CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 30, 2013

KUAH BERIANI

Assalamualaikum....
Ini pula MA N3 Kuah Beriani yang MA masakkan semalam untuk makan dengan Nasi Beriani
Okey le mai kita tenguk je resepinya.....leteh rasanya MA nak membebel panjang-panjang.....
Resepi nie juga MA dapat daripada kawan sekerja MA, Pn Ramlah ......tapi seperti biasalah MA dah tambahkan sikit disana sini untuk menepati citarasa MA...
Bagi anda yang ingin mencubanya......jangan segan mai kita cuba buat & rasa.....



KUAH BERIANI 
Resepi asal : Pn Ramlah
Olahan : mamaAna

Bahan-bahannya :

  1. 1 kilo daging (MA gantikan dengan 1 ekor ayam)
  2. 6 ulas bawang putih*
  3. 3 ulas bawang besar*
  4. 1" halia*
  5. 1" lengkuas*
  6. 2 batang serai*(* bahan-bahan ini semuanya di blander)
  7. 3 sudu besar rempah beriani
  8. 1/2 kiub pati ayam - MA tambah
  9. 3 sudu besar cili giling - MA tambah (untuk pedaskan sikit)
  10. 1/4 tin susu cair
  11. 1/4 botol cili sos
  12. 1/4 botol sos tomato
  13. 2 sudu besar kerisik
  14. 1/4 buku gula melaka di hiris
  15. 1 sudu besar madu 
  16. Garam secukup rasa
  17. Buah badam/gajus (di goreng & di tumbuk)
  18. Daun ketumbar, daun pudina & daun sup - daun-daun nie di bersihkan & di ramaskan sedikit
  19. 4 biji cili hijau - di ketukkan sahaja (jangan di blander, nanti maung)
  20. 2 biji tomato bersaiz sederhana - dipotong kecil-kecil (MA tambah)
  21. 2 helai daun pandan - di koyak-koyak & di simpulkan
  22. Rempah tumis 4 sekawan ( kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga)
  23. Minyak sapi + minyak biasa untuk menumis 

Cara Membuatnya :
  1. Daging di potong kecil & di rebuskan hingga empok ( kalau guna ayam di goreng 1/2 masak)
  2. Semua bahan dari No 2 hingga No, 18 di gaul sekali dengan air panas.
  3. Perapkan daging sebentar dengan kesemua bahan- bahan yang telah bergaul dengan air panas tadi.
  4. Panaskan minyak & tumis bahan-bahan tumis & daun pandan, kacaukan.
  5. Masukkan daging yang telah berperap tadi, bersama tomato. Masukkan air rebusan daging. Biarkan sehingga kering sedikit. Kacau selalu.  
  6. Jika kuah daging terlalu kering tambahkan sedikit air. (Sbb kuahnya akan diambil untuk di bubuh diatas nasi)
  7. Rasakan mengikut kesesuaian citarasa kita.
  8. Bila daging elok masak. Padamkan api & bolehlah di hidangkan.

KUAH BERIANI AYAM yang telah siap di masak
Nak rasa.... mai le cuba
Sedaappp


No comments:

Post a Comment