CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, November 23, 2013

GRILL CHICKEN CHOP DAN LAMB CHOP BLACK PEPPER SAUCE

Assalamualaikum....
Menu Western untuk dinner malam tadi & lunch tadi.....menu cuti-cuti sekolah nie.....biasalah ikut aje selera siBungsu......mama & abah pun suka jugak. Dah lama siBungsu merengek nakkan menu nie.....tapi MA alahaiii terlalulah malasnya ....kerana bila nak buat menu nie banyak sekali yang nak dipreparekan.......
Wbp pun dicuti sekolah nie kita layan je lah.....keinginan anak.....almaklum, dicuti sekolah nie kalau lambat sikit makan pun tak ape.......
Bila dah buat....tak sah pulah kalau tak dicukupkan set menunya...jadinya MA buatkan lah sekali wedges potato, mashed potato, coleslaw, black pepper sauce & cheesy wedges.
Terpaksalah MA skodeng menu-menu yang berkenan dihati dengan pertolongan cik google.....
Alhamdulillah......tercapailah sudah hasrat dihati.....terima kasih pada penyumbang resipi yang MA skodeng nie.....terutama pada MyResipi, Teratak Mutiara Kasih, Hairul.com, Nabeel Fikree, Nasron al-Jauhari & lina pg.
Okeylah ...tak mau cerita panjang-panjang, sbb nanti nak n3 kan menu pun dah tentunya akan jadi berjela-jela........Fuhhhh hembuskan nafas sekejap.....sebelum MA mulakan menulis resipinya......hahaha
Nasib baiklah hari nie kes rajin........


GRILLCHICKEN CHOP & LAMB CHOP
Resipi : lina pg
Sumber : Teratak Mutiara Kasih
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 4 keping whole leg (debone)lamb
  • 1/2 kiub apti ayam (MA guna concentrated chicken stock)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis (lina pg gn kicap mee) - MA tak bubuh pun kicap
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1cm halia*(*ditumbuk halus) 
  • Lada hitam, lada sulah
  • Sedikit olive oil (MA guna minyak biasa je)
  • 3 sudu besar Original BBQ Sauce (Brand American Garden) - yang ini MA tambah
Cara-Caranya :
  1. Bersih ayam / lamb, dan lapkan dengan kichen towel
  2. Cucuk sikit bahagian yang ada isi dengan garpu / apa-apa yang tajam supaya bahan perapan meresap kedalam ayam / lamb.
  3. Lumurkan kepingan ayam / lamb dengan kiub ayam, lada hitam & lada sulah.
  4. Gaulkan pula dengan sos tiram & kicap manis (MA juga masukkan BBQ Sauce)
  5. Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
  6. Letakkan sedikit olive oil, supaya daging tak kering.
  7. Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap elok kedalam daging.
  8. Bakar daging hingga masak. Lina guna pan jerr... gunakan api kecil supaya daging masak sekata & tidak hangus. (MA guna pemanggang ajaib jerr....dengan api kecil....setiap belah daging MA bakar 5 minit jerr).

Resipi Kentang putar yang best nie....terlupa nak catitkan dari blog mana MA dapat....walau bagaimanapun terima kasih pada tuan resipi...apa-apa pun mohon izin daripad tuan resipi untuk MA share disini untuk rujukkan MA & anak-anak serta teman-teman ....jom kita intai-intai resipi yang senang & mudah nie...


MASHED POTATO

Bahan-bahan : 
  • 10 biji kentang -  dibuang kulit & dipotong dadu
  • 1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus
  • 1/2 cawan fresh milk
  • Garam secukup rasa
Cara-caranya :
  1. Rebus kentang dengan sedikit garam.
  2. Setelah empuk toskan air & tumbuk sedikit kasi hancur.
  3. Kemudian gunakan hand mixer putar sehingga kentang jadi halus & gebu.
  4. Sambil putar jangan lupe masukkan garam, lada hitam & susu secukupnya.
  5. Sedia untuk dihidang.
P/S :
Oleh kerana kentang mashed potato nie terlalu banyak, makanya MA buatkan separuh sahaja.


WEDGES POTATO
Sumber : MyResipi
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 2 biji kentang saiz LX - dipotong berbaji
  • 2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 1 biji putih telur - dikocok
  • Tepung gandum secukupnya untuk salut
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya :
  1. Kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran kulit, setelah bersih, potong berbaji, kulit kentang tak perlu dibuang.
  2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang & toskan. Tunggu hingga agak suam2 sikit.
  3. Selepas itu satukan serbuk lada hitam & serbuk cili didalam satu plastik. masukkan kentang tadi dan goncang2 sehingga kedua2 serbuk tadi bersalut dengan kentang.
  4. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu kedalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
  5. Goreng dengan api perlahan sehingga keemasan.
  6. Hidang panas-panas bersama sos thousand island & mayonis.

