CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, June 24, 2013

KEK KEJU DINGIN BLUEBERRY & COKELAT

Salam sejahtera untuk semua......hari nie MA nak share pula resepi Kek Keju Dingin Blueberry & cokelat yang baru-baru nie MA buat bersama menantu MA.....
Kek nie memang sedap sekali terutama bagi peminat cheese pasti sangat teruja ngan kek nie.... 
Tapi awas !!!
Kepada yang mempunyai masalah kesihatan yang Tinggi Kelestrol jangan selalu amalkan memakan kek nie.....almaklum sendiri mesti ingat le......
Kek ini juga kegemaran My Yob.....harap-harap menantu MA rajin-rajin le buatkan kek nie untuk your hubby ye......Masa MA ke Shah Alam dulu MA ada ajarkan camne nak membuatnya........
Hari nie pula MA ajarkan menantu yang seorang lagi......
Yang seorang nie pula sangat teruja untuk berniaga, harap-harap berjaya le perniagaannya nanti.........Ameen Rezeki ada di mana-mana, rajin dengan tidak saja........... 
Kombinasi kek nie MA skodeng daripada Rahel blogspot, terima kasih pada tuan tanah di atas keikhlasan share resepi nie. Kalau nak tengok resepi asalnya ada di SINI, (Kek Keju Dingin Blueberry) tapi untuk basenya MA ikut resepi untuk Pandan Cheesecakes, MA tak suka guna kek span untuk basenya......
Ok le kita layan je resepinya .......jeng..jeng....jeenngg


KEK KEJU DINGIN BLUEBERRY & COKELAT

Bahan Base:

160 g biskut digestive - di hancurkan
80g mentega cair

Untuk basenya: gaul semua bahan hingga rata, kemudian mampatkan ke dalm loyang atau taperware yang nak di gunakan, saperti MA letakkan di dalam gambar dia atas.

Bahan untuk inti keju & blueberry

250g kerim keju
200ml kerim putar tenusu (dairy whipping cream)
80g guala kastor
60 ml air panas mendidih*
13g serbuk gelatin halal*(* di satukan kemudian dilarutkan atas api dengan cara steamed bath)

Blueberry filling atau coklat ganache untuk hiasan

Cara membuatnya:

  1. Geriskan acuan bulat berukuran7"x 3".Lapik plastik wrap. (Ini MA ignore kan, MA prepair  taperware yang telah di mampatkan ngan basenya yang telah di simpan dalam peti ais kira-kira 20 minit.
  2. Pukul kerim putar hingga kembang dan pekat. Ketepikan
  3. Pukul kerim keju dan gula kastor hingga kembang dan berkerim. Masukkan kerim putar tadi dan di kacau hingga sebati.
  4. Tuangkan larutan gelatin yang telah sejuk ke dalam adunan keju tadi.Kacau hingga sebati
  5. Tuangkan adunan ke atas base tadi. Ratakan ngan mengetukkan sedikit acuan/taperware tadi perlahan-lahan sehingga adunan keju menjadi rata.\ 
  6. Paipkan filling keatas adunan keju tadi mengikut corak yang di kehendakki. Hiaskan ngan filling yang di kehendaki seperti blueberry / cokelat ganaghe, srawberry dll.
  7. Simpan ke dalam peti sejuk selama 5-6 jam sebelum di potong.


                                Ini kek keju dingin yang MA letakkan di atasnya ngan filling blueberry

                               Ini pula MA letakan di atasnya ngan filling cokelat ganache



                               Ini pula kek keju dingin yang telah siap dan di letakkan ke dalam peti ais
                               selama 5-6jam, untuk mengeraskannya sebelum boleh di potong dan
                               di makan.


                               Nak tahu kesedapannya ......buat sendiri atau kalau malas beli je.....
                               MA ada menjualnya. SELAMAT MENCUBA.



KEK COKELAT MOIST KUKUS

Semalam MA juga buat Kek Coklat Moist Kukus nie......sedappp, moist sekali. Tergoda bila masuk ke blog Yatie......bila telihat je kek nie, benar-benar bersemangat nak mencubanya........
Dan ini lah hasilnya....MA just bubuh dalam bekas taperware je.........  bila dah rasa kek nie memang berpuas hati....... nyumm...nyummm sedappp
Kali ini MA cuma buat dalam bekas kecil-kecil je.......nanti di lain kali pasti ada siaran ulangan  lagi, dan nak buat dalam acuan yang besar pulak, jadi leh le mendeco macam Yantie......memang teruja.
Pada kawan-kawan yang nak lihat Yatie punya leh le ke SINI. Di bawah nie MA salinkan resepinya kembali untuk rujukan MA di masa akan datang. Terima kasih pada Yatie diatas sumber resepi nie.......Mungkin resepi asalnya daripada Chef Zubaidah......terima kasih  dan halalkan MA untuk masukkan dalam blog MA pula.....
Ok le kita terus je ke resepinya:


                               Ini kek-kek yang telah siap dan di masukkan ke dalam peti ais




KEK COKELAT MOIST KUKUS

Bahan-bahannya : (acuan 8-9 inci)

100g serbuk koko*
250g gula kastor*
1 tin susu isian cair *
200ml minyak masak sayuran*
250 g susu pekat*
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150g tepung gandum]
1 sudu kecil sodium baicabonat]
1 sudu  kecil baiking powder]>>>>>diayak sekali

Cara-caranya:

  1. Campurkan semua bahan bertanda* dan masak dengan api perlahan se hingga licin. Sentiasalah di kacau guna whisk, tak payah sampai mengelegak.
  2. Satukan dengan telur yang di pukul dengan mixer tadi. Masukkan tepung gandum yang telah di ayak tadi sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata gunakan whisk je.
  3. Masukkan ke dalam loyang yang telah di lapik ngan kertas minyak.Loyang hendaklah di lenser dgn sedikit minyak di sekeliling terlebih dahulu. Tutup loyang dgn alaminium foil yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
  4. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus kek tadi.
  5. Sejukkan dahulu sebelum di hias dgn icing / ganache.



GANACHE SIMPLE
Resepi : K.Nor@ SecubitGaram
Sumber : Yatie memories

Bahan-bahannya:

150g cooking cokelat
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak( sayuran /masak)- MA bubuh 1 sudu besar butter

Cara-caranya:
  1. Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking cokelat yang telah di potong kecil.
  2. Padamkan api dan kacau hingga cokelat cair.
  3. Masukkan minyak dan kacau.
  4. Biarkan seketika baru di curah di atas kek.

NOTA :
Kaedah letak minyak nie sbg ganti butter untuk hasilkan ganache yang berkilat.Dan juga kek yang di hias dgn ganache nie.........ganachenya tak mengeras/ berkeping bila dah di biarkan di dalm peti ais.Kaedah nie K.Nor pelajari kat kelas deco yang di hostkan oleh chef dr Vietnam baru-baru nie.