CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, January 23, 2014

MASAK LEMAK LABU BERSAMA PUCUK MANIS.....KEGEMARAN ANAK2KU

Assalamualaikum.....agak lama juga MA tak update...blog nie. Sejak dua menjak nie....bz cikit...tak sempat nak updatekan blog pun....Wbp sekali-sekali ada juga MA jenguk-jenguk sebentar jee.....blog nie....utk tgk comments bagi dijawab....nanti tak jwb lak...ciaaan pengunjung blog yang dok mengharapkan jawapan & respon... dari MA. Alhamdulillah,,,terima kasih pada pengunjung yang setia ngan MA....
Resipi kali nie...resipi tertunggak lagi.....biasalah, tak sempat nak n3kannya dihari yang sama....huhuhu
Resipinya sampoi jerr.....tapi memang menjadi favourite kami sekeluarga terutama anak MA....Si Yanti.
Untuk anda yang dah memang pandai memasak.....mungkin tak menjadi hal, namun bagitu sekurang-kurangnya boleh memberi idea....untuk yang dok pening, hari-hari memikirkan apelah nak masak dhari niii????
Okeyyylaaa...mai kita pakat-pakat membuatnya....resipinya sampoi tapi sedappp...

MASAK LEMAK LABU BERSAMA PUCUK MANIS
Oleh : MA

Bahan-bahannya:

Secekak daun pucuk manis/ daun asin-asin (dilurutkan drp tangkainya)
1/2 biji buah labu manis - dibuang kulit & dipotong kecil
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih* (* dihiris halus)
1 biji cili merah - dibelah 2
1/2 cawan santan pekat
1/2 kiub pati ikan bilis
Garam secukup rasa

Caranya :

Daun pucuk manis dibersihkan & ditoskan.
Sediakan periuk...masukkan bawang yang telah dihiris, cili merah &  labu.
Masukkan sedikit air anggaran terhapus jee..... buah labu tu.
Masaklah sehingga buah labu separuh empuk.
Kemudian masukkan pati santan & kacaulah sehingga mendidih, 
baru masukkan pula daun pucuk manis.
Masukkan juga kiub pati ikan bilis bersama dengan
garam, sesuaikan rasanya......
Ketika ini mesti dikacau selalu...supaya santan tidak pecah minyak.
(Ketika ini juga labu telah pun elok empuknya)
Apabila semuanya telah berpuas hati, tutupkan api.
Bolehlah dihidangkan panas-panas bersama nasi putih.

Masak Lemak Labu bersama pucuk manis dah pun terhidang...
MAI KITA PAKAT BUAT.....


1 comment:

  1. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    **** AKI MELAYANI SEPERTI: ***

    1.PESUGIHAN PUTIH
    2.UANG KEMBALI
    3.TERANSFER JANIN
    4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

    ReplyDelete