COLESLAW KFC
Sumber : Nasron al-Jauhari 
Oleh : MA

Bahan-Bahannya :
  • 1 kg kobis putih (MA tambahkan kobis purle juga & 1/2 kobis putih)
  • 150g lobak merah (MA guna 1/2 biji jerr)
  • 200g mayonis
  • 4 sudu besar susu tepung penuh cream (MA guna Whipping Cream UHT Anchor)
  • 5 sudu besar gula pasir (MA guna gula kaster)
  • 1 sudu teh garam (rata)
  • 1 sudu besar cuka
  • Bekas (plastik container/ tupperware) yang mempunyai penutup
Cara Membuatnya :
  1. Kobis & lobak merah dibasuh bersih & dikeringkan.Setelah itu hiris & cincang halus-halus. 9Untuk lobak merah MA sagatkan saja).
  2. Masukkan kobis & lobak merah yangtelah dicincang itu ke dalam bekas penutup. Biarkan sebentar.
  3. Masukkan mayonis, susu tepung (Whipping cream),gula, garam & cuka ke dalam mangkuk & kacau sampai betul2 sebati. Sebaiknya pakai mixer. Tapi saya bantai pakai sudu jerr.....
  4. Tuang ramuan yang telah sebati kedalam sayuran yang telah dicincang itu, lalu dikacau sampai betul2 rata.
  5. Setelah itu tutup bekas tu dan simpan dalam peti sejuk.
  6. Coleslaw anda akan 'matang' dan siap untuk disantap setelah 12jam. Tanda coleslaw dah matang ialah ia berair & rasanya 'smooth'. Tapi kalau tak sabar ...nak makan time tu jugak, boleh......tiada sape nak marah.
NOTA TAMBAHAN :
  • Kalau tiada cuka, boleh digantikan dengan perahan air limau nipis atau limau kasturi. Kalau tak nak letakkan terus pun tak pe, sebab kemasaman mayonis tu pun sudah memadai.
  • Kalau sesiapa sukakan kemanisan, tambahlah gula lebih sedikit.
  • Kalau sesiapa sukakan "milky" tambahkan lebih susu la.
  • Resipi saya kat atas tu untuk rasa standard. Anda boleh adjust ikut suka hati sendiri, lepas tu makan sendiri la.
  • Kalau makan tak habis don't worry, boleh simpan dalam peti sejuk hingga seminggu. Cuma perlukan bekas yang bertutup la. Selamat Mencuba.


BLACK PEPPER BROWN SAUCE
Sumber : Buku The Joy Of Baking (Bake With Yen (KL) Sdn Bhd)
 Oleh : MA

Chicken Stock untuk Brown Sauce
Bahan-Bahannya:
  • Seketul tulang ayam (rangka ayam) - MA guna 1/4 cawan concentrated Chicken Stock jerr
  • 1 biji bawang besar - dibelah 4
  • 1 batang fresh celery - dipotong panjang2 anggaran 4-5 potong
  • 1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar
  • 1 batang lobak merah - dipotong 4-5 potong
  • 1600ml air ( MA guna separuh jerr)
Cara Membuatnya :
  1. Kesemua bahan diatas direbuskan selama anggaran 30 minit atau lebih lagi elok.
  2. Kemudian sejukkan sebentar bahan ini, apabila telah sejuk blanderkan kesemua bahan2 tersebut.
  3. Ketepikan chicken stock ini.
BROWN SAUCE (Sauce ini boleh diguna untuk chicken Chop atau pun Lamb Chop)
Bahan-Bahannya :
  • 120g mentega
  • 120g tepung serbaguna  (MA guna separuh jerr)
  • 1 sudu teh kicap (MA guna 1 sudu besar kicap lemak manis Jalen)
  • 2 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*(*bahan ini dipotong halus)
  • 1500ml Chicken Stock (MA guna separuh jerr)
  • 1/2 sudu makan tomato paste (Larutkan bersama sedikit chicken stock)
  • 1 1/4 sudu teh garam
  • 1 camca besar Black Pepper Sauce ( Ini MA tambah)
Cara Membuatnya :
  1. Panaskan kuali masukkan mentega & gorengkan bawang sehingga garing kuning keemasan.
  2. Masukkan tepung & diikuti dengan chicken stock, tomato paste, kicap dan garam serta black pepper sauce.
  3. Kacaulah dengan whish supaya bahan sauce tersebut tidak bergentel.
  4. Rasalah sauce tersebut supaya bersesuaian dengan citrasa kita. 
  5. Masaklah sehingga mendidih. Sedia untuk digunakan pada Chicken Chop atau Lamb Chop. 

