CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, November 11, 2013

MELTY HERSHEY CHOCOLATE .....YANG TENGAH MELETOP

Assalamualaikum....
N3 kali ini MA paparkan pula dessert yang memang sedap......boleh melelehkan air liur...saperti kata Puan Azlita Aziz tuan punya blog masam-masam manis... ye ke ???
Bagi MA...memang sedap Melthy Hershey Chocolate nie....hinggakan tak boleh berhenti semasa menekmatinya.....selagi tak habis selagi itulah asyik mengadapnya....
Nak rasa keenakkannya, anda cubalah buat sendiri....berbaloi...
Kepada anda yang ingin melihat resipi daripada blog masam manis  bolehlah lihat di SINI....
terima kasih pada Puan Azlita diatas resipi perbagai versi yang beliau paparkan....
tepok dada tanya selera yang mana satu pilihan anda....
Wbp dessert yang MA catitkan disini adalah sumber resipi daripada Rahel blogspot.....memandangkan
 MA tidak mahu menggunakan gelatin......makanya MA cuba resipi ini...... 
kata Rahel beliau ambil resipi ini daripada  Noraslinda Bugal
Terima kasih pada penyumbang resipi......namun bagitu, maafle kerana resipi asal telah
diolah mengikut citarasa MA sendiri.....kerana Puan Azlita kata " Sebenarnya ada perbagai
teknik & gaya pengolahan Melty Hershey ini. Anda boleh gunakan apa-apa saja 
bahan yang anda rasa menepati citarasa selera anda".
Oleh yang demikian anda juga boleh buat versi anda sendiri mengikut selera anda.....
Mai kita lihat resipi Melty Hershey Chocolate yang tengah hits nie.....


MELTY HERSHEY CHOCOLATE
Resipi asal : Noraslinda Bugal
Sumber : Rahel Blogspot
Olahan : MA

Bahan A :
  • 250g UHT Whipping Cream (Dairy fresh cream) - MA guna jenama ANCHOR
  • 250g cream cheese - MA guna jenama ANCHOR juga
  • 200ml susu pekat manis (kurangkan kalau tak suka manis)

Bahan B :
  • Syrup coklat jenama Hershey's (nak guna yang berperisa strawberry pun boleh/ nutella, apa-apa jenis filling) - MA guna jenama American Garden
  • Biskut Marie / Oreo - MA guna Oreo hancur
Bahan-bahan hiasan :
  • Gula-gula M&M, coklat chips, kekacang, cheddar cheese (disagat/ diparut) - MA guna badam, walnut & coklat chips.(Badam & walnut dibakar terlebih dahulu)
Cara Membuatnya :
  1. Pukul cream cheese hingga lembut. Masukkan susu pekat. Putar hingga rata kemudian masukkan pula UHT  Whipping Cream. Putar lagi hingga bercampur rata.
  2. Ambil bekas & ceduk 1 susu adunan cheese & tuang kedalam bekas.
  3. Susun/ patah-patahkan biskut marie/ oreo (MA guna biskut oreo hancur)
  4. Pichitkan syrup Hershey & ratakan. taburkan coklat chips. Ulang step diatas hingga habis.
  5. lapisan diatas sekali, tuang adunan cheese & picit syrup Hershey
  6. Tabur bahan hiasan mengikut kreativiti
  7. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidang.



Ini dia Melthy Hershey Chocolate 
yang sungguh mengancam selera anda......

Ini pula jenama yang MA guna untuk buat 
Melty Hershey Chocolate

28 comments:

  1. Replies
    1. Wkumsalam....Salam perkenalan Sally....memang senang membuatnya..... cubalah....pasti takkan menghampakan......sedappp
      Diatas serta setiap lapisannya...Sally boleh bubuh apa saja kekacang...mengikut citarasa Sally....Selamat Mencuba.

      Delete
  2. Sdpnye kak...saya nk try la...tq sharr resepi

    ReplyDelete
  3. Memang sedap...Melty Hershey Chocolate niee....silakan silakan...cubalah...pasti tak menghampakan....Tq juga pada hasniliza kerana sudi mengunjunggi blog mama nie......

    ReplyDelete
  4. salam, kalau nk putar bahan2 tu dalam mesin putar boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam Azizul Karim....terima kasih kerana sudi bertandang kesini.
      Silakan cb resipi nie...memang sedappp....boleh2 Azizul....mama pun guna mesin juga untuk putarkan bahan2nya supaya sebati......Selamat mencuba semoga berjaya.

