N3 kali ini MA catitkan resipi Kobis Goreng Telur....masakkan yang sampoi jugak. Sayur
kobis masakan cara ini memang kegemaran MA sekeluarga. Kalau MA masakkan sayur kobis cara nie pasti langsai semuanya....tak pernah pun berbaki....jadinya MA memang le suka masakkan kobis cara ini selain Kobis Masak Lemak Putih.
Masak kobis cara nie memang sampoi sangat....oleh itu MA akan masakkan Kobis Goreng Telur nie sewaktu hampir dengan masa nak makan.
Bila semua hidangan dah tersedia atas meja, barulah MA tumiskan bahan-bahan untuk memasak kobis nie. Sayur memang le sedap makan sewaktu panas-panas, apatah lagi yang baru di angkat daripada kuali.
Seperti biasa untuk rujukkan anak-anak, makanya MA abadikan resipinya diblog ini......
Jom kita jenguk resipinya.......
KOBIS GORENG TELUR
Oleh : MA
Bahan-Bahannya :
- 1/2 biji kobis sederhana besar - dipotong kecil memanjang, bersih & toskan.
- 2 biji cili merah* ( MA guna 5 biji cili padi je - diketuk-Sbb tak de cili merah)
- 3 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*(*bahan ini dihiris halus)
- 1 sudu besar sos tiram
- 1/2 kiub pati ayam
- 2 biji telur ayam - dibasuhkan terlebih dahulu
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
- Sedikit serbuk kunyit (Pilihan)
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan yang dihiris hingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, kiub pati ayam serta sedikit garam, kacau bahan-bahan ini.
- Pecahkan telur dalam kuali tumisan & kacaukan lah telur tersebut.
- Masukkan kobis, kacau serta masukkan sedikit serbuk kunyit.
- Gaulkan sayuran tersebut sehingga sebati.
- Rasalah kesesuaian citarasanya dengan selera kita, apabila rasanya telah puas hati, matikan api.
- Bolehlah dihidangkan.
Kobis Goreng Telur....kegemaran keluargaku
TQ atas resepi..saya suka pedas, nanti nak letak cabai melaka :) : Anak Mengamuk, Mak Pun Mengamuk Sama?
ReplyDeletesampai sekarang saya masih fail goring sayur simple ni .. mekasih resepi ni, saya akan cuba lagi, kalau fail jugak, saya give up lah! haha
ReplyDelete