Kemarin pagi MA ada membuat biskut, kebetulan Reen Khan yang lama menyepi, kembali berblog....& MA terpikat dengan resepi baru yang simple daripada koleksi Reen Khan ini. Kata Reen ada yang mengelar Biskut Semperit Susu a.k.a. Biskut Dahlia Susu.
Wbp apa jua panggilan pada biskut ini, tak kesahlah .....asalkan bahagia....he3x
Membuat biskut nie...tak susah pun, bahan-bahannya pun biasa-biasa je.....tapi rasanya sedappp.
Membuatnya pun tak payah pakai mixer....just godek manja menggunakan spatula je....
Rasanya sebelum nie, MA pernah rasa biskut nie....menantu MA tersangat le sukaaa nyaa diaa dengan biskut nie...... selalu dia beli biskut nie drp kawannya.....MA ada juga carikan resepinya dengan pertolongan cik google tapi tak berjumpa pulak.....Dan kini alhamdulillah kebetulan Reen Khan tayang biskut nie ...... Pada mulanya memang MA tak perasan pun biskut nie......tapi satelah cuba membuatnya kemarin.....Alahaii.....memang berbaloi sebab selama nie, biskut nie le yang MA cari. Si bongsu, laaa.... sampaikan tak cukup lagi walau pun dah sebalang biskut nie habis, masih ... merengek nak lagi....
Jadinya sebelum raya nanti nampak gayanya terpaksalah MA buatkan lagi biskut nie.....huhuhu
Terima kasih pada Reen di atas resepi biskut yang simple & sedap nie......
Rasa biskut nie bersusu & rangup serta cair di mulut.... Kalau dah mula memakannya susah nak berenti....dek kerana kesedapannya. Bagi kawan-kawan yang suka rasa susu....cubalah biskut nie.....berbaloi.
Kejadian biskut nie tak le besar....comel-comel je. Spt Reen, MA juga gunakan acuan pecah 15 & dapat le 2 bekas kuih, anggaran 200 biji.
Jom kita tengok bahan-bahan yang sampoi nie.....
BISKUT SEMPERIT SUSU a.k.a. BISKUT DAHLIA SUSU
Resepi : Reen Khan
Bahan-bahannya :
250g buttercup
1/2 tin susu pekat manis
100g tepung ubi
450g tepung jagung (MA guna 400g je)
1 sudu teh essen vanila
Untuk hiasan :
Coklat chips
Coklat rice
Cara membuatnya :
- Butter & susu pekat di pukul sampai sebati je, tetapi tak perlu pukul lama sangat....Jika di pukul lama bila di bakar kuih agak kembang.
- Masukkan tepung ubi & tepung jagung yang telah di ayak sedikit demi sedikit.
- Reen guna acuan semperit pecah 15. Jika tiada boleh terap dengan bentuk yang di sukai.
- Bakar pada suhu 150C selama 15 minit - 20 minit. Reen guna api bawah sahaja. Suhu kenalah follow oven masing-masing ye. (MA guna 160C)
BISKUT SAMPERIT SUSU a.k.a. DAHLIA SUSU
sedapny biskut ni..:) saya nak tahu acuan semperit yang awk mention pecah 15 tu mcm mana ya boleh share gambar tak? saya berkenan betul dengan bentuk dahlia susu awk ni..
ReplyDeleteOooyerr kerrr....insyaAllah kalu ada masa nanti sy updatekan gambarnya yerr....
Deletecantik semperit tu tp acuan pecah 15 susah nk dapat...mamaAna ade sumber mana2 utk dapatkan acuan tu?
ReplyDeleteSalam Akma...maafkan ma kerana baru sekarang ma berkesempatan melihat blog nie...di sepanjang bulan Ramadhan ma terlalu lerr bz sbb ma buat kuih muih untuk jualan dipasar Ramadhan...
DeleteAcuan pecah 5 nie dah lama ma simpan...dah xingat dimana ma membelinya...
maaflerr xdapat membantu Akma...
Asa salam..saya mmg suka biskut setiap kali raya mesti buat..anak2 paling suka...minta share resepi...nk simpan kdg2 lupa.hihi...thanks ya
ReplyDeleteWkumsalam...Johana Liza....agaknya Liza dah buat kerr biskut nie ????
DeleteDipersilakan Liza share resipi nie.....memang itulah tujuan MA berblog....
T.kasih kerana sudi btandang kesini....