CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, July 21, 2013

ALHAMDULILLAH REZEKI BULAN RAMADHAN....


TEMPAHAN DI BULAN RAMADHAN

Alhamdulillah....semalam MA dapat tempahan Bahulu kemboja daripada katerer yang memang setia dengan MA....
Nak ambil pukul 10.00 malam .... untuk di bawa balik ke KL katanya....
Bulan-bulan puasa nie biasalah...MA jarang ambil tempahan, sbb di bulan puasa nie....kalau boleh urusan duniawi nak di kurangkan .....
Wbp kerana Pn Shima selalu menempah daripada MA....tak tergamak pulak MA nak menghampakan pemintaannya tu.....
Lagi pun semenjak bulan puasa nie.....bermula pukul 3.30 petang, MA terpaksa membuat persediaan memasak untuk keluarga berbuka......
Sepanjang bulan puasa nie .......sehingga ke hari ini, MA belum pernah lagi pergi ke Pasar Ramadhan...
Dan kalau boleh MA akan cuba mempertahankannya.........

Semalam pun ada pihak keterer lain ingin menempah kuih-muih dari MA....di sebabkan dia perlukan sepanjang bulan Ramadhan......MA agak keberatan jugak le...Almaklum, kalau badan dah terlalu leteh nanti bila pulak ...MA nak pergi solat tarawikh.
Tahun sabelum nie MA pernah ambil tempahan daripada katerer, yang menguruskan morei masjid.....di sepanjang bulan Ramadhan...
Ya Allah.....memang letih, selang dua hari atau terkadang-kadang tu tiap-tiap hari MA mesti menyediakan 4 jenis kuih untuk jangka masa 1 bulan & mesti berlainan jenis pulak tuuu, selepas seminggu menu yang sama boleh lah di ulangkan semula & MA mesti sediakan 800 biji. Kuih-muih yang MA kena sediakan....kuih Tepung Gomak @ Abuk-Abuk, ketayap, cucur badak & lepat pisang/labu. Itu pun untuk kuih pulut panggang terpaksa MA tolakkan......
Amboiii mak, pengsan jugak le ...dibuatnya.....Itu pun nasib baikle 2 jenis kuih-muih tu.... sepupu MA sanggup buatkan, jagi tinggal pada MA 2 jenis kuih je......

Ulalaaaa....tahun nie MA dah nekad tak mahu ambil tempahan macam tahun dulu dah.....tapi kalau sekali-sekala macam sekarang....InsyAllah.
Mari kita tenguk tempahan MA untuk hari nie......selalunya yang paling laris bahulu kemboja lah..... di samping kuih ketayap, lompang, pancake tuna, cream puff, kuih-kuih talam & puding.....
MA tayangkan gambarnya jerkk  ye.....he3x





KEPADA SESIAPA YANG BERMINAT UNTUK 
MENEMPAH SILA PM/CALL
MAMAANA : 0122485408




KERABU PUCUK PAKU BERSAMA TAUGEH


Assalamualaikum......salam di hujung minggu..
Semalam salah satu menu berbuka MA...... Kerabu Pucuk Paku Bersama Taugeh. Kerabu nie memang favourite MA & My hubby. Dah lama MA teringin nak buat kerabu nie.....tapi seperti biasalah asyikkan tertangguh je....
Kebetulan semalam, MA berpeluang ke Pasar Besar Ipoh, jadi MA pun ambil peluang ini untuk membeli bahan-bahan kerabu.....sbb di pasar nie je ada di jualkan kerang yang telah berkupas...fresh. Lagi pun di Pasar Besar Ipoh, sayur-sayur kampung banyak di jual.....apatah lagi kalau MA mencari di kawasan pasar Melayu.......boleh di katakan semua ulam-ulaman kampung boleh di cari di sini.
MA juga ada belikan batang keladi, ingatkan nak masak dengan siput sedut....tapi pusing punya pusing mencari siput sedut.....haram tak ada......huhuhu
Wbp batang keladi nie, MA simpankan dulu untuk menu yang akan datang....baru terfikir-fikirkan menunya..... Buat masa sekarang MA taklah susah hati sangat dengan menunya......kan cik google ada, bila-bila masa dia akan menolong kita dengan syarat bahan-bahannya semua ada.....he3x
Okeyle berbalik kepada menu Kerabu Pucuk Paku bersama Taugeh nie......Mai kita jengok resepinya.....





KERABU PUCUK PAKU BERSAMA TAUGEH
Oleh : MamaAna

Bahan-bahannya:

1 ikat pucuk paku (Sekarang harga dah RM2.00)
Sedikit taugeh - anggaran 50sen
Kerang yang telah berkupas fresh - anggaran RM3.00 - (Boleh juga di gantikan dengan perut lapis)
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*bahan ini di hiris)
1" halia#
2 biji cili merah#
3 biji cili padi#- KIV jika mahu pedas
Sedikit belacan#
2 batang serai#- di hiris terlebih dahulu
1 sudu kecil lada hitam#(# bahan-bahan ini di tumbuk halus)
2 sudu besar kerisek (Boleh juga di gantikan dengan pati santan)
2 biji limau kasturi
Sedikit garam & gula

Cara Membuatnya :
  1. Potongkan pucuk paku & bersihkan taugeh beserta kakinya. 
  2. Sediakan air rebusan yang telah di bubuh dengan sedikit garam & sedikit minyak. Biarkan hingga mendidih.
  3. Bila air telah mendidih, celurkan sebentar sahaja pucuk paku, taugeh & kerang. Ketepikan.
  4. Sediakan bahan-bahn lain seperti di atas. Masukkan ke dalam bekas bahan-bahan yang dicelurkan tadi. Gaul sebatikan.
  5. Masukkan kerisek & air limau kasturi, gaul rata.
  6. Sesuaikan rasanya dengan citarasa kita.
  7. Kerabu Pucuk Paku bersama Taugeh telah siap. Hidangkan.

                                        Kerabu Pucuk Paku Bersama Taugeh telah terhidang

-JEMPUT MAKAN-


MASAK LEMAK CILI PADI PERUT MUDA

Salam sejahtera kepada semua pengunjung blog MA khasnya.......
Okey le hari nie MA nak N3 satu lagi resepi berbuka MA .....Masak Lemak Cili Padi Perut Muda.....resepi nie, resepi turun- temurun daripada Arwah nenek  MA di sebelah ayah .....
Al-Fatihah....buat arwah nenek Samsiah..... semoga rohnya di cucuri rahmat & di tempatkan bersama orang-orang yang beriman.....Aminnn
Anda pernah makan masakan perut panjang /perut muda tak???
Resepi nie adalah resepi masakkan jawa....nenek MA dari sebelah ayah berketurunan Jawa Penang...
Memang MA sekeluarga sukakan masakkan nie......kalau ada perut muda, pasti MA sendiri tak lepaskan peluang untuk mendapatkannya & memasak resepi nie....
Kebetulan semasa MA pergi ke Pasar Besar Ipoh pagi semalam.....MA ternampak ada di jual perut muda nie....apa lagi, pucuk di cinta ulam mendatang.....Sekilo perut muda nie RM13.00.....jadi MA belikan 2 kilo, kerana memang susah nak dapat perut muda nie......
Selalunya....MA akan masak resepi nie, bila tiba hariraya Aidil Adha je.....
Pada masa tu....banyak lembu di korbankan, jadinya perut muda senang di perolehi....My hubby memang minat dalam menolong melapah daging korban nie......kerja-kerja macam nie memang dia suka & cekap.....Katanya dia berasal dari kampung....kerja-kerja macam nie sering di buatnya......mana tidaknya, keluarganya banyak membela kerbau......
Okey le bagi anda yang yang belum pernah mencuba makan masakkan perut muda nie......cuba-cuba le...pasti anda akan jatuh cinta dengannya...... uummppp sedappp
Mari kita tengok resepinya....


                                 Bahan-bahan yang di perlukan untuk membuat
                                 masak lemak cili padi perut muda
                                 Gambar perut muda yang di sediakan bagi proses untuk di rebus


                                     Masak Lemak Cili Padi Perut Muda tersedia di hidangkan
                                                                     Jemput Makan

MASAK LEMAK CILI PADI PERUT MUDA....ummppp sedapnyaaa
Oleh : MamaAna

Bahan-bahanya :

1 kilo perut muda-dibersihkan, diikat setiap hujungnya dengan tali rafia & di rebus
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2" halia*(* bahan ini di hiris & ketepikan 1/4 daripadanya)
Santan pekat - dari 1 biji kelapa
2 biji ubi kentang- di belah 4 tiap sebiji (MA rebuskan sampai empuk)- KIV
1 batang serai - di titik
10 biji cili padi -di ketuk pecah-pecahkan saja
7 biji cili padi#
2" kunyit hidup#
Sedikit belacan#(#bahan ini di tumbuk hingga lumat bersama 1/4 bahan yang di hiris)
1 keping asam gelugur
Garam & gula
Sedikit kacang tanah
Minyak untuk menumis

Cara-caranya:
  1. Perut muda di bersihkan & di rebuskan dalam pressure cooker selama 20 minit, lepas tu di toskan & di potong kecil-kecil anggaran 1" panjang. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan-bahan yang di hiris sehingga agak layu sedikit.
  3. Masukkan serai, bahan-bahan yang di tumbuk, kacang tanah beserta cili padi yang di ketukkan tadi, tumis lagi hingga naik bau & bawang agak garing sedikit.
  4. Masukkan perut muda beserta kentang yang telah empuk tadi, kacau sebatikan.
  5. Masukkan santan & kacau sebatikan. Sesuaikan kepekatan kuahnya, jika terlalu pekat...masukkan sedikit air lagi, Masukkan sekeping asam gelugur. Kacau sehingga mendidih. 
  6. Masukkan garam & sedikit gula, sesuaikan dengan citarasa yang kita kehendaki.
  7. Tutup api & bolehlah di hidangkan.


   -SELAMAT MENCUBA-