CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, January 18, 2014

CHEESE KEK MELELEH...YANG TENGAH HOT DIPASARAN

Salam sejahtera & salam Jumaat ....kepada anda semua yang sudi bertandang keblog MA....
Laa ...bukan Jumaat lagi...jam dah menunjukkan pukul 12.16 malam daaaa....huhuhu. (Baru lee ....nak siap update nie).
Hari ini MA N3kan Cheese Kek Meleleh yang tengah hot nie.......Pagi tadi MA baru saja buatkan....kerana kepingin sangat nak menikmatinya....Bermacam-macam resipi yang ada ...tapi nie le resipi yang agak populer dipasaran....pilih saja resipi yang anda berkenan dihati. Memang rasanya sungguh marvelous.....Loo rugi sape2 yang tak pernah merasanya....hehehe
Okey....tak payah kita mengomel panjang-panjang....nanti lambat pula anda mem baking...& pastinya lambat pula anda merasa keenakkannya.....
Tapi kalau terlalu malas nak bake kek nie....boleh aje order pada MA ....hehehe
Jom kita tengok resipinya.....


CHEESE KEK MELELEH
Resipi : Narimah Abd Rahman  dan Shakila ab Rashid
Sumber : Rahel
Oleh : MA

UNTUK KEK
Bahan-bahannya :
  • 100g tepung hongkong (Kalau takde boleh guna tepung gandum)*
  • 60g tepung jagung*
  • 1 sudu kecil baiking powder*
  • 1 sudu besar ovelette
  • 100g gula kastor
  • 4 biji telur
  • 50ml air sejuk ( air dari peti ais)
  • 75g mentega cair
  • 1 sudu kecil vanila (MA tambah)
Cara Membuatnya :
  1. Ayakkan dahulu bahan yang bertanda *
  2. Mixkan semua bahan di atas, kecuali mentega cair.
  3. Pukul sampai gebu, baru masukkan mentega cair. Sebatikan.
  4. Bakar dalam oven pada suhu150'C selama 45 minit. (MA bakar dengan suhu 150'C selama 30 minit..kemudian dengan suhu 170'C selama 20 minit....kepanasan ini bergantung pada oven masing2)
***Cara MA :  Mixkan telur, gula serta ovelette - pukul sampai kembang....kemudian baru masukkan tepung & air...... kacau pakai senduk jerk, jangan pakai mix.....agak2 tepung telah tergaul semuanya baru mixkan sebentar jerk supaya tepung sebati & smooth.

UNTUK CREAM
Bahan-bahannya :
  • 250g cream cheese (MA guna cream cheese philadelphia)
  • 120g susu pekat manis
  • 50ml UHT Whipping cream (MA tambah 50ml lagi...untuk mencairkan creamnya lagi -pilihan)
***Mix semua bahan di atas hingga sebati, adunan ini memang cair.

UNTUK HIASAN:
  • 1 buku (250g ) cheddar cheese - diparut
Cara Penyediaannya :

***Kek yang masak tadi disejukkan dahulu, kemudian dibahagikan 2 keping. Tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama. Lapiskan dengan kek, tuangkan semua baki cheese tadi diatas kek.
Parutkan cheddar cheese ke atas kek.

TUTORIAL MEMBUAT CHEESE KEK MELELEH....

CARA MA buat...
Telur, gula & ovelette dipukulkan dahulu 
sampai kembang spt dalam gambar.

Bila dah kembang baru masukkan tepung

Kacau tepung dengan menggunakan spetula sahaja
sehingga sebati...jangan kacau lama-lama...
dikhuatiri nanti kek bantat

Mixerkan adunan tadi sebentar  jee ...
supaya smooth adunan tersebut...

Mentega dicairkan & disejukkan dahulu

Masukkan mentega yang telah sejuk kedalam adunan 
tepung tadi, kacau sebatikan dengan
menggunakan spetula jerr...

Kacau sehingga sebati tepung & mentega tadi
Masukkan juga vanila...jika suka

Kacau semula adunan tadi dengan menggunakan mixer
Just untuk sebatikan serta smoothkan adunan je...

