Selamat pagi...
Salam ceria dipagi minggu nie.....agaknya ape aktiviti anda hari nie.....???? Bagi MA yang tinggal di Ipoh nie.....selalunya dihari-hari minggu ini, MA & Hubby sekiranya tidak pergi memancing, kami akan pergi mengunjungi PASAR KARAT untuk menyuci mata & mencari barang-barang yang berkenan dihati.. PASAR KARAT nie memang terkenal di Ipoh .....sekiranya anda mengunjunggi kebandar Ipoh, jika anda tidak ke PASAR KARAT....rasanya tidak sah.
Di PASAR KARAT nie terlalu banyak barang-barang antik anda boleh perolehi. Bagitu juga dengan barang-barang lama & baru banyak sekali dijualkan disini. Aktiviti disini selalunya disebelah pagi je....sehingga pukul 12 tengahari. PASAR KARAT nie cuma dibuka pada hari minggu je.....ramai pengunjung & peminatnya yang tersendiri......bukan sahaja pengunjung daripada bandar Ipoh , malah pengunjung daripada negeri-negeri lain juga akan kesini......memang mereka datang kebandar Ipoh nie semata-mata untuk melawat PASAR KARAT.
Okey lah kita tinggalkan dulu aktiviti Pasar Karat.....nanti satu hari yang sesuai MA updatekan pula cerita PASAR KARAT IPOH.
N3 kali ini MA persembahkan resipi Kuey Tiaw Chinese Style yang paling mudah......
Bukan saja mudah malah sedappppp......Kuey Tiaw style nie....memang menjadi favourite Abah & Mak MA.....Kini MA & Sibungsu pula mengikut jejak langkah mereka berdua.......
Mak MA belajar cara membuat Kuey Tiaw nie daripada Arwah nenek MA.....memang menjadi makanan favourite beliau juga.......Jadinya MA telah menjadi generasi ketiga manakala anak MA SiBungsu pula adalah generasi ke 4 yang meminatinya.
Bagi anda yang ingin mencuba kelainan dalam menikmati Kuey Tiaw......mai kita tenguk resipinya.......
KUEY TIAW (CHINESE STYLE) yang paling Mudah & Sedappp
Oleh : MA
Bahan-bahannya:
- 1/2 kilo kuey tiaw
- 3 biji bawang merah - dipotong halus
- 2 biji bawang putih - dipotong halus
- 2 sudu besar cili sos
- 2 sudu besar kicap (MA guna kicap lemak manis Jalen)
- 1 sudu besar cuka makan
- 1 sudu besar minyak bijan - pilihan
- Sedikit minyak untuk menggoreng bawang
- Sedikit bijan yang telah disangai - pilihan (MA tak letak pun....tapi kalau letak lagi sedap)
- Celurkan sebentar kuey tiaw dengan air panas mendidih, kemudian toskan & ketepikan.
- Gorengkan bawang merah & bawang putih sehingga elok garing & kuning. Simpan minyaknya.
- Masukkan kuey tiaw yang telah dicelorkan tadi dalam satu bekas bersih.
- Masukkan kedalam kuey tiaw cili sos, kicap,cuka makan serta bawang goreng beserta minyak menggorengnya, minyak bijan & gaullah sehingga sebati bahan-bahan tadi dengan kuey tiaw.
- setelah elok sebati taburkan diatasnya dengan bijan.
- Siap untuk dimakan.......senang kannnn...kannnn
Oppphh....terlupa MA nak bagitau....kuey tiaw nie lebih sedap jika dimakan bersama cili jeruk. Sekiranya anda inginkan resipi cili jeruk cara MA boleh lah cuba lihat DISINI.
Kuey Tiaw Chinese Style
yang sedappp & mudah dibuat....
No comments:
Post a Comment