CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, October 12, 2013

RENDANG AYAM MINANG......MEMAANGG SEDAAPP

Assalamualaikum....salam berhujung minggu...semoga semuanya ceria dalam menjalani hidup ini.....
Dah lama dah MA simpan resipi nie......tapi tidak pernah buat lagi, resipi nie MA print dulu, entah bila dah tak ingat pun....hehehe biasalah, kalau ternampak resipi yang agak berkenan dihati...printkan dulu simpan dalam fail, kadang-kadang tu dah terlupa pun....
Resipi nie MA C&P daripada SINI tetapi Julia kata dia ternampak resipi nie daripada SINI.....
Wbp terima kasih kepada semua yang terlibat dengan resipi nie......
Baru-baru nie MA buatkan resipi ini untuk dimakan dengan Nasi Jagung....
Memang sedappp....My Hubby siap request suruh MA buat lagi.....kali ini dengan burung pulak.......
InsyaAllah.....pastinya siaran ulangannya akan MA buat untuk juadah hari Raya Aidil Adha ini....tapi dengan burung pulak saperti yang My Hubby mengidam.....hehehe macam orang mengandung pulak.....
Okeylah pada yang ingin melihat resipi asal bolehlah masuk keblog diatas....disini MA C&P daripada resipi blog Julia....& saperti biasalah jika resipinya bertukar tangan, pastinya citarasa pun mengikut air tangan tuan resipi seterusnya, walau pun basic masih sama....namun bahan-bahannya pastinya ada yang terkurang atau terlebih & kadang-kadang pula ada penambahan ......Lain padang, lain belalangnya......
MARI KITA TENGUK RESIPINYA....


RENDANG AYAM MINANG
Resipi Asal : Pak Engku (Buku Resipi Kenduri Kahwin)
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 1 ekor ayam - dipotong ikut suka
  • 5 ulas bawang putih - dikisar
  • 10 ulas bawang merah - dikisar
  • 3-4 biji cili api - terpulang pada citarasa (MA guna 12 biji cili padi - dikisar)
  • 5 biji cili merah/ cili kisar (MA guna 3 biji cili merah - dikisar)
  • 2 " halia
  • 4 batang serai - 2 batang diketuk
  • 1" lengkuas
  • Rempah tumis (Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang & bunga cengkih)
  • 1 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam (MA guna 1/2 sudu besar saja)
  • Minyak masak - secukupnya
  • Santan kelapa dari 1 biji kelapa
  • Garam & gula secukupnya
  • Daun kunyit - dipotong halus
  • 2-3 helai daun limau purut - dibuang uratnya (MA tambah)
  • 1sudu teh serbuk kunyit (MA guna 1 ulas kunyit hidup)
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar (saya tambah) (MA juga tambahkan)
  • 2-3 keping asam gelugur (saya tambah) (MA juga tambah 1 keping sahaja)
  • 1/2 kiub pati ayam (MA tambah)
Cara membuatnya :
  1. Tumis rempah tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan bahan kisar & serai yang di ketuk, masak hingga kekuningan.
  3. Masukkan rempah yang lainnya, kacau rata.
  4. Setelah kuah sedikit kering, masukkan santan, ayam & kerisik.
  5. Perisakan dengan garam & juga gula sesedap rasa. Jangan lupa masukkan juga daun kunyit & daun limau purut.
  6. Tunggu sehingga kuah sedikit pekat, barulah diangkat.
  7. Hidangkan dengan nasi yang berperisa. 


Rendang Ayam Minang dah pun tersedia..
Rendang nie MA makan dengan nasi jagung..
Memang ngam...
Cubalah....