Masukkan kedalam acuan yang telah disapu minyak, 
 dan yang telah dilapik dengan kertas kek, kemudian
masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Cara MA : Bakarlah adunan kek dengan 
suhu 150'C selama 30 minit & 170'C selama 15-20 minit lagi,
atau sehingga kek masak....

Ini pula bahan-bahan untuk buat frosting
Cream cheese tu boleh dibuat pilihan 
samaada nak guna Cream Cheese Philadelphia
atau pun Cream Cheese Tatura jerk.... 
(Cara membuatnya spt yang tercatit diatas..)
Cheddar Cheese...diparut halus, kemudian taburkan diatas 
Cream Cheese...sebagai topping.
SENANG JEERK...



Ini dia Cheese Kek Meleleh dah pun siap....
MA buat saiz kecil-kecil jerk
Untuk jualan.....hehehe
Ada sape-sape berminat???


Pada anda yang teringin nak merasa Cheese Kek Meleleh tu
bolehlah mencuba membuatnya sendiri.....
Tapi...kalau malas nak buat...order jerk
Boleh jerk..pm atau WhatsApp MA...hehehe







81 comments:

  1. Replies
    1. Salam Siti Nur Salmie Fadziah....terima kasih kerana sudi btandang ke dapur mama...
      Untuk cheese kek meleleh nie.....tepung kek pun blh gne...apa salahnya, cuma kalau guna tepung hongkong tu...kejadian keknya kelihatan smooth dan haluslah sikit...
      Wbp ape2 tepung yang sesuai spt t.gandum dan t. naik sendiri pun boleh....
      Cubalah...sedap kek nie.....

      Delete
  2. Pe no ma nk di wssp kn? Mngidam nk cheese kek meleleh ni

    ReplyDelete
    Replies

    1. Salam perkenalan Nieysa.....terima kasih keran sudi bertandang keblog ma...
      Ini no whatsapp ma ...sama jerr ngan no tel biasa saperti tercatit diatas...0122485408


      Delete
  3. Replies
    1. Salam mL-cute....gula pasir rasanya tak sesuai...kerana takut gulanya susah larut sikit...
      Apa2 pun kita yang buat dia kan..kan. MA rasa kalau mL-cute nak gunakan juga...xsalah kut, cuma kisarkan sikit gula tu biar hancur dan halus...

      Delete
    2. Gula pasir lebih manis drpd gula kastor. Kena kurangkan sikit dari resepi. Kalau sama bnyak kek akan terlebih manis dan berisiko jd lebih keras

      Delete
  4. salam...saya dh bt 2 kali...mmg awesome...sy ada tmbah perasa oren skit..mmg sedap...thanks MA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam abe john...maaf ma kerana baru sekarang buka blog nie...sepanjang bulan Ramadhan terlalulah bz....
      Alhamdulillah ...baguslah kalau adek dah mencubanya....memang kita boleh perbagaikan rasanya mengikut citarasa yang kita inginkan.....
      Terima kasih juga kpd adek kerana sudi bertandang kesini......

      Delete
  5. Akak jual berapa ringgit utk setiap saiz tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Firdaus...maaf lewat menjawab....sepanjang Ramadhan ma bz sediakan kuih muih untuk jualan pasar Ramadhan ,,,jadi ma xberkesempatan untuk membuka blog nie,,,,
      Ada banyak saiz ada yang ma jual rm17 ada juga ma jual rm8 serta rm5...tkasih kerana sudi bertandang kesini...

      Delete
  6. Salam sis,knp sye buat cream yew x brp nk mnjd eik??dia x cair pn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam Nur Azan....utk mencairkan krimnya ..mesti guna UHT Whipping Cream...jgn guna Non Dairy Whipping Cream....
      Sekiranya Nur Azan nak betul-betul cair bolehlah Nur Azan campurkan sedikit dengan susu cair....ini terpulang dengan citarasa masing-masing...
      Selamat mencuba lagi...

      Delete
    2. Sye guna UHT Whipping Cream lah...1kotak kcik tu sye smua kn...urmmm,,lg stu nk tye..bole thn brp lme eik cream tu??

