CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, November 9, 2014

LALA MASAM MANIS ~ Yang menyelerakan...


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

                        لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Salam sejahtera dan ceria kepada semua yang sudi bertandang kesini...
Hari nie MA masak lala masam manis. Lala memang kegemaran famili rumah nie...
Apatah lagi kalau masak lala masam manis nie...masaknya sampoi jerr, tapi kalau makan ....ulalalaa bertamboh2 nasinya...sekali hadap jerr...dah selesai semuanya.
Sebelum nie MA suka masak remis tapi sekarang remis dah tak ada pulak dijual dipasar....antara isi remis dan lala MA lebih suka isi remis sebab dia lebih padat dan berisi drp lala...rasanya juga lebih manis.
Remis yang MA maksudkan tuuu..remis yang besar lerr...bkn yang kecik2 tuu...kalau remis yang kecil2 tuu...alahaiii...leteh nak memakannya...
Wokey kalau anda berhajat nak masak yang sampoi2, mai kita layan resipi nie....

Mai kita menjamu selera dengan lala pulakk..

LALA MASAM MANIS
Oleh : MA

Bahannya:
  • 1/2 kilo lala ~  dibersihkan
  • 1 biji bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 2 biji bawang merah*
  • Sedikit belacan* (* dikisar)
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar cili sos
  • 1 sudu besar sos tomato 
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1/2 kiub pati ayam
  • 1 biji buah tomato ~ dipotong dadu
  • Daun bawang
  • Sedikit minyak
Caranya :
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau, campurkan dengan cili kisar dan goreng hingga garing.
  2. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Gaul sebatikan, kemudian masokkan pati ayam, garam dan gula. Sesuaikan rasanya.
  3. Masukkan pula lala dan gaul sebatikan dengan bahan gorengan tadi. Masakkan sebentar sahingga semua lala telah terbuka.
  4. Masukkan buah tomato serta daun bawang. Sebatikan.
  5. Tutupkan api, angkat dan bolehlah dihidangkan.
Jemput makan...!!!