update MA guna tepung rose @ tepung superfine
1 sudu teh vanilla
50 g kismis (option)
130 g cornflakes (diramas kasar) - update MA guna Kellogg's cornflakes
Cara-caranya:
- Mentega dan gula kaster dipukul sehingga berkrim
- Bila sudah berkrim campurkan kuning telur serta essen vanila, sebatikan adunan.
- Masukkan tepung sedikit-sedikit - gaul sebatikan.
- Biarkan adunan sebentar didalam peti ais (update -ditempat sejuk biasa) untuk mengeraskan sadikit adunan (adunan agak lembik sadikit)
- Ambil adunan dengan sudu kecil, bentuk bulatkan sadikit, rollkan adunan tadi didalam conflake yang telah diramas kasar tadi.
- Aturkan adunan biskut tadi dalam dulang pembakar, dan bakar dengan kepanasan oven 180C selama lebih kurang 25 minit / sehingga biskut kelihatan keperangan.
- Sejukkan biskut dan simpan dalam balang kedap udara.
- Semasa membancuh adunan, terpulang kepada citarasa sendiri, samaada mahu bubuh kismis atau sebaliknya.
- Jika suka bubuh kismis, kismis tu bolehlah di bubuh kedalam tepung, digaul sebati...kemudian barulah dibubuhkan dalam adunan mentega yang berkrim tadi. Gaul sebatikan.
- Sekiranya bubuh kismis, jika kismis tu terlalu besar bolehlah dipotongkan 4 kismis tu.