      Delete
  5. Fuuh, sedapnya tengok..
    Nk try buat la nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...terima kasih kerana sudi bertandang kesini....
      Melty hershey chocolate nie memang sedapp dik....cb lerr, pasti adik pun suka....
      Anak-anak & mama juga... kalu memakannya ...xmau berhenti....lagi & lagi....kalu tak habis, asyik mengadap itu jerr...hehehe
      Buatnya pun senang jerr......Rasanya adik sendiri pun leh buat,,,try jangan xtry...semoga berjaya....

      Delete
  6. salam. mcm sedap jer kak.. sy nk try lh.
    nk tny sejukkn tu dlm peti ais yg atas ker yg bawah???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam...Siti Aisyah...meeemanggg sedappp...sampai xterkata masa menikmatinya...hehehe
      Cuba dek..cuba jangan xcuba.....nikmati sendiri keenakkannya....
      kalau dah buat Melty Hershey Chocolate nie....sejukkan didalam peti ais yang di bahagian bawah jerr....jangan diatas, nanti kalau diatas beku dan mengeras pula dia...
      Selamat mencuba....

      Delete
  7. Salam..Kak..sukatan nya cmne lak..hihi..pm detail please

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam...Eza Hamdani...apa yang adek maksudkan ngan sukatannya yang detail...???
      Sukatan Melty Hershey Chocolate nie ...kan ada tercatit diatas....cara membuatnya pun ada...
      Kalau maksud adek ngan sukatan bahan2 yang lain tuuu....untuk topping atasnya tu....xderr sukatannya ...cuma kita letakkan jerr....ikut kreativiti kita jerr...macam2 bahan sampingan leh kita bubuh...ikut apa yang kita sukaaa..
      Selamat mencuba.....nanti kalau dah cuba dan menjadi serta adek dah pun menikmati keenakkannya...jangan lupa whatsapp pada mama yerr.....

      Delete
  8. Salam....sis tekstur die cm keras cheese kek ke...?mmg tgh cari2 resepi....nasib jmpe blog nie....leh buat le lps nie....thanks sis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam niesa yusof....maaf baru sekarang ma dapat menjawabnya...sepanjang bulan Ramadhan ma xberkesempatan untuk membuka blog nie....ma bz buat kuih muih untuk pasar ramadhan...
      Tekstur melthy hershey chocolate nie lembut jerr....kalau adek menikmatinya ...macam ais cream jerr rasanya.....sedappp...cubalah dek
      Semoga berjaya....dan menikmati keenakkannya...

      Delete
  9. Salam mama.. saya dah cuba resepi mama ni. memang mudah & sangat sedap.. terima kasih kera berkongsi ilmu mama ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah....suka MA mendengar Yuhana dah pun mencuba dan menyukainya....
      Memang famili MA pun sukakan menu nie....membuatnya pun xsusah....

      Delete
  10. Salam mama beznyaaa..mudah jer wat..nak try la..sy mmg sedang belajar buat cheesecake ni untuk niaga since jd penganggur lps abes study.bleh wat duit ckit2..klu 1 bekas tu mama jual berape yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam hedayah....dah try kerr dek.....selalunya sy jual rm 10 sebekas...sbb sy bubuh penuh2....ada jgk yg jual rm5....tp bubuh setengah jerr drp bekas tuu...

      Delete
  11. apa nama container yg sis guna tu ek ? hihi

    ReplyDelete
  12. sis, non dairy whipping cream ke dairy whipping cream?

    ReplyDelete
  13. Salam ma..nak tanya bekas plastik tu beli kat mne ye? Heee..soalan tak mncabar pon..tp nk tahu sbb sy mmg xtahu..huhu..dh cri supermarket pon xjupe..help me 😢😢😢😢

    ReplyDelete
  14. Salam ma..nak tanya bekas plastik tu beli kat mne ye? Heee..soalan tak mncabar pon..tp nk tahu sbb sy mmg xtahu..huhu..dh cri supermarket pon xjupe..help me 😢😢😢😢

    ReplyDelete
  15. Salam ma..nak tanya bekas plastik tu beli kat mne ye? Heee..soalan tak mncabar pon..tp nk tahu sbb sy mmg xtahu..huhu..dh cri supermarket pon xjupe..help me 😢😢😢😢

    ReplyDelete
  16. salam MA. nak tanye yg Oreo hancor ma guna tu ade letak butter ke or memang Oreo Jew.

    ReplyDelete
  17. salam MA. nak tanye yg Oreo hancor ma guna tu ade letak butter ke or memang Oreo Jew.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. As salam.. sy selalu fail bab pukul whipping cream tu. Blh gna whippg cream dlm btol yg sedia siap tu x?

    ReplyDelete