CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 11, 2013

IKAN SIAKAP KUKUS

Salam sejahtera & salam ceria pada pengunjung blog MA....
Agaknya apa yang anda akan masak hari ini..??? Sebagai surirumah sepenuh masa, memang pening kepala kita memikirkan untuk memasak apa, pada tiap2 hari yang mendatang.....
Namun bagitu, sekarang nie...Alhamdulillah, idea untuk memasak bagi famili tersayang menjadi mudah dengan adanya Cik google.....Dunia Tanpa Sempadan. Cuma kita perlu rajin melayarinya bagi mendapatkan idea2  memasak yang diingini.
Terima kasih juga pada puan2 punya blog yang sudi berkongsi ilmu ....... semoga ilmu yang dikongsikan dapat membantu kita semua yang ketandusan idea .....
Okeylah....hari ini MA nak kongsikan pula masakkan Ikan Siakap Kukus, yang MA masakkan pada 3 hari sudah....oleh kerana kebz an, makanya MA tidak berkesempatan untuk N3 kan pada hari berkenaan......
Ikan Siakap Kukus nie MA skodeng daripada dapur Yatie Sinar Kehidupanku, Terima kasih pada Yatie & CMG diatas resipi yang sedap nie ......Resipi asalnya kata Yatie daripada CMG yang dia C&P dari MyR. Ikan Siakap Kukus nie, memang faviorite My Hubby, kalau MA kepasar atau pergi kepasaraya, pasti tak lepaskan peluang untuk membeli ikan siakap.....

Ikan Siakap dalam proses penyediaan....
Sebelah kanan pula....penyediaan sosnya...

Ikan Siakap Kukus dah tinggal separuh je .....

IKAN SIAKAP KUKUS
Sumber : Yatie memories & CMG
Oleh : MA

Bahan-bahannya :

  • 1 ekor ikan siakap (ikan merah/ kerapu atau ikan bawal putih pun ok)
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh tepung jagung
  • 1/2 camca teh lada sulah
  • 3 camca besar jus limau kasturi*
  • 1 1/2 camca besar minyak masak* (MA guna minyak bijan)
  • 1 1/2 camaca teh gula* 
  • 1/2 camca teh garam*
  • 5-10 biji cili padi - dihiris* (MA ketukkan saja)
  • 2 batang serai - dihiris halus*(MA ketukkan je)
  • 1/2 kuntum daun kantan - dihiris* (MA tak guna pun - ganti dgn daun ketumbar)
  • 1 helai daun limau purut - dihiris halus*
  • 1/2" halia muda - dihiris halus*
  • 2 ulas bawang putih - dihiris halus*
  • 1/2 camca teh tepung jagung *
  • 1/2 camca tehserbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggie*
  • 2 biji asam jeruk (MA tambah)
  • 1/2 biji buah karet - dipotong memanjang (MA tambah)
  • 1/2 bungkus cendawan inokki (MA tambah)
Cara Membuatnya :

  1. Ikan dicuci bersih & dilumur dengan garam. tepung jagung & serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
  2. Dalam satu bekas satukan bahan sos (yang bertanda*) hingga sebati. Ketepikan.
  3. Panaskan kukusan & sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi dalam bekas tahan panas & tuangakan sosnya rata, termasuk bahagian dalam belahan perutnya. (MA masukkan dalam pemanggang ajaib je- sebelum dituangkan sosnya, taburkan atas ikan dengan karet &cendawan inokki, cili padi - ratakan atas ikan. Taburkan juga asam jeruk, halia,daun limau purut & daun ketumbar beserta serai yang telah dititik).
  4. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apabila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dengan nasi hangat.
  5. Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus.
Loo...Ikan Siakap Kukus dah tinggal separuh je..
Dah kelaparan...terlupa lakk nak snap gambarnya...
Bila dah selesai makan....
baru teringat gambar telupa ambil....
Hantam je laaa..labuuu.. he3x