CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 25, 2013

SUP KAKI AYAM PEDAS ......Memang Mabeless

Salam sejahtera & selamat pagi semua.....
N3 kali ini MA buat pagi semalam.....SUP KAKI AYAM PEDAS....
Wauuu..kaki ayam lagi...issshh jangan dok kata apa...entah kenapa asyikkan kaki ayam jerk yang memikat hati MA. Lagi pun stok kaki ayam masih tersimpan sebungkus lagi didalam peti ais sejuk beku tu....
Jadinya kita jalankan projek masak kaki ayam lagi lah....
Skodeng punya skodeng dari blog keblog.....makanya MA terpikat pada resipi dari MasDuniaku...hehehe
Terima kasih Mas pada idea yang memang mabeless nie.... izinkan MA salin keblog MA pula yerk
Jom kita tenguk resipinya.........


SUP KAKI AYAM PEDAS
Resipi : MasDuniaku
Oleh : MA

Bahan-bahannya :

  • 12 ketul kaki ayam (MA potong 2)
  • 5 biji cili kering ikut kepedasan - potong 2 jerk
  • Halia - potong nipis-nipis
  • 2 ulas bawang putih - xpayah kopek kulit, basuh bersih-bersih jerk
  • 2 sudu besar sos lada hitam (kalu xde - sos tiram + lada hitam yang ditumbuk)
  • 1/2 kiub ikan bilis (MA gantikan ngan pati ayam)
  • Sedikit kicap lemak manis (MA guna kicap Jalen 2 sudu besar)
  • Garam jika perlu (xguna pun)
  • Air tepung jagung secukupnya
  • 2 biji ubi kentang (ini MA tambah)
Cara Membuatnya :

  1. Basuh bersih-bersih kaki ayam, Mas redam sekejap dengan cuka kurma & bilas sebersihnya. Boleh juga guna tepung ( MA guna limau kasturi jerk)
  2. Ambil tower bersih @ kitchen towel lap kaki ayam tu hingga kering.(Ini untuk mengelakkan kaki ayam xmeletop pada masa proses menggoreng nanti)
  3. Panaskan minyak dalam periok & masukkan kaki ayam tadi, tutup periok & biarkan kaki ayam tergoreng hingga kaki ayam napak cokelat2 sedikit.
  4. Tutup api biar kaki ayam tu, terus jerk tuangkan minyak kebekas minyak.
  5. Kemudian masukkan air panas kedalam periok yang ada kaki ayam tadi, agak-agak tenggelam kaki ayam tu.
  6. Masukkan juga cili kering, halia , bawang putih, sos lada hitam (@ sos tiram + lada hitam tumbuk) & kiub ikan bilis. (MA masukkan juga ubi kentang)
  7. Masak dengan api perlahan hingga kaki ayam lembut. (MA masak dengan periuk presure jerk masak 25 minit).
  8. Kemudian masukkan kicap lemak manis & rasa. JIka ok....masukkan bancuhan air tepung jagung & kacau sebatikan.
  9. Kepekatan kuah bergantung kepada selera masing-masing yerk.......
  10. Tutup api & bolehlah dihidangkan. 
Tuuu dia....Sup kaki ayam pedas 
dah pun terhidang

4 comments:

  1. hai..salam kenal dr SRC..

    saya datang sini dan follow.sudi singgah dan follow blog saya di http://www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq

    saya memang suka makan kaki ayam ni..paling suka makan kaki ayam masak kuning buatan kawan saya..sedap dan mabeles..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai....Bbwana adienia.....salam kenal juga dari MA. Terima kasih kerana sudi bertandang keblog MA.....
      MA pun sudah melawat keblog Bbwana.....blog yang sangat cantik. MA juga sangat suka makan kaki ayam...tapi xpernah makan kaki ayam masak kuning.....semoga satu hari nanti,...MA juga nak rasa masakkan spt ini......semoga Bbwana sudi kongsi resipinya.....

      Delete
  2. tak pernah lg sy cuba resepi guna kaki ayam. tq sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan nu na.....terima kasih kerana sudi follow MA, memang sedapp resipi nie....cuba lee
      MA sekeluarga memang sukakan menu kaki ayam cara nie.......
      Kalau ada kaki ayam jerk ...pastinya menu nie yang dibuat......

      Delete