CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, January 26, 2014

ASAM PEDAS MELAKA...YANG MEMANG TERANGKAT SEDAPPNYAAA

Assalamualaikum...salam sejahtera semua yang sudi bertandang keblog MA niee
N3 kali niee pula adalah resipi Asam Pedas Melaka...yang sekarang dah menjadi favourite family MA....
Jika MA teragak nak makan asam pedas....inilah resipi Asam Pedas yang MA akan masakkan. Sebelum ini juga MA ada juga masakkan asam pedas niee.....resipinya ada DI SINI. Untuk kelainan rasanya ....jadi di kali ini MA bubuhkan sedikit belacan ...resipi asal tiada belacan dimasukkan. Dikali ini MA masakkan asam pedas ini dengan menggunakan ikan Rohu @ Ara pancingan MA. Ikannya MA gorengkan separuh masak dahulu... untuk mendapatkan isinya yang sedikit keras.....Wbp....ummmphh nya tetap terangkat......
Minta maaf banyak-banyak pada pemilik resipi asal yerrkk....kerana MA dah menderhaka...
WOkey...jangan kita lengahkan masa lagi.....mai kita tenguk resipinya ......

Asam Pedas Melaka mari niee...
memang MA masak pekatkan sikit...
Looo...memanggg terangkatt sedappnya

ASAM PEDAS MELAKA....yang memang terangkat sedapppnyaaa
By : junjs myR
Sumber : Teratak Mutiara Kasih
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 4 keping ikan pari - MA guna ikan Rohu @ Ara (MA gaul bersama garam dan kunyit serbuk dan goreng ikan separuh masak)
Bahan Kisar :
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 10 biji cili kering 
  • 5 biji cili padi - pilihan (MA tambah sbb nak pedaskan lagi)
  • 1/2" halia
  • 1 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih
  • 1/4 sudu teh lada hitam (MA gunakan 1/2 sudu teh serbuk lada hitam)
  • 1/2" kunyit hidup
  • Sedikit belacan (MA tambah)
Bahan Tumis :
  • 1/2 bawang besar 
  • 1 sudu teh halba
  • 1/4 sudu teh biji sawi (MA guna 1/2 sudu teh)
  • 2 tangkai daun kari
  • Air asam jawa secukupnya
  • Air secukupnya
  • 1 biji tomato - potong 2 (MA potong 4)
  • 5 biji kacang bendi (MA tak letak pun)
  • 1 batang serai - diketuk
  • Bunga kantan atau daun kesom secukupnya (MA guna kedua-duanya)
  • Minyak masak
  • Garam dan gula secukupnya.
Cara Membuatnya :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, daun kari, halba dan biji sawi hingga wangi dan naik bau, serta sehingga bawang besar sