CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 30, 2013

NASI BERIANI......MA style

Salam sayang untuk pengunjung MA....
Hari nie dah masuk 21 hari dah kita berpuasa.....lagi 9 hari kita akan meninggalkan Ramadhan yang mulia....
Anda semua tentunya dah buat preparation untuk menyambut hariraya. Pastinya bagi anda yang nak pulang berhariraya di kampong, dah pun bersiap sedia menunggu hari sahaja.....
Rasanya tak sabar untuk berangkat pulang ke kampong halaman.....Wbp tugas perlu diutamakan, bagi yang telah mendapat cuti untuk berhariraya nie.....alhamdulillah.Tapi bagi yang tidak boleh bercuti pulak......janganlah bersedih, insyaAllah di lain masa di lain hari tentunya peluang anda pasti ada.... Redhalah dengan apa yang ditentukan pada kita....
Bagi MA semenjak berhijrah ke kampong halaman sendiri nie.....suasana spt ini dah tak perlu di lalui lagi.....hanya kini MA pulak menanti kepulangan anak-anak.....

Okeylah berbalik pada juadah berbuka MA semalam, entah kenape tetiba je MA teringin nak makan nasi beriani, kebetulan kebanyakan stok bahan-bahannya ada dirumah.....jadi projek membuat nasi berianinya terlaksana lah jugak.....
Hanya kali ini MA masak nasi beriani menggunakan beras biasa je, tidak beras basmati seperti yang MA selalu buat kalau memasak nasi yang berperisa.....
Entah kenape ....malas betul MA untuk keluar ke kedai atau pun pasaraya untuk mencari beras basmati....jadi hantam je lah labu....he3x

Resepi nasi beriani nie....dah lama MA simpan & sering membuatnya mengikut resepi nie....
Resepi asal daripada kawan sekerja MA.....orang Muar (Pn Ramlah), terima kasih pada beliau di atas resepi ini.....tapi resepi asalnya beliau menggunakan ibu beriani & rempahnya pula di bawa drp Muar, ....semasa bekerja dulu selalulah MA kirimkan rempah Beriani nie melalui dia.....tapi sekarang ......huhuhu sendiri mesti ingat lahh...
Dan sekarang daripada resepi asal, MA telah olahkan sendiri mengikut citarasa MA.
Wbp MA berpuashati dengan resepi ini.....pastinya kalau membuat nasi beriani resepi nie lah yang MA ikut ..... Kepada anda yang ingin mencubanya.
Mai kita tenguk resepinya.....


NASI BERIANI ... MA style
Resepi asal : Pn Ramlah
Olahan : mamaAna

Bahan-bahannya :

4 pot beras Beriani (Basmati) - Disukat sama banyak dengan air
3 sudu besar minyak sapi + 2 sudu besar minyak biasa (MA tambah)
1/4 cawan susu cair + 1/2 biji  air limau nipis/ Limau kasturi (MA tambah)
1 sudu besar madu
1" halia di tumbuk/ dimesin
1 labu bawang besar - di mayang
4 ulas bawang putih - di mayang
2 helai daun pandan - di koyak-koyak & di simpul ( MA tambah)
1 pokok daun ketumbar - dipetik daunnya saja
4 batang daun pudina - dipetik daunnya
2 sudu besar rempah beriani (resepi asal 1/4 sudu besar ibu beriani)
Rempah tumis 4 sekawan - (kulit kayu manis, bunga lawang , bunga cengkih & buah pelaga)
Garam secukup rasa
Sedikit pati ayam - (MA tambahkan)
Pewarna kuning/ koma-koma

Untuk Hiasan :

Sedikit daun sup & daun bawang - dipotong halus
Kismis - di goreng terlebih dahulu
Kacang peas - jika suka

Cara Membuatnya :
  1. Basuh beras & rendamkan sebentar - toskan, ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi + minyak, dalam kuali.
  3. Bila minyak sudah panas, masukkan bahan tumis (4 sekawan), daun pandan, bawang besar, bawang putih serta halia  kacaukan sehingga naik bau.
  4. Masukkan kesemua daun & rempah beriani, kacau sebatikan.
  5. Masukkan air yang telah disukat & campurkan madu & susu cair.
  6. Biarkan campuran hingga mendidih.Rasakan garam sesuaikan  dengan citarasa kita.
  7. Masukkan beras yang telah di toskan kedalam rice cooker & tuangkanlah bahan campuran yang medidih tadi ke dalam rice cooker.
  8. Masak nasi seperti biasa....Setelah kering nasi, Buatkan lubang-lubang & masukkan sedikit kuah beriani yang telah kita masak terlebih dahulu.(MA tambah)
  9. Masukkan juga pewarna kuning, taburkan kismis serta kacang peas jika suka.
  10. Biarkan nasi masak sebentar & kacau nasi dengan menggunakan cop stick agar nasi tak pecah.
  11. Siap. Sedia di hidangkan....(semasa menghidang taburkan nasi dengan daun bawang & sup)
TIP :

Kalau tak mahu muak makan nasi beriani, setiap 4 kepul/pot beras, perahkan sebiji sunquick semasa memasak nasi.


Nasi Beriani telah terhidang dengan lauk-pauk sampingan
Kalau mahu resepinya boleh le tenguk :
1.   Jelatah Mentah - resepi DISINI
2.  Masak Dalca Ayam- resepi DISINI
3.  Kuah Beriani  - resepi DISINI 

No comments:

Post a Comment