CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, November 30, 2013

PENGAT/ BUBUR DURIAN BERSAMA PULUT SERTA KHASIAT DURIAN

Assalamualaikum....
Salam sejahtera kepada anda yang sudi berkunjung keblog MA ini . Kali ini MA nak berkongsi resipi pengat/bubur durian bersama pulut. Makanan yang memang menjadi favourite boleh dikatakan kebanyakkan orang2 Malaysia.......
Kini musim durian kembali lagi....disana sini, ada saja dijualkan buah durian nie,,,,,,
Durian...ohhh durian...memang sedappp kannn??? Sebut je buah durian ...sape yang tak terlio hendak memakannya.....Tapi tahukah anda manfaat durian pada kesihatan ???
Buah durian sangat terkenal diAsia...dimana ia mempunyai kulit yang keras & berduri serta bau yang kurang menyenangkan bagi sesetengah orang.....Isinya lembut & manis. Hotel-hotel dinegara ini melarang pengunjungnya membawa buah durian masuk kedalam biliknya, kerana baunya yang sangat kuat......
Ia digelar sebagai RAJA segala buah bukan kerana kulitnya yang keras & berduri.....tetapi kerana kasiat yang dimilikinya. Durian mengandungi phytonutrien & anti-oksidan yang tinggi. Ia juaga dikatakan dapat menurunkan kadar kolesterol & membersihkan darah.Kalau soal rasa, tidak yang lebih sensasi drp durian. Hinggakan dalam ferensi barat disebutkan "smells like hell, but tastes like heaven"

Khasiat Buah Durian Untuk Kesihatan

KHASIAT & MANFAAT BUAH DURIAN.....
  • Dapat mengatasi anemia kerana durian kaya akan asam folat & zat besi.
  • Dapat mengatasi sembelit kerana durian mempunyai banyak serat.
  • Selain itu kulit durian yang dilumatkan & disapukan keperut dapat memudahkan buang air besar.
  • Durian juga mengandungi asid amino & vitamin B,Cdan E dan ia tinggi kandungan anti-oksidan. Anti-oksidan membantu memperlahankan kemusnahan sel-sel kesan daripada redikal bebas, seperti pencemaran udara & asap rokok. Dengan cara ini, akan mengurangkan proses penuaan membuatkan kita awek muda.
  • Meningkatkan tekanan darah yang rendah kerana mengandungi zat besi & sifatnya yang panas.
  • Mengatasi bengkak.
  • Mengubati penyakit ruam pada kulit (kurap & kulat) kerana kandungan zat besi yang tinggi membantu sel darah putih menghasilkan kimia semulajadi membunuh jangkitan.
  • Baik untuk kesihatan tulang & persendian kerana mengandungi kalsium., potasium dan berbagai vitamin B.
  • Kandungan mangaan dapat menjaga kestabilan kadar gula dalam darah.
  • Kulit durian yang dibakar lalu dijadikan abu, airnya dapat melancarkan haid, tetapi juga bersifat abortif. 
  • Buahnya menjadi sebagai ubat penyakit kuning.
  • Meningkat nafsu makan kerana mengandungi niasin & thiamin.
  • Riboflavin (vitamin B2) dapat membantu mengatasi migrain.
  • Memelihara kesihatan tiroid kerana kandungan tembaganya.
  • Tryptophan adalah antara bahan yang didapati didalam asid amino dalam durian. Tryptophan adalah keperluan bagi mengawal tahap serotonin dalam tubuh. Serotonin adalah hormon yang memberi ketenangan & keceriaan serta penawar insomnia. Mereka yang kurang serotonin selalunya tidak dapat mengawal emosi , sering marah & menghadapi tekanan perasaan. Dapat mengurangkan stres & depresi kerana kandungan piridoksin (vitamin B6).
  • Baik untuk kesihatan gigi kerana mengandungi  fosfor (P).
  • Kulit buah durian dapat diguna sebagai pengusir nyamuk.
  • Akar & air saduran daun durian dapat menjadi sebagai antipiretik (berkhasiat menurunkan suhu tubuh atau demam panas).
  • Diyakini bisa membangkitkan gairah atau potensi seksual.
  • Akarnya dapat mengubat infaksi pada kuku. 
Okey laaa...mai kita kita jenguk-jenguk...tenguk-tenguk...resipi Pengat durian & pulut lak....
Senang sangat resipinya....sesenang A,B & C....namun bagitu MA n3kan jugak diblog nie...sekurang-kurangnya untuk rujukkan anak-anak yang baru belajar memasak.....& juga boleh memberi idea pada yang sedang terfikir-fikir nak makan ape untuk juadah petang nanti.....


PENGAT/BUBUR DURIAN 
Oleh : MA

Bahan-Bahannya :

  • 1 biji durian
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan gula (kemanisan ikut citarasa masing2)
  • 2 helai daun pandan (bersih serta disiat2kan & disimpulkan)
  • Sedikit garam
Cara Membuatanya :
  1. Kupas durian & ambil isinya. Ketepikan..
  2. Masukkan isi durian kedalam periuk, bubuhkan daun pandan.
  3. Tuangkan separuh daripada santan kedalam periuk yang berisi durian tadi.
  4. Masaklah diatas api yang sederhana kecil & kacaukanlah selalu supaya kuahnya sebati...
  5. Masukkan gula & air untuk mengimbangi kepekatan kuah durian. Kacaukan lagi.
  6.  Masukkan pula baki santan  beserta dengan sedikit garam(fungsi untuk menaikkan rasa lemak kuah durian tersebut).
  7. Biarkan mendidih sambil dikacau kuah durian tersebut anggaran mendidih 2 ke3 kali...bolehlah ditutupkan api.
  8. Sedia untuk dihidangkan panas2.  
NOTA : Pengat/ bubur durian nie sedap dimakan bersama pulut, roti jala serta roti. 
untuk kali nie MA gandingkan dengan pulut saje......
Mai kita kita masakkan pulut pulak..... Sesiapa pun boleh buat pulut nie, hanya kukuskan saja....



PULUT KUKUS
Oleh : MA

Bahan-Bahannya :
  • 1/2 kilo pulut putih
  • Santan pekat
  • Sedikit garam
  • 1 helai daun pandan - bersih  serta disiat & disimpulkan
Cara Membuatnya :
  1. Pulut direndam kira-kira sejam atau lebih elok semalaman. Bersihkan pulut & toskan.
  2. Satukan garam & santan, sebatikan, sesuaikan rasa masinnya agar tidak keterlaluan.
  3. Masukkan pulut didalam bekas & dan masukkan santan tadi sehingga paras pulut tersebut.
  4. Masukkan juga daun pandan yang telah bersimpulkan tadi.
  5. Kukuslah pulut tersebut anggaran 20 minit, buka pengukus & karehkan pulut supaya santan elok sebatinya dengan pulut.
  6. Kukuskan semula anggaran 10 minit lagi.
  7. Tutup api & siap untuk dihidangkan bersama pengatbubur durian.
'SELAMAT MENCUBA' 


Pengat / Bubur durian telah pun terhidang
Jemput makan......