CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, May 1, 2014

DAGING MASAK REMPAH KASBAH

Bismillah pembuka bicara....

Daging masak merah kabsa .... MA buatkan untuk digandingkan dengan Nasi Arab....kebetulan rempah kabsa yang MA buatkan masih banyak berbaki...jadinya MA cubalah resipi yang AlongRoz tayangkan.....terima kasih diatas menu yang sedap dan gandingan yang serasi nie.
Mai kita tenguk resipinya.....

                        

DAGING MASAK REMPAH KASBA
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 500g daging lembu - hiris nipis
  • 2 biji bawang besar - 1 biji dihiris dan 1 biji diblend*
  • 1" halia*
  • 2 ulas bawang putih* (* bahan nie diblend)
  • 5 sudu besar cili mesin
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar Rempah Kabsa
  • 1 sudu teh gula
  • Garam
  • Minyak untuk menumis
  • 1 sudu teh pati lembu (MA tambah)
Cara-caranya :
  1. Tumis bawang besar yang dihiris hingga garing.
  2. Masukkan bahan-bahan yang diblend* dan cili mesin, kacau hingga bau wangi.
  3. Masukkan rempah kabsa, sos tomato dan kacau sebati.
  4. Masukkan gula, garam, (pati lembu) dan daging - masak hingga daging lembut.
  5. Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
  6. Hidangkan dengan nasi putih atau nasi arab.
Haaa nie dia Daging Masak Rempah Kabsa
Dah pun terhidang....
Sedaapppp tuuu.....
Mai kita ramai-ramai cuba buat....




AYAM PANGGANG KABSA


Bismillah pembuka bicara....

Ayam panggang Kabsa nie memang sedap dan serasi dengan menu Nasi Arab yang MA buatkan pagi semalam. Cara membuatnya pun tidaklah susah sangat. MA panggangkan menggunakan pemanggang ajaib jerr......senang dan rengkas kerjanya.
Menu MA dapat dari rumah AlongRoz juga.....gandingan yang mantap dengan Nasi Arab.
Jom kita tenguk resipinya......


AYAM PANGGANG KABSA
Sumber : AlongRoz@HomeKreation
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 2 ketul paha ayam - bersih dan dikelar (MA buat 7 ketul)
  • 4 sudu besar Yoghurt
  • 1 sudu besar rempah kabsa
  • Minyak zaitun (MA guna minyak sapi jerr)
  • Garam
Cara-caranya :
  1. Gaulkan ayam dengan kesemua bahan-bahan dan perap selama 1 jam
  2. Bakar dalam oven sehingga masak (MA bakar dalam pemanggang ajaib jerr....tiap-tiap 5 minit diterbalikkan...bakar selama 15-20 minit)
  3. Hidangkan dengan NASI ARAB
*** Bahan-bahan lain MA doublekan bagi diperapkan dengan 7 ketul ayam 


MA panggang dengan menggunakan 
pemanggang ajaib jerr....rengkas dan senang.

Haaa...nie dia rupe Ayam Panggang Kabsa
MA perapkan ngan sedikit minyak sapi jerr...
AlongRoz perap ngan minyak zaitun....
Apa-apa jerr laaa labuu....
Kita yang buat diaaa.....



NASI ARAB a.k.a NASI KABSA

Bismillah pembuka bicara....

Alhamdulillah ...bertemu kita sekali lagi dialam maya nie. Apa kyabar kawan-kawan semua....???Semoga kehidupan kita diRahmati ALLAH....amin.
Menu kali ini MA dapat dari rumah AlongRoz@HomeKreation....terpikat MA pada menu yang AlongRoz tayangkan....lagi pun setelah MA ikuti bahan-bahan serta cara membuat yang AlongRoz catitkan nampak senang dan tidaklah remeh sangat......jadinya semalam MA ambil keputusan untuk mencubanya. Kebetulan pula anak MA Angah pun ada dirumah di minggu nie.
Apa lagi berbaloi juga lah MA mencuba resipi nie. Terima kasih pada AlongRoz diatas resipi yang sedap lagi senang nie......Izinkan MA catitkan disini untuk rujukkan MA dan anak-nak dimasa akan datang.
Kepada kawan-kawan yang sudi untuk mencubanya ......dipersilakan.
Wokey ...mai kita tenguk menu yang mengancam nie.........


NASI ARAB a.k.a NASI KABSA
Oleh : MA

Bahan-bahannya NASI ARAB :
  • 3 cawan beras basmati (1 cwn = 170ml) - basuh & ditapis
  • 4 1/2 cawan air
  • 2 sudu besar minyak zaitun (MA guna minyak sapi jerr)
  • 4 sudu besar yoghurt
  • 1 kiub ayam
  • 1 sudu besar rempah kabsa
  • 1" halia - diketuk
  • 1 helai daun pandan
  • 2 helai daun salam (bay leave)
  • 2-3 tangkai daun pudina
  • 1 sudu teh saffron (rendam dalam air panas) - (MA guna pewarna kuning jerr)
Cara-caranya :
  1. Letak beras dan kesemua bahan-bahan, kecuali saffron, kedalam rice cooker.
  2. Biarkan masak dan renjiskan saffron, tutup periuk hingga waktu mengidang.
  3. Hidangkan dengan salad arab, ayam panggang rempah kabsa, sos cili dan daging masak merah kabsa.


SALAD ARAB

*** Gaulkan timun, tomato yang dipotong kiub dengan yoghurt dan daun pudina.
***( Cara MA yoghurt dan daun pudina dibalendkan bersama)




REMPAH KABSA
Sumber : AlongRoz dan Raidah
Oleh : MA
  • 1 sudu teh bunga cengkih **
  • 1 sudu teh lada hitam **
  • 1 sudu teh jintan manis **
  • 1 sudu teh jintan putih **
  • 2 sudu teh biji ketumbar **
  • 2 sudu teh buah pelaga **
  • 1 sudu teh serbukserbuk cili
  • 1 sudu teh serbuk kunyit.
*** Sangai semua bahan-bahan yang bertanda ** sehingga wangi dan kisar halus

ummphh...sedapppnya nasi arab.......
Kombinasi yang mantap kalau dimakan 
bersama ayam panggang kabsa, salad arab 
dan daging masak rempah kabsa..
Cuba lerrr....