CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, March 31, 2014

BISKUT LIDAH KUCING PELANGI....SEDAPPP DAN CANTIKK

Bismillah pembuka bicara.....

Assalamualaikum.....salam sejahtera dan selamat pagi semua pengunjung setia blog MA.......semoga kita semua dirahmati ALLAH SWT.....Amin
N3 kali ini .....Resipi Biskut Lidah Kucing Pelangi yang MA buatkan semalam untuk kudapan....
Walau pun bukan raya...tapi dik terlalu kepingin untuk merasa keenakkan nya, maka MA merajinkan diri untuk membuatnya.....Memang dah terlalu lama, dok teringin untuk membuat biskut lidah kucing pelangi nie....semenjak sebelum raya tahun yang lalu lagi.....tapi yerr lah ketika itu terpaksalah pendamkan hasrat dihati. Memandangkan acuannya tiada lagi........huhuhu
Memang biskut nie mejadi famous semenjak Kak Wan tayangkannya. Biskut lidah kucing pelangi yang sungguh cantik ini....menjadikan semangat berkubar-kubar untuk membuatnya.....
Alhamdulillah.....kini hajat, dah pun tercapai. Terima kasih pada blog Resipi Citarasawan diatas perkongsian resipi biskut yang sungguh sedap nie dan terima kasih juga pada olahan Fatmah Bahalwan NCC, sumber yang diperolehi oleh Kak Wan. Untuk anda yang ingin melihat resipinya daripada blog Resipi Citarasawan, bolehlah KESINI.  Izinkan MA abadikan resipi nie diblog kesayangan MA untuk rujukkan dimasa depan.
Okey apa lagi yang kita tunggu ...mai kita dok pakat buat......jangan risau pastinya berbaloi ....sedappp dan cantikkk.....


BISKUT LIDAH KUCING PELANGI
Sumber : Resipi Citarasawan
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 250g mentega
  • 175g gula kaster
  • 100ml putih telur (lebih kurang 4 biji telur gred A)
  • 200g tepung gandum (MA guna tepung red rose @ tepung biskut)
  • 50g tepung jagung
  • 1/4 sudu teh emplex (perangup biskut)
  • 1 sudu teh essen vanila (MA tambah)
  • Pewarna ungu, biru, hijau, kuning,orange dan merah
  • Loyang lidah kucing - digris dengan mentega
Cara-cara :
  1. Ayak tepung gandum bersama tepung jagung dan emplex. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati. Masukkan juga essen vanila.
  3. Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata.
  4.  Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letakkan dengan pewarna berlainan. ( Berat satu adunan anggaran 196g )
  5. Masukkan setiap adunan kedalam pipping bag dengan nozzle bulat dan picit adunan dengan lurus mendatar kedalam acuan lidah kucing mengikut susunan warna pelangi.
  6. Bakar didalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama 15 minit. Jangan biarkan permukaan atas keperangan, kerana akan menenggelamkan warna pelangi. (MA bakar api atas dengan suhu 160'c dan api bawah dengan suhu 170'C selama 20 minit)- Jadi kenali oven anda.
  7. Biarkan sejuk terlebih dahulu dan simpan dalam bekas kedap udara.
Haaa....Biskut Lidah Kucing Pelangi
dah pun siap
Jemputlah rasa.......
Biskut Lidah Kucing Pelangi
Ada sesiapa teringin ke???
Kalau malas buat ...boleh order pada MA
Cepat pm atau WhatsApp di no 0122485408