CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 4, 2013

AYAM PALEMBANG

Assalamualaikum......
Hari nie MA nak N3 resipi Ayam Palembang yang MA masakkan pagi semalam.....Dah merasa pun, wooiii sedapppp, sibungsu suka sangat dengan masakkan Ayam Palembang nie.....bertamboh nasinya....hihihi
Terima kasih pada pada penyumbang resepi Maria Hakem, & pada Yatie Sinar Kehidupanku, diatas resipi yang sedappp nie....kerana MA ambil resepi nie dari rumah Yatie......
Ramai kawan-kawan blogger dah pun mencubanya, antaranya kata Yatie...Amie, Madihah, Ummi & Zaliedana. Pada kawan-kawan yang lain tak teringin nak mencuba ke.....????
Saperti biasa juga....MA nie kalau masak pastilah ayam jadi pilihan.....resipi nie MA ambil dari rumah Yatie, tapi Yatie gunakan daging.....jadilah Daging Palembang manakala MA pula guna ayam je......sbb tu le, MA namakan Ayam Palembang......resipinya tetap sama 2x5 = 5x2......muahhhh
Pada kawan-kawan yang belum pernah mencuba membuat resipi nie.....cubalah buat, berbaloi.....sedaaapp
Pasti ada siaran ulangan...... resipinya tak le susah sangat.....senang je....
Okey izinkan MA salinkan resipi nie diblog MA pula untuk rujukan MA & anak-anak ....
Mai kita tenguk resipinya.....


AYAM PALEMBANG
Oleh : MA

Bahan-bahannya :

700g daging - potong lebar & nipis (MA guna 12 ketul ayam dipotong kecil)
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat
2 sudu besar kerisik
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang(Habhals) - MA guna Kicap Lemak Manis Jalen
2 biji kentang - dipotong memanjang & nipis (MA tambah)
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar :

1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
3cm lengkuas
15 biji cili kering - Yatie guna 1 cawan cili kisar (MA guna 15 biji cili kering dikisarkan)

Bahan Tumis :

3cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 biji bawang merah - dihiris (Yatie tambah)- MA pun ikut Yatie
2 ulas bawang putih - dihiris (Yatie tambah)- MA pun ikut Yatie

Cara Memasak :

  1. Panaskan minyak secukupnya & tumis bahan-bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar bersama serai sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging gaul sebati. (MA masukkan ayam bersama kentang).Tutup kuali & masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging & biarkan seketika.
  3. Masukkan kicap diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging& kentang mula empuk.
  4. Kacau sekali sekala sehingga masak & kuah menjadi pekat. Masukkan kerisik & gaul rata. Masak hingga daging empuk.
** Kalau guna daging beku, rebuskan dulu sehingga empuk barulah masak seperti biasa
     Bagitu juga dengan ayam, saeloknya ayam terlebih dahulu digorengkan separuh masak.
     Tapi dikali ini MA tak gorengkan pun ayamnya....


AYAM PALEMBANG
MA biarkan berkuah sikit
SEEDAAPPP...