Resipi kali nie...resipi tertunggak lagi.....biasalah, tak sempat nak n3kannya dihari yang sama....huhuhu
Resipinya sampoi jerr.....tapi memang menjadi favourite kami sekeluarga terutama anak MA....Si Yanti.
Untuk anda yang dah memang pandai memasak.....mungkin tak menjadi hal, namun bagitu sekurang-kurangnya boleh memberi idea....untuk yang dok pening, hari-hari memikirkan apelah nak masak dhari niii????
Okeyyylaaa...mai kita pakat-pakat membuatnya....resipinya sampoi tapi sedappp...
MASAK LEMAK LABU BERSAMA PUCUK MANIS
Oleh : MA
Bahan-bahannya:
Secekak daun pucuk manis/ daun asin-asin (dilurutkan drp tangkainya)
1/2 biji buah labu manis - dibuang kulit & dipotong kecil
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih* (* dihiris halus)
1 biji cili merah - dibelah 2
1/2 cawan santan pekat
1/2 kiub pati ikan bilis
Garam secukup rasa
Caranya :
Daun pucuk manis dibersihkan & ditoskan.
Sediakan periuk...masukkan bawang yang telah dihiris, cili merah & labu.
Masukkan sedikit air anggaran terhapus jee..... buah labu tu.
Masaklah sehingga buah labu separuh empuk.
Kemudian masukkan pati santan & kacaulah sehingga mendidih,
baru masukkan pula daun pucuk manis.
Masukkan juga kiub pati ikan bilis bersama dengan
garam, sesuaikan rasanya......
Ketika ini mesti dikacau selalu...supaya santan tidak pecah minyak.
(Ketika ini juga labu telah pun elok empuknya)
Apabila semuanya telah berpuas hati, tutupkan api.
Bolehlah dihidangkan panas-panas bersama nasi putih.
Masak Lemak Labu bersama pucuk manis dah pun terhidang...
MAI KITA PAKAT BUAT.....
slm
ReplyDelete