CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, October 9, 2013

PULUT SERUNDING

Selamat petang semua......agak nye anda bersarapan ape petang-petang nie...
MA baru saja habis bersarapan....Pulut Serunding....makan panas-panas dalam hujan pulak tu....
Looo...sekejap je habisnya......makan dengan si bungsu sambil tenguk TV.....lagi lee tak terasa lepas satu, satu disuap kedalam mulut......Hanya tinggal lagi sepiring je.....untuk My Hubby yang masih tido....
Pulut Serunding nie MA ternampak dirumah Yatie Sinar Kehidupanku......Apa lagi terlio MA bila melihatnya...Jadi, kebetulan pagi tadi MA keluar kepasar.....apa lagi MA tak lepaskan peluang untuk membeli bahan-bahan yang tiada je. Kebanyakkan bahan semuanya ada dirumah cuma pagi tadi MA belikan kelapa putih & udang kering  je, untuk buat serundingnya.......
Pulut pun ada dirumah, dah lama tersimpan dalam peti ais, banyak pulak tuu.....pulut nie pemberian daripada bos lama MA (Tuan Haji Samuri), dia duduk di Changlon, Kedah. Baru-baru nie dia datang melawat & bermalam kerumah MA, jadinya pulut nie buah tangan drp beliaulah.....Pulut Susu, tak payah direndamkan.....cuma basuh bersih-bersih, toskan & kukuskan dengan santan........
Terima kasih pada Yatie kerana saperti biasa MA koppies kat rumah beliau, kata Yatie, resipi nie dia juga koppies daripada CMG, terima kasih juga pada CMG kerana sudi berkongsi resipi yang memang sedap.
Izinkan MA C&P disini pula untuk rujukkan MA & anak-anak dimasa akan datang.....
Okey mai kita layan resipinya....



PULUT SERUNDING
Sumber : Yatie memories & CMG
Oleh : MA

Bahan Pulut :
  • 300g beras pulut, cuci & rendam 30 minit & toskan (MA guna 3 cawan Beras Pulut Susu)
  • Santan cair secukupnya (MA guna 2 cawan je)
  • 1/4 sudu teh garam (MA guna 1/2 sudu teh)
  • 1 helai daun pandan disimpul
Bahan Serunding :
  • 1 kelapa parut , pilih yang kulit basah (MA belikan kelapa putih rm2.00 je)
  • 1 batang serai - hiris halus* (MA guna 2 batang serai)
  • 2 ulas bawang putih*
  • 5 biji bawang merah*
  • 1/2 " lengkuas*
  • 2 biji cili merah* (MA guna 2 biji cili merah + 5 biji cili padi)
  • 1 camca besar ketumbar* (MA guna serbuk je)
  • 1/2 camca teh jintan halus* (MA guna serbuk jintan manis juga)
  • 1/2 camca teh jintan kasar* (MA guna serbukjintan putih)
  • 2 camca besar udang kering, rendam 10 minit & toskan*
  • 2 camca besar gula pasir* (*Bahan-bahan ini dikisar halus)
  • Garam secukup rasa (agak2 dalam 1/2 camca teh)
  • 1 keping asam gelugor
  • 1" kunyit hidup (MA tambah)
  • Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya :
  1. UNTUK SERUNDING : Tumis bahan-bahan kisar hingga harum, masukkan garam & juga kelapa parut, gaul rata. Kecilkan api & masak sambil dikacau sealalu sehingga serunding berderai tetapi tidak kering. Angkat & sejukkan.
  2. UNTUK PULUT : Panaskan kukusan, masukkan pulut dalam bekas & tuang santan cair sehingga separas pulut. Masukkan garam & gaul rata. Letak daun pandan & kukus 20 minit, gaul pulut & kukus lagi 5 minit. Angkat & sejukkan.
  3. UNTUK PULUT SERUNDING : Sarung tangan dengan plastik bersih, ambil sedikit pulut & kepalkan. Golek dengan serunding sehingga membaluti pulut. Boleh dihidangkan. (Dalam gambar CM guna scoop ais krim saiz sederhana, sapu sedikit minyak makan pada bahagian dalam scoop ais krim tadi, & cedok pulut, tekan sedikit & keluarkan. Kemas bentuknya & golek dengan serunding kelapa. Boleh hidangkan....
  4. Cara MA pula : Masukkan tangan dalam plastik, ambil pulut masukkan kedalam acuan lompang bersaiz kecil, tekankan pulut & keluarkan. Kemaskan bentuknya & golekkan dengan serunding kelapa.


Pulut Serunding
Memaangg sedaappp...