      Delete
    3. Salam Nur Azan....tentang ketahanan cream tuu...mengikut tarikh luput dkotaknya lerr...
      Wbp sekiranya cream tu dah diolah....ketahanannya bermungkinan hanya seminggu jerr....(iklas... ma pun belum pernah buat eksperimen)....itu pun kalau boleh bertahan..sbb kalau drmh ma lerr...sehari dah lincin semuanya...hihihi

      Delete
  7. Sye mix kn cheese tu mnggunakn mesin pemutar kuih...bole kew??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jerr dek.....MA pun gunakan mesin pemutar juga....
      Kita yang buat dia......

      Delete
  8. Klau kek pula...bole x kukus,selain bkar??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nur Azan...tentang kek tuu...mama xpasti pula boleh kukus atau x..sbb mama pun xpernah cb....
      Mama rasa lebih baik bakar jerr...sbb nie kek span
      Wbp kalau nak mencb kukus, xsalah.... kan.. cb lerr ....kita boleh buat eksperimen

      Delete
  9. Salam. Sis nak tnya. Kalau kita kukus kek ni boleh ke ? Kalau boleh berapa lama amik masa ye . tq ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam nadhra....tentang pertanyaan ini ..ma harap nadhra sila rujuk pada komen yang ma beri jwpan pada Nur Azan....Terima kasih

      Delete
  10. Salam.kak,sy guna krim cheese tatura 250g + stgh tin susu pekat dan 50ml UHt whipped cream..tp pekat sgt krimnye.bla letak dlm peti lama2 jd keras.abis cheesenye dlu sblm kek..huhu..cner nk cairkn krim tu?supaya dpt byk ckit..tmbh uht w.cream lg k?mohon bantu..tq2 so much..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam Najili Rien....kalau cream tu adek rasa terlalu pekat ....utk mencairkannya adek campurkan jerr dengan 100ml susu cair...
      Terpulang pada citarasa masing2....kita yang buat dia...kan, kita olah lerr mengikut kesuaian kita...

      Delete
    2. Ooo ok2...tq sis..nnt sy cuba..

      Delete
  11. Slm MA sya dh cuba tp slps d lpis kek tu jd keras, kek tu sya warnakn , itu ke pnyebbnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam Zainab....kenaper pulak yerr kek tuu jadi keras....MA pun xpenah mengalami situasi seperti ni....
      Kalau adek mewarnakannya...rasanya xmenjadi masalah....samaada kek tuuu adek lama terdedahkan diangin atau...mungkin semasa membuatnya adek tak cukup memukulnya sehingga gebu.....boleh tahu adek pukul menggunakan mixer apa yerr??? Kalau guna mixer kecil...masa memukulnya mestilah dilamakan sikit.....

      Delete
  12. Assalamualaikum MA, sy ada cuba buat kek ni, tp x jd. Keknya mampat n mmg dh jd mcm pepejal. Knapa ya? Sy ikut semua bahan yg MA bg, cuma sy tukarkn air sejuk dgn susu segar dutch lady full cream. Sbb sy pkai susu dutch lady ke kek sy jd mampat? Mohon pencerahan. T.kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam Firdaus....kenapa pulak keknya xmenjadi yerr...MA rasa kalau adek gantikan.air sejuk dgn susu segar dutch lady...xjadi masaalah ,,,,lagilah sedappp keknya. Sebenarnya MA rasa kek mampat disbbkan berkemungkinan adek memukul terlalu lama selepas memasukkan tepung...lg satu dek ketika memasukkan tepung mesti dimasukkan berselang seli ngan cecair manakala diakhir sekali...mesti masukkan tepung bukan cecair yerr.
      Cuba lerr lagi dek...jangan berputus asa.....insyaAllah pasti menjadi....kita belajar daripada kesalahan.....Cuba dan cuba lagi ...pasti berjaya......insyaAllah.

