CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, September 9, 2013

CILI HIJAU JERUK

Baru-baru ini MA ada buatkan Cili Hijau Jeruk, untuk dimakan bersama dengan Char Kuey Tiow & Mee Rebus. Rasanyanya kalau tak ada Cili Jeruk nie tak sah.....
Kombinasi yang serasi bila MA nak makan Char Kuey Tiow & Mee Rebus, pasti Cili Jeruk nie yang MA akan prepare dulu.
Buat MA resepi nie memang selalu MA gunakan bila nak makan cili jeruk.......MA berpuas hati dengan resipi Cili Jeruk nie.
Jadi kepada anda yang teringin nak makan Cili Jeruk......jom kita buat sendiri, bahan-bahannya tak le susah sangat......
Okey mai kita semak resepinya.......


CILI HIJAU JERUK
Oleh : MA

Bahan-bahannya :

12- 15 biji cili hijau
1 cawan gula pasir
1 cawan cuka makan
2 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil kapur makan

Cara membuatnya :

  1. Cili hijau dibersihkan & dipotong secara menyerong atau secara membulat anggaran 1/2 inci tebal.
  2. Kemudian dimasukkan kedalam tapis plastic yang lubangnya besar, & goyang-goyangkan tapis supaya biji-biji cili akan terkeluar.
  3. Rendamkan cili hijau tersebut anggaran 30 minit di dalam air kapur.
  4. Lepas itu bersihkan semua cili daripada air kapur. Jeruskan air panas mendidih pada cili hijau tersebut supaya layu sedikit. Ketepikan sebentar supaya airnya tos.
  5. Masukkan kedalam botol  & ketepikan. 
  6. Sementara itu masakkan gula, cuka beserta dengan air & garam hingga mendidih. 
  7. Setelah mendidih curahkan kedalam botol yang berisi cili hijau tersebut. Cili mestilah terapung anggaran 1 inci daripada permukaan botol. Sekiranya cili tidak terapung, bolehlah ditambahkan sedikit air panas sehingga cili hijau terapung.
  8. Tutup botol & simpanlah cili jeruk nie anggaran 1 hari, bolehlah dimakan.
  9. Cili jeruk nie lebih sedap rasanya jika disimpan lama.
- SELAMAT MENCUBA-