CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, September 24, 2013

LALA GORENG BERCILI......kegemaranku

Assalamualaikum.....salam sejahtera & ceria....
Tengahari semalam MA masakkan Lala Goreng Bercili untuk lunch kami. Lala nie dah lama MA teringin nak buat tapi tertangguh-tangguh je.....almaklum My Hubby  tak boleh makan seafood....
Biasalah kalau MA buat pasti My Hubby pun ikut le makan sama......lepas tu telan ubatlah, apa lagi.....
Sbb tu le sejak akhir-akhir nie MA pun dah tak tahu nak masak apa dah......banyak dah yang tak boleh dimakan dirumah nie....
Umur dah meningkat....banyak yang mesti dipantangkan.....huhuhu
Wbp MA kadang-kadang tu, teringin jugak nak tukar selera, jadinya buatkan jugak le larangan pantang nie.
Lala nie MA selalu masak saperti ini, selalunya MA campurkan dengan pucuk paku/ kacang panjang je......tapi hari nie MA terlupa pulak membelikan bahan-bahan perencahnya, jadinya MA masakkan lala sendirian je lah.....
Jom kita tenguk resipi yang simple nie.......


LALA GORENG BERCILI 
Oleh : MA

Bahan-bahannya :

1 kg Lala
3 biji cili merah*
4 biji cili padi*
2 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
Sedikit belacan*(* bahan ini dikisar halus)
1 sudu besar sos tiram
2 batang serai - diketuk
Garam /gula/ perasa pilihan
Sedikit minyak untuk menumis

Cara :
  1. Bersihkan lala & toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan kuali & tumiskan bahan-bahan kisar beserta dengan serai sehingga naik bau.
  3. Masukkan sos tiram, kacau sebatikan.
  4. Kemudian masukkan garam, gula dan perasa pilihan. Kacau sebatikan & sesuaikan rasanya dengan citarasa kita.
  5. Masukkan lala, kacau sebatikan. Masaklah lala itu sehingga elok masak anggaran 10 minit. Lala akan mengeluarkan air, sesuaikan kepekatannya. Sekiranya suka air banyak, maka bolehlah ditambahkan dengan air sedikit lagi.
  6. Apabila sudah masak, bolehlah dihidangkan.


Lala...kegemaranku