      Delete
  13. salam.. knpe yg utk frosting tu, cream cheese jd ketul2 halus? xcair sepenuhnye.. or kene putar lme/ kne cairkn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam...Nurul Ashikin....agknya utk frosting tu adek guna cream cheese apa yerr... Kalu cream cheese tuu adek baru keluarkan dari peti ais...mestilah dibiarkan dulu cream cheese tuu betul2 hilang sejuknya dulu...ikut betul2 suhu bilik....sbb kalu kesejukkan pada cream cheese tu belum hilang ...itu yang membuatkan cream cheese jadi ketul2 halus semasa kita memukulnya....lebih2 lg kalu adek guna cream cheese Philadelphia...adek mestilah berhati2...memang sedap cream nie ...tapi selalu jadi berketul2 halus...kalu xberhati2...MA suka guna cream cheese Anchor jerr....

      Delete
  14. , assalammualaikum MA , saya nak minta pendapat akak , boleh tak kalau tak pakai UHT whipping cream ? Saya just nak tahu , saya baru nak mencuba buat , tkut tak menjadi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam...Amiezam Junior....Laa kalu nak tanya MA lerr...MA suka pakai UHT Whipping cream nie...sbb pastilah cream cheese tu bertambah2 ummphh....hihihi
      Wbp terpulang pada citarasa adek....boleh juga guna susu cair kalu suka...tapi creamnya pastilah cair sekali n xleh kelihatan pekat.....
      Boleh cuba lerr dek.....kita yang buat dia kan kan,,,,,MA penah campurkan juga ngan susu cair utk mencairkan cream....tapi UHT Whipping Cream...MA masih gunakan juga bersama dengan susu cair......

      Delete
  15. Assalamualaikum. tq sudi berkongsi resepi... in shaa Allah nak buat nanti... mmg dah x tahan ni... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam dek...maaflerr terlalu lama mama br jwb....biasa lerr, skrg mama jarang tgk blog niee...bz, wbp terima ksih pd adek kerana sudi bertandang kesini....cb lerr dek apa resipi yg berkenan dihati....

      Delete
  16. Salam..kalau kita kukus je boleh ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam Nur....kalau adek nak kukuskan kek tuu...boleh jerr dek, tapi keknya akan jd lembut sekali.....sbb niee resipi kek spange....tp terpulang pd citarasa masing2...

      Delete
  17. Salam..kalau kita kukus je boleh ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam dek....sorry br jerr bc...skrg MA jarang kesini...
      Boleh jerr dek, klu adek nak kukuskannya...tp kek ini terlalu lembut lerr jadinya...skrg pun kek niee dah lembut....apa2 pun itu adalah pilihan kita....

      Delete
  18. Salam MA...saya org baru nk belajar buat kek....kuikuikuikuik.
    nak tanya, nak parut cheese tu guna alat apa ??
    *mak budak baru belajor nok buat kek......kihkihkih*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam....parut cheese tuu MA guna dengan pemarut khas untuk cheese dek....ada dijual dikedai jual barang2 dapur....wbp boleh juga adek guna pemarut biasa jerr...tapi mungkin xsehalus & secantik menggunakan pemarut khas itu....
      Apa2 pun kita yg buat dia dek....terpulang citarasa kita.....

      Delete
  19. Wkumsalam scheetah...alahaiii maaflerr, br hr nie mama ada masa tenguk blog niee...sejak kebelakangan asyikkan bz jerr...biasalah klu dah kesebukkan malas betul nak tgk blog....tentang parut cheese tuu...mama guna pemarut cheese dek....ada jual dikedai bakery ...adek tanya jerr pemarut utk cheese pasti ada....tp klu guna pemarut yg lain pun leh jgk...tp kasar lerr sikit parutannya....

    ReplyDelete
  20. Slm kak. Kalau kek cheese ni kak bleh tak kita decorate topping dy dgn letak coklat dgn nutella?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum dek...boleh jerr dek, ikut lerr citarasa kita....tp cairkan sikit nutella dan coklat tuu ngan campuran UHT whipping cream.....
      Selamat mencuba...

      Delete
  21. as salam kak...
    lama dah ngidam kek ni
    xleh jd ni..kena try buat gak
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum dek....dah cuba kerr ????

