Ini pula MA N3 Kuah Beriani yang MA masakkan semalam untuk makan dengan Nasi Beriani
Okey le mai kita tenguk je resepinya.....leteh rasanya MA nak membebel panjang-panjang.....
Resepi nie juga MA dapat daripada kawan sekerja MA, Pn Ramlah ......tapi seperti biasalah MA dah tambahkan sikit disana sini untuk menepati citarasa MA...
Bagi anda yang ingin mencubanya......jangan segan mai kita cuba buat & rasa.....
KUAH BERIANI
Resepi asal : Pn Ramlah
Olahan : mamaAna
Bahan-bahannya :
- 1 kilo daging (MA gantikan dengan 1 ekor ayam)
- 6 ulas bawang putih*
- 3 ulas bawang besar*
- 1" halia*
- 1" lengkuas*
- 2 batang serai*(* bahan-bahan ini semuanya di blander)
- 3 sudu besar rempah beriani
- 1/2 kiub pati ayam - MA tambah
- 3 sudu besar cili giling - MA tambah (untuk pedaskan sikit)
- 1/4 tin susu cair
- 1/4 botol cili sos
- 1/4 botol sos tomato
- 2 sudu besar kerisik
- 1/4 buku gula melaka di hiris
- 1 sudu besar madu
- Garam secukup rasa
- Buah badam/gajus (di goreng & di tumbuk)
- Daun ketumbar, daun pudina & daun sup - daun-daun nie di bersihkan & di ramaskan sedikit
- 4 biji cili hijau - di ketukkan sahaja (jangan di blander, nanti maung)
- 2 biji tomato bersaiz sederhana - dipotong kecil-kecil (MA tambah)
- 2 helai daun pandan - di koyak-koyak & di simpulkan
- Rempah tumis 4 sekawan ( kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga)
- Minyak sapi + minyak biasa untuk menumis
Cara Membuatnya :
- Daging di potong kecil & di rebuskan hingga empok ( kalau guna ayam di goreng 1/2 masak)
- Semua bahan dari No 2 hingga No, 18 di gaul sekali dengan air panas.
- Perapkan daging sebentar dengan kesemua bahan- bahan yang telah bergaul dengan air panas tadi.
- Panaskan minyak & tumis bahan-bahan tumis & daun pandan, kacaukan.
- Masukkan daging yang telah berperap tadi, bersama tomato. Masukkan air rebusan daging. Biarkan sehingga kering sedikit. Kacau selalu.
- Jika kuah daging terlalu kering tambahkan sedikit air. (Sbb kuahnya akan diambil untuk di bubuh diatas nasi)
- Rasakan mengikut kesesuaian citarasa kita.
- Bila daging elok masak. Padamkan api & bolehlah di hidangkan.
KUAH BERIANI AYAM yang telah siap di masak
Nak rasa.... mai le cuba
Sedaappp
No comments:
Post a Comment