CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 16, 2013

TART SERAWAK

Assalammualaikum......
N3 hari nie adalah Tart Serawak, pagi semalam MA baru buatkan......laaa memang dah lama dah nak membuat Tart Serawak nie.......tapi asyikkan bz dengan keje lain, makanya terpaksalah di biarkan dahulu  hajat di hati nak membuatnya ......bahan-bahan dah lama di belikan, di awal puasa lagi....... Tapi ye le ....."Kita hanya merancang, tapi segala-galanya Tuhan yang menentukan".
Alhamdulillah .......sekarang hajat di hati nie terlaksanalah sudah......
Bagi anda yang masih tercari-cari tart......boleh le mencuba resepi nie......sedappp. Lagi pun kalau dah membuatnya......hidangan raya di tahun nie, adalah perubahan sikit dengan tartnya.......Memang tak di nafikan tiap-tiap tahun hidangan kuih raya kita pasti ada tart gulung......
Haaa.....apa kata, tahun nie kita buat perubahan sikit, kita buat Tart Serawak pulakkk. Ape komen anda......setujuuu??? Tapi awas!!!....bagi anda yang nak buat Tart Serawak nie......kesabaran mesti tinggi ye......Almaklum untuk menyediakannya, makan masa.....kalau tak sabo....tak tahu le, boleh abis ke tak adunan tart tu......????
Okey.....jom kita intai-intai resepinya dulu, kalau rasa berkenan......apa lagi mari kita mulakan projek mentart......
Huuppp.....sebut betul..betul...bukan mengetat tau....ha3x.....sengallll.
Jom kita layan je resepinya.....


                                 Ini le acuan MA gunakan untuk membuat tart Serawak nie

                                Gambar di atas tu....tart belum di bakar.....dalam proses membuatnya
                                Gambar bawah pula tart telah di bakar


                                Taraa....tart Serawak telah siap sedia untuk ngaap....he3x


TART SERAWAK yang sedap bebbb
Sumber : Koleksi Biskut Lily

Bahan A :
200g mentega
80g gula icing
1 biji kuning telur
1/4 sudu teh essen vanila

Bahan B :

270g tepong gandum halus*
40g tepung kastad*(* di ayak sekali)
Secubit garam
20g tepong tropika cheese mix /cheese powder
20g tepong plus minus - MA ganti dengan tepong ice cream#
20g serbok roti (warna orange)- MA gantikan dengan tepung susu#
(#sbb kedua bahan nie tak ada di rumah)
40g gajus kisar

Bahan Hiasan:

Jem nenas
Blue poppy seed
Kuning telur

Cara Membuatnya :
  1. Putar bahan A hingga sebati & masukkan bahan B . Gaul sebatikan.
  2. Canai doh antara dua keping plastik hingga mengjadi nipis, terap dengan acuan, sapu telur kuning, letak "jem nenas" yang telah di bulat-bulatkan di bahagian tengah biskut.
  3. Pasang "tali" secara melintang, sapu kuning telur pada permukaan "tali", taburkan blue poppy seed dan bakar pada suhu 170C selama 12 -14 minit ( bergantung pada oven).
                                                              - SELAMAT MENCUBA -

TOM KHAI GAI.......sedapnyaaa

Assalammualaikum......
Semalam MA masak Tom Khai Gai, atas pemintaan si bongsu....tapi Tom Khai Gai nya MA campurkan dengan ayam, sotong, udang & ketam. Tom Khai Gai campuran nie memang favourite  si bongsu....apatah lagi di masokkan cendawan kegemaran dia......
Wbp pun masa berbuka, si bongsu tak berbuka bersama, sbb kawannya Aina ajak si bongsu berbuka di Pizza Hut......kerana semalam hari jadi kawan baiknya....
Jadi MA & My hubby je berbuka berdua-duaan....
Tom Khai Gai nie, dah biasa MA masakkan, selalunya kalau MA masak Tom Khai Gai nie pastinya  di gandingkan dengan Nasi Komok......baru le ngam......tapi hari nie MA ke bz an.....jadi Tom Khai Gai nya MA gandingkan dengan nasi biasa  je.....
Wbp terima kasih pada penyumbang resepi CMG, memang sedap Tom Khai Gai nie; masam-masam pedas.....gitu, dan terima kasih juga pada Tun Telani kerana lama dah MA skodeng resepi ini dari rumah beliau..... Tapi sorryle MA dah tak tahu nak cari Link dia semula......ape-ape pun kalau anda nak melihat resepi asal daripada CMG ada di SINI, 
Izinkan MA copy resepinya ke blog MA pula......buat rujukan MA & anak-anak di masa akan datang....
Okey le mari kita tengok resepinya....

                                Serai, cili padi & akar ketumbar dititikkan. Lengkuas di potong nipis je.
                                Bawang besar di belah 4 & di leraikan kepingannya
                                Daun ketumbar di perisi & di potong kasar

                                Ini adalah cendawan Enoki & cendawan Shimeji yang MA gunakan
                                Memang kedua-dua cendawan nie  favourite si bongsu....... 
                                Kalau MA masak Tom Khai Gai pasti MA cari cendawan nie
                                Gambar di atas tu......karot & gobis 

                         Ini pula sambal yang di buat untuk tomyam tersebut (gambar sebelah kiri)

                             
                               Tom Khai Gai yang sudah siap.....sedaappp. Jemput makan.


TOM KHAI GAI
Asal : CMG
Sumber resepi: Tun Telani

Bahan-bahannya :

1 ekor ayam sederhana besar, potong ikut suka (MA tambahkan udang, sotong & ketam)
1.5 liter air
500ml santan(boleh juga guna 3/4 tin susu sejat)
1 biji bawang besar - di belah 4
5 helai daun limau purut
3 batang serai - di titik
60g lengkuas - di hiris nipis
7 biji cili padi siam - di titik
2 camca besar sos ikan "nampla"
10 biji cendawan butang - di belah dua
100g cendawan telinga kera@black fungus
1/4 biji kobis - MA spt Tun jugak tambah carrot & calery stick
1/2 camca besar gula
4 biji limau nipis - di perah jusnya
1 gengam daun ketumbar - di hiris 
3 camca besar sambal (resepi di bawah)

Untuk hiasan:

Daun bawang
Hirisan cili padi

Bahan-bahan sambal :

1 cawan cili kisar
1 camca besar gula pasir
6 camca besar sos ikan
3/4 cawan minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :
  1. Ayam di cuci bersih, lumurkan dengan sedikit garam & jus limau nipis dan perap 20 minit, cuci kembali & toskan.
  2. Kobis di potong kasar, cuci & toskan.
  3. SEDIAKAN SAMBAL :Tumiskan cili & masukkan gula & tumis lagi sehingga cili tu garing. Matikan api, masukkan sos ikan,. kacau rata . Ketepikan.
  4. Dalam periuk, satukan serai, lengkuas, daun limau purut, cili padi ketuk, belahan bawang besar & air -  jerangkan hingga mendidih.
  5. Masukkan ayam tadi bersama-sama sambal khas, cendawan butang & black fungus. Biarkan mendidih selama 25 minit atau sehigga ayam masak.
  6. tambah daun ketumbar, sos ikan, gula dan kobis, biar mendidih sekejap & masukkan santan, biar mendidih perlahan.Kalau gunakan susu cair didihkan sekejap je.
  7. Akhir sekali tuang jus limau nipis tadi. Kacau rata & biarkan masak sebentar, rasa dan jika perlu tambahkan dengan sedikit garam atau sos ikan. Jika suka masam, perah jus limau nipis lagi.
  8. Hidangkan panas-panas dengan taburan daun bawang & cili padi hiris.

NOTA :
  • MA tambahkan lagi sotong, udang & ketam dalam resepi Tom Khai Gai asal
  • Cendawan  MA tukarkan dengan cendawan Enoki & cendawan Shimeji - sbb si bongsu suka dengan cendawan nie
  • MA letakkan susu Whipping cream UHT ganti santan - kebetulan ada kelebihan semasa buat cheese kek.