      Delete
  22. Salam Mama Ana.. Saya mohon share resepinya ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam....boleh jerr dek....silakan-silakan.....
      Dah cuba buat kerr ???

      Delete
    2. Wkumsalam....boleh jerr dek....silakan-silakan.....
      Dah cuba buat kerr ???

      Delete
  23. Salam klau sye pukul adunan tu gune manual boleh ke? . . Agk2 berape lame ambil masa. . Sbb sye bru nk mencube. .

    ReplyDelete
  24. Salam klau sye pukul adunan tu gune manual boleh ke? . . Agk2 berape lame ambil masa. . Sbb sye bru nk mencube. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam dek....boleh jerr pukul guna menual....tp kener pukul lama lerr sikit.....pukul sehingga adunan tuu kembang & kelihatan gebu & puteh....

      Delete
  25. salam sis, telur yg nak mix tu telur putih je or sekali dengan telur kuning? mohon jawab yea :D

    ReplyDelete
  26. salam sis, telur yg nak mix tu telur putih je or sekali dengan telur kuning? mohon jawab yea :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam dek...maaflerr....MA baru bc...lama xbuka blog...bz memanjang...
      telur yg mix tuu dek guna semua sekali telur tuu...

      Delete
  27. Replies
    1. Betul tuu dek....lebih kurang lerr tuu....

      Delete
    2. Betul tuu dek....lebih kurang lerr tuu....

      Delete
  28. Salam..boleh tanya pakai telur gred ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam dek...selalunya klu buat kek MA guna gred A

      Delete
  29. Salam MA. Nak tanya time bakar tu guna api atas bawah ke?

    ReplyDelete
  30. Salam MA. Nak tanya time bakar tu guna api atas bawah ke?

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum MA, nk tnye la, lau sukatan cwn cmne ea... Sbb i xde timbang....huhu

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum k.ma...nk tanye nie lau nk tmbh perisa laen mcm ne erk???mcm xnk perisa vanilla nk perisa laen...ke kene letak jgk esen vanila????dan nak nk tnyo satu lgy,gune esen coklat k serbuk erk????

    ReplyDelete
  33. Sedpanye.. Terima kasih sebb share.. Kite nm tnye kalu pukul smpai kembang tu agak2 bape lme? Sebb pernh buat tapi Kek jadi bantat..

    ReplyDelete
  34. Alhamdulillah..t.kasih..kongsikan resepi...

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. Thankyou utk resipi ni .. Sya dah try .. Sedap sngt 😊

    ReplyDelete
  37. salam kak..kalau sukatan cawan utk tepung tu brapa ya?

    ReplyDelete
  38. Slm.nk tny krts kek 2 mcmne ye..lau xletak xblh ke..sbb sy xpnh buat kek..sy nk cuba sbb suka sngt cheese kek ni..tq..

    ReplyDelete
  39. Slm.nk tny krts kek 2 mcmne ye..lau xletak xblh ke..sbb sy xpnh buat kek..sy nk cuba sbb suka sngt cheese kek ni..tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy tlg jwb bg pihak mamaAna ye..blh tukarkn kertas kek kpd kertas putih A4 yg bersih..klu xnk gna kertas pn xpe..bette baik gna kertas spy nnt kek senang dikeluarkan..klu nk bkr dlm bekas aluminium foil xperlulh kertas..tq

      Delete
  40. Alhmdulilah ma sy da try buat kek tdi tpi kek ats dia lembut la napa ye? X masak ke?

    ReplyDelete
  41. salam sis . kalau kukus boleh tak ?

    ReplyDelete
  42. salam sis . kalau kukus boleh tak ?

    ReplyDelete
  43. mama, mcm mn klu sy nk buat kek base dier perise red velvet?

    ReplyDelete
  44. dah cuba dan sgt sedap air tu saya gantikan dgn air pandan asli

    ReplyDelete
  45. first time bua cheese cake hrp2 jd.. resepi ni mudah sngt.. tq sis

    ReplyDelete
  46. hye mum.im felt so lucky sbb tjumpa blog ini.thanks

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete