CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, January 25, 2014

UNGKEP AYAM PEDAS

Salam sejahtera....semoga kita semua diberikan Allah rahmat dan hidayahNya.
Untuk petang  nie MA nak n3kan resipi Ungkep Ayam Pedas yang MA skodeng daripada rumah Yatiememories. Memang sedappp resipi nie....malah membuatnya pun tak lah susah. Terima kasih pada penyumbang asal resipinya CMG dan terima kasih juga kepada Yatie untuk resipi ini. Izinkan MA salin resipi nie diblog MA yerrk......untuk rujukkan MA dan anak-anak dimasa akan datang.
Wokeeyyy...mai kita tenguk resipinya......


UNGKEP AYAM PEDAS
Resipi Asal : CMG
Sumber : Yatiememories
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 1/2 ekor ayam- potong ikut suka hati, cuci bersih & toskan
  • 2 biji kentang - saya tambah, kupas kulitnya & potong 4 setiap biji (MA juga sama)
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 helai daun salam @ 3 helai bay leaf
  • 1 camca besar gula melaka
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
Bahan-bahan Kisar Halus :
  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • 1/2" lengkuas
  • 3/4" kunyit hidup
  • 1 batang serai - dihiris halus
  • 3 biji buah keras - dihiris
  • 1 biji cili hijau (MA guna cili merah jee)
  • 20 biji cili padi
  • 1 camca besar serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
Cara Membuatnya :
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali (anggaran 1/4 cawan), tumis serai titik hingga harum, masukkan bahan-bahan kisar halus dan tumis sekejap hingga naik minyak, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan ayam dan gaul rata, biarkan ayam kecut sedikit. (Masukkan juga ubi kentang).
  2. Tuang air secukupnya (jika anda guna ayam daging yang cepat empuk, guna 1 1/2 cawan air). Kacau rata. Masukkan daun salam @ bay leaf, asam gelugur dan sedikit garam. kacau dan biar mendidih perlahan.
  3. Masak hingga pekat, tambah gula melaka, kacau dan masak lagi hingga kering seperti rendang. Kacau sekali sekala. Rasa dan jika perlu tambah lagi sedikit garam. Masak sekejap dan boleh matikan api. Hidang bersama nasi, ketupat dan sebagainya.
Rasanya saperti rendang...ummpph sedaapppnyaa..
Tak guna santan pun...

Ungkep Ayam Pedas
Memang senang membuatnya.....
SELAMAT MENCUBA.


No comments:

Post a Comment