CHEESY WEDGES SEDAP
Sumber : NabeelStores(dot)com
Oleh : MA

Bahan-Bahannya :
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • Setengah buku butter
  • 2 kiub pati ayam ( MA guna concentrated Chicken Stock 2 sudu besar)
  • Sedikit serbuk perasa (MA tak bubuh pun)
  • Sedikit lada putih (MA bubuh 1 sudu teh)
  • Sedikit lada hitam (MA bubuh 1 sudu teh)
  • 12 keping cheese
  • 500ml susu penuh kerim
  • Sedikit pewarna kuning
Cara Membuatnya :
  1. Cairkan menteg adalam non-stick pan. Tapi kalau tak de, boleh je guna pan biasa pun.
  2. Lepas tu masukkanpulak susu & tepung gandum.Gaulkan sampai tak berketul ok?
  3. Lepas tu kacau sehingga menjadi halus & sebati.
  4. Masukkan cheese.
  5. Pastu masukkan pula serbuk perasa, ladahitam , lada putih & warna kuning. Kacau lagi sampai sebati.
  6. Haaa.... kacau sehingga jadi macam nampak teksturnya yang halussss?. Lepas tu tutup api.
  7. Okey dah pun siap. senang je kan nak buat. Oh ya korang akan dapat satu tupperware penuh kalau buat sos cheese nie. Sangat banyak. Boleh simpan dalam tupperware yang reheat-able tu. Nanti bila nak makan, reheat je dalam microwave kan senang...????



KUEY TIAW (CHINESE STYLE).......Yang Paling Mudah & Sedappp

Selamat pagi...
Salam ceria dipagi minggu nie.....agaknya ape aktiviti anda hari nie.....???? Bagi MA yang tinggal di Ipoh nie.....selalunya dihari-hari minggu ini, MA & Hubby sekiranya tidak pergi memancing, kami akan pergi mengunjungi PASAR KARAT untuk menyuci mata & mencari barang-barang yang berkenan dihati.. PASAR KARAT nie memang terkenal di Ipoh .....sekiranya anda mengunjunggi  kebandar Ipoh, jika anda tidak ke PASAR KARAT....rasanya tidak sah.
Di PASAR KARAT nie terlalu banyak barang-barang antik anda boleh perolehi. Bagitu juga dengan barang-barang lama & baru banyak sekali dijualkan disini. Aktiviti disini selalunya disebelah pagi je....sehingga pukul 12 tengahari. PASAR KARAT nie cuma dibuka pada hari minggu je.....ramai pengunjung & peminatnya yang tersendiri......bukan sahaja pengunjung daripada bandar Ipoh , malah pengunjung daripada negeri-negeri lain juga akan kesini......memang mereka datang kebandar Ipoh nie semata-mata untuk melawat PASAR KARAT.
Okey lah kita tinggalkan dulu aktiviti Pasar Karat.....nanti satu hari yang sesuai MA updatekan pula cerita PASAR KARAT IPOH.
N3 kali ini MA persembahkan resipi Kuey Tiaw Chinese Style yang paling mudah...... 
Bukan saja mudah malah sedappppp......Kuey Tiaw style nie....memang menjadi favourite Abah & Mak MA.....Kini MA & Sibungsu pula mengikut jejak langkah mereka berdua.......
Mak MA belajar cara membuat Kuey Tiaw nie daripada Arwah nenek MA.....memang menjadi makanan favourite beliau juga.......Jadinya MA telah menjadi generasi ketiga manakala anak MA SiBungsu pula adalah generasi ke 4 yang meminatinya.
Bagi anda yang ingin mencuba kelainan dalam menikmati Kuey Tiaw......mai kita tenguk resipinya.......




KUEY TIAW (CHINESE STYLE) yang paling Mudah & Sedappp
Oleh : MA

Bahan-bahannya:
  • 1/2 kilo kuey tiaw
  • 3 biji bawang merah - dipotong halus
  • 2 biji bawang putih - dipotong halus
  • 2 sudu besar cili sos
  • 2 sudu besar kicap (MA guna kicap lemak manis Jalen)
  • 1 sudu besar cuka makan
  • 1 sudu besar minyak bijan - pilihan
  • Sedikit minyak untuk menggoreng bawang
  • Sedikit bijan yang telah disangai - pilihan (MA tak letak pun....tapi kalau letak lagi sedap)
Cara Membuatnya :
  1. Celurkan sebentar kuey tiaw dengan air panas mendidih, kemudian toskan & ketepikan.
  2.  Gorengkan bawang merah & bawang putih sehingga elok garing & kuning. Simpan minyaknya.
  3. Masukkan kuey tiaw yang telah dicelorkan tadi dalam satu bekas bersih.
  4. Masukkan kedalam kuey tiaw cili sos, kicap,cuka makan serta bawang goreng beserta minyak menggorengnya, minyak bijan & gaullah sehingga sebati bahan-bahan tadi dengan kuey tiaw.
  5. setelah elok sebati taburkan diatasnya dengan bijan.
  6. Siap untuk dimakan.......senang kannnn...kannnn 
Update :
Oppphh....terlupa MA nak bagitau....kuey tiaw nie lebih sedap jika dimakan bersama cili jeruk. Sekiranya anda inginkan resipi cili jeruk cara MA boleh lah cuba lihat DISINI.


Kuey Tiaw Chinese Style 
yang sedappp & mudah dibuat....