CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, January 25, 2014

AMALAN ZIKIR HARIAN

Pagi tadi MA berjalan2 melawat blog kawan2 yg aktif dalam berbloggers nie.....
Terutama sekali ..MA suka sekali melayari blog yang membincangkan tentang UGAMA ISLAM.
Alahaii terpikat MA kepada nukilan resepirahsiaku.com.....Untuk itu izinkan MA mengabadikan nukilan beliau diblog MA pula. Ini untuk ingatan MA....semoga Amalan Zikir Harian ini dapat di manfaatkan dalam kehidupan MA dan anak-anak.
Semoga apa yang kita usahakan mendapat ganjaran pahala daripada ALLAH SWT.....aminn.
Terima kasih kepada tuan punya blog..... diatas pengkongsian ini.
Untuk itu mai kita sama-sama menghayatinya.......


AMALAN ZIKIR HARIAN
Oleh : MA

Jaga mulut mu dari percakapan yang tidak berfaedah dan sia-sia. Diam mu lebih baik daripada omong kosong yang akan mengundangkan dosa. Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa. Sebaik-baik manusia adalah manusia yang mengingati ALLAH SWT. Tidak kira dimana dan apa jua dilakukan, hati kita sentiasa mengigati ALLAH. Dengan menyebut dan mengingati ALLAH SWT, hati akan tenang.

Berzikir tidak semestinya berada di atas sejadah. Boleh berzikir semasa memandu kereta ketempat kerja, sedang memasak makanan tengahari, semasa membasuh pakaian atau ketika dalam perjalanan dari satu distinasi ke distinasi yang lain.

“Dijadikan mati dan hidup adalah untuk menguji manusia siapakah yang terbaik amalannya.” Al Mulk.

Kehidupan kita di dunia ini hanyalah sebuah perjalanan ke satu distinasi yang tetap akan kita semua kunjungi dan disanalah nanti kita kan temui sebuah kehidupan yang ABADI selama-lamanya.
Jadi apakah bekalan kita telah mencukupi untuk ke sana??? Atau sudah bersediakah kita untuk menghadapinya. Sekurang-kurangnya beramallah kita dengan zikir ini sebagai menampung amalan kita.

Jangan bercakap melebihi ZIKRULLAH, sesungguhnya dengan banyak bercakap dan ketawa akan MENGERASKAN HATI, dan apabila hati keras ia akan menjadi semakin jauh daripada ALLAH SWT.

Berikut adalah ZIKIR HARIAN sebagai amalan kita pada setiap hari..........


“Ketahuilah dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang.” Al Ra’d 28. 

Rasullullah SAW telah bersabda....
”Bahawasanya di dalam tubuh badan manusia ada seketul daging. Apabila ia baik, baik pulalah seluruh badan, tetapi apabila ia rosak maka rosak pulalah seluruh badan. Ingatlah ia adalah hati. ” (riwayat Bukhari Muslim)

Rasullullah SAW bersabda lagi....
”Bukanlah kekayaan itu dengan banyaknya harta benda tetapi kekayaan itu sebenarnya ialah kaya hati “

Nukilan Asal : www.resepirahsiaku.com
Gambar : Ikhsan Cik Google
wALLAHu'alam

1 comment:

 1. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

  **** AKI MELAYANI SEPERTI: ***

  1.PESUGIHAN PUTIH
  2.UANG KEMBALI
  3.TERANSFER JANIN
  4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

  ReplyDelete