CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, June 6, 2013

BISKUT SUJI KRISTAL / CRYSTAL BALL COOKIES

Biskut nie nampak meriah jika di sajikan untuk tetamu, apatah lagi kalau di hari raya.....pasti ia akan menambah seri lagi pada hidangan. MA copy resepi nie daripada  citarasawan blogspot.Terima kasih pada penyumbang resepinya. Bagi kawan-kawan yang minat biskut perasa minyak sapi, boleh le mencuba resepi biskut nie..........
Okey le mari kita tengok resepinya.



BISKUT SUJI KRISTAL / CRYSTAL BALL COOKIES
Sumber : citarasawan .blogspot


Bahan-bahannya A (diayak bersama)

250g tepung gandum
1 sudu teh serbok penaik
1 sudu teh baking soda

Bahan-bahan B

125g gula icing
1/8 sudu teh garam
100g badam kisar ( di panggang)
1/2 sudu teh essen vanila
200g minyak sapi (cairkan dan di sejukan)

Pewarna pink, hijau & kuning
Hiasan: gula kaster


Cara-caranya :

  1. Satukan bahan A & bahan B kecuali pewarna. Gaul perlahan-lahan sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 20 minit atau lebih.
  2. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan 3 jenis pewarna secukupnya.
  3. Susun ketiga-tiga doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10g setiap satu
  4. Bular-bulatkan doh dan susun di dalam loyang pembakar.
  5. Panaskan ketuhar, bakar pada suhu 160C seklama 20-25 minit atau se hingga masak.
  6. Biarkan sejuk . baru biskut tu disalutkan dengan gula kaster..