MA kadang-kadang kalau mengantuk sangat MA tidur lah sebentar.......tapi hari nie MA teringin sangat nak buat lompang warna warni. Bila MA intai ke rumah Yatie MA terpikat dengan lompang Yatie.....berwarna warni, nampak ceria sekali. Jadi kerana tak mengantuk & hati pun berkubar-kubar nak cuba buat lompang nie...... maka MA pun usahakan juga tengahari nie untuk membuat lompang.
Ini versi lompang MA yang kedua selepas versi yang pertama dulu. Kali ini MA tak masukkan tepung ubi, kerana MA tak mahukan lompang yang yang liat & kenyal, MA just guna tepung beras sahaja.
Mari kita tengok resepinya:
KUIH LOMPANG CERIA WARNA WARNI
Bahan A:
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu teh air kapur
1/2 cawan air daun pandan ( dari 6 helai daun pandan)
Pewarna merah, purple & coffee emalco
Bahan B: (masak hingga mendidih & tapiskan)
1 cawan gula biasa
2 1/2 cawan air ( kalau nak keras sedikit kuihnya bubuhkan 2 cawan je) - MA bubuh air kelapa.
Kelapa muda di parut ambil putihnya sahaja + sedikit garam & di kukus selama 10 minit.
Cara-caranya:
- Bancuh tepung beras dengan air kapur & 1/2 cawan air daun pandan.
- Tuangkan air gula yang suam ke dalam bancuhan tepung dan kacau rata dan tapiskan,
- Asingkan adunan kepada 2-3 mangkuk & warnakan mengikut warna kegemaran anda. MA guna warna purple + essen keladi, warna merah + essen rose & warna coklat + coffee emalco.
- Panaskan kukusan dan bila mendidih masukkan acuan dalam kukusan. Biarkan acuan panas selama 5 minit, cara ini untuk bagi lompang berlubang.
- Tapiskan bancuhan tepung ke dalam teko / bekas bermuncung supaya memudahkan di tuangkan ke dalam acuan kecil.
- Kukuskan kuih selama 15 - 20 minit dengan api kecil sahaja, kerana kalau api besar bancuhan lompang akan membuak daripada acuan.
- Sejukkan kuih.
- Cungkil perlahan dan letakkan di tengah lubang nya dengan kelapa parut.