CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, November 11, 2014

AYAM KICAP PEDAS MADU KARIPULAI @ DAUN KARI

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Petang semalam MA cuba resipi ayam kicap pedas madu karipulai yang MA skodeng dari rumah Teratak Mutiara Kasih yang tuan tanahnya linapg. Terpikat pada komen dan masakkan yang sampoi....makanya MA jalankan projek memasak dilewat petang. Dalam resipi nie, MA hanya guna separuh drp resipi asal...bukan apa hanya ayam separuh jerr yang  masih tersimpan dirumah nie. Kalau masak disabelah petang nie biasalah...kita masak apa yang ada dalam simpanan jerr. Wbp...memang sedap, terima kasih pada linapg dan tuan yg punya resipi asal. Jika anda ingin melihat resipinya daripada linapg bolehlah lihat DISINI. Resipi yang ada ini MA dah darhaka sikit...MA hanya membuat separuh dari resipi asal dan ada tambahan sikit sana sini....biasalah yerr, bila resipi dah bertukar tangan ....jangan marah yerr Lina.....
Untuk keluarga yang kecil saperti MA nie...separuh daripada resipi asal pun dah memadai...
Bagi anda yang ingin mencuba resipi nie dipersilakan....memang sedappp 5 STAR MA bagikan pada resipi nie....My Hubby pun suka sangat dengan menu nie....bertambah-tambah nasinya....
Mai kita tenguk resipinya......


AYAM KICAP PEDAS MADU KARIPULAI @ DAUN KARI
Sumber rujukan : linapg
Oleh : MA

Bahannya :
  • 1/2 ekor ayam ~ dipotong 7 bahagian
  • 1 biji bawang besar ~ dihiris nipis2
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 biji buah tomato ~ dibelah 4
  • 5 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1" halia* (*dikisar)
  • 1 batang serai ~ diketuk (MA ikut linapg)
  • 2 sudu besar cili kering ( MA jg ikut linapg guna cili giling)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar madu
  • 1 biji cili merah ~ dipotong serong (MA gantikan dengan 8 biji cili padi - dibelah 2 jangan putus)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Sedikit hirisan ketumbar (MA xguna sbb xder stok)
  • 4-5 batang kacang panjang - dipotong 1 1/2" panjang (MA tambah)
Cara Membuatnya :
  1. Lumurkan kepingan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan seperti biasa hingga garing. Angkat dan toskan.
  2. Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar, serai dan daun kari sehingga agak layu, baru masukkan bahan-bahan kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia dan cili giling dan kacaukan sehingga agak garing dan naik aromanya.
  3. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan madu dan kacau2kan. Tambahkan garam dan gula (jika perlu).
  4. Apabila kuah sudah pekat masukkan ayam goreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya.
  5. Terakhir baru masokkan buah tomato, cili merah dan hirisan daun ketumbar dan kacau2kan lagi. (MA masukkan juga kacang panjang)
  6. Apabila nampak sebati barulah tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
 Jemput makan...
memang sedappp...