CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, April 3, 2014

PEDAL AYAM GORENG YANG SEMPOI.....

Bismillah pembuka bicara......

Assalamualaikum....selamat malam dan salam  sejahtera serta ceria untuk anda semua yang sudi follow MA Semoga kita semua dirahmati ALLAH SWT........ Aminn
N3 MA kali ini ...resipi yang sangat sampoi. Resipi nie MA buatkan dipagi ini. Walau pun sampoi, tapi MA abadikan juga disini, untuk rujukkan anak-anak dan semoga dapat memberi idea pada anda yang tercari-cari resipi yang sampoi....
Resipi nie memang menjadi kegemaran MA sekeluarga. Resipinya sampoi tapi menyelerakan.....sekiranya resipi nie ada dalam senarai hidangan harian MA...pastinya bertamboh-tamboh nasinya.....
Jom kita sama-sama tenguk resipinya....dan kepada yang sudi nak mencuba....dipersilakan.....
Semoga anda berpuas hati......


PEDAL AYAM GORENG YANG SAMPOI
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 1 paket pedal ayam (MA beli diPasaraya jerr)
  • 2 labu bawang besar - size sederhana - dipotong nipis membulat
  • 2 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*(* dihiris halus)
  • 1" halia - dipotong nipis memanjang
  • 15 biji cili padi - dibelah 2 jangan putus
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu teh pati ayam
  • 1 sudu besar kicap lemak manis
  • Sedikit garam dan kunyit
  • Sedikit lada hitam - serbuk
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara Membuatnya :
  1. Bersihkan pedal ayam, potong kecil-kecil dan toskan.
  2. Masukkan garam,kunyit dan serbuk lada hitam kedalam pedal ayam, gaulkan supaya sebati. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak dikuali dan masukkan pedal ayam tadi beserta dengan bawang merah, bawang putih,halia beserta cili padi. Kacaukan pedal ayam tersebut.
  4. Masukkan sos tiram, pati ayam dan kicap. Kacaukan supaya sebati.
  5. Masukkan bawang besar dan masak lah dengan api sederhana selama anggaran 6-10 minit. Kacau selalu supaya pedal tidak melekat dikuali. (Jika ada kacanga panjang, bolehlah di bubuhkan - tapi dikali ini MA kehabisan kacang panjang...huhuhu)
  6. Bila telah masak, tutup api dan hidangkan.

Haa nie dia Pedal Ayam Goreng
dah pun terhidang...
Anda juga boleh masukkan kacang panjang
yang telah dipotong 1" dan digorengkan
bersama-sama dengan pedal ayam...
Barulah kaww...



5 comments:

  1. As salam ma..lama x BW ke sini...bestnye..mmg fav asz nie..kalau buat lg anta putrajaya k ma...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam asz....dah lama tak dengar cerita... asz sebuk belajar, mama pula sejak kbelakangan nie pun jarang bsiaran........mama bz cara lain pulak.
      Terima kasih kerana asz masih sudi bertandang kesini....sukaanyaa mama...asz masih xlupakan mama. Doa mama semoga asz berjaya dalam mengharungi bidang yang asz ceburi.....terutamanya bidang belajar yang asz ambil sekarang....Amin
      Asz pun suka kerr...masak yang sampoi nie??? Laa...apakan daya kita jauhhh...kalau ke Putrajaya pasti mama bawa kat asz....hehehe

      Delete
  2. Assalamualaikum.. MA, thanks for the recipe.. Husband saya suka ^_^ dia kata sedap sgt2("-)

    ReplyDelete
  3. thanks sis resepi ni , i dah buat tadi . sedap! :)
    jemput singgah
    www.puterymemory.com

    ReplyDelete
  4. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    **** AKI MELAYANI SEPERTI: ***

    1.PESUGIHAN PUTIH
    2.UANG KEMBALI
    3.TERANSFER JANIN
    4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

    ReplyDelete