Laa ...bukan Jumaat lagi...jam dah menunjukkan pukul 12.16 malam daaaa....huhuhu. (Baru lee ....nak siap update nie).
Hari ini MA N3kan Cheese Kek Meleleh yang tengah hot nie.......Pagi tadi MA baru saja buatkan....kerana kepingin sangat nak menikmatinya....Bermacam-macam resipi yang ada ...tapi nie le resipi yang agak populer dipasaran....pilih saja resipi yang anda berkenan dihati. Memang rasanya sungguh marvelous.....Loo rugi sape2 yang tak pernah merasanya....hehehe
Okey....tak payah kita mengomel panjang-panjang....nanti lambat pula anda mem baking...& pastinya lambat pula anda merasa keenakkannya.....
Tapi kalau terlalu malas nak bake kek nie....boleh aje order pada MA ....hehehe
Jom kita tengok resipinya.....
Resipi : Narimah Abd Rahman dan Shakila ab Rashid
Sumber : Rahel
Oleh : MA
UNTUK KEK
Bahan-bahannya :
- 100g tepung hongkong (Kalau takde boleh guna tepung gandum)*
- 60g tepung jagung*
- 1 sudu kecil baiking powder*
- 1 sudu besar ovelette
- 100g gula kastor
- 4 biji telur
- 50ml air sejuk ( air dari peti ais)
- 75g mentega cair
- 1 sudu kecil vanila (MA tambah)
Cara Membuatnya :
- Ayakkan dahulu bahan yang bertanda *
- Mixkan semua bahan di atas, kecuali mentega cair.
- Pukul sampai gebu, baru masukkan mentega cair. Sebatikan.
- Bakar dalam oven pada suhu150'C selama 45 minit. (MA bakar dengan suhu 150'C selama 30 minit..kemudian dengan suhu 170'C selama 20 minit....kepanasan ini bergantung pada oven masing2)
UNTUK CREAM
Bahan-bahannya :
- 250g cream cheese (MA guna cream cheese philadelphia)
- 120g susu pekat manis
- 50ml UHT Whipping cream (MA tambah 50ml lagi...untuk mencairkan creamnya lagi -pilihan)
***Mix semua bahan di atas hingga sebati, adunan ini memang cair.
UNTUK HIASAN:
- 1 buku (250g ) cheddar cheese - diparut
Cara Penyediaannya :
***Kek yang masak tadi disejukkan dahulu, kemudian dibahagikan 2 keping. Tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama. Lapiskan dengan kek, tuangkan semua baki cheese tadi diatas kek.
Parutkan cheddar cheese ke atas kek.
TUTORIAL MEMBUAT CHEESE KEK MELELEH....
CARA MA buat...
Telur, gula & ovelette dipukulkan dahulu
sampai kembang spt dalam gambar.
Bila dah kembang baru masukkan tepung
Kacau tepung dengan menggunakan spetula sahaja
sehingga sebati...jangan kacau lama-lama...
dikhuatiri nanti kek bantat
Mixerkan adunan tadi sebentar jee ...
supaya smooth adunan tersebut...
Mentega dicairkan & disejukkan dahulu
Masukkan mentega yang telah sejuk kedalam adunan
tepung tadi, kacau sebatikan dengan
menggunakan spetula jerr...
Kacau sehingga sebati tepung & mentega tadi
Masukkan juga vanila...jika suka
Kacau semula adunan tadi dengan menggunakan mixer
Just untuk sebatikan serta smoothkan adunan je...
Masukkan kedalam acuan yang telah disapu minyak,
dan yang telah dilapik dengan kertas kek, kemudian
masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Cara MA : Bakarlah adunan kek dengan
suhu 150'C selama 30 minit & 170'C selama 15-20 minit lagi,
atau sehingga kek masak....
Ini pula bahan-bahan untuk buat frosting
Cream cheese tu boleh dibuat pilihan
samaada nak guna Cream Cheese Philadelphia
atau pun Cream Cheese Tatura jerk....
(Cara membuatnya spt yang tercatit diatas..)
Cheddar Cheese...diparut halus, kemudian taburkan diatas
Cream Cheese...sebagai topping.
SENANG JEERK...
Ini dia Cheese Kek Meleleh dah pun siap....
MA buat saiz kecil-kecil jerk
Untuk jualan.....hehehe
Ada sape-sape berminat???
Pada anda yang teringin nak merasa Cheese Kek Meleleh tu
bolehlah mencuba membuatnya sendiri.....
Tapi...kalau malas nak buat...order jerk
Boleh jerk..pm atau WhatsApp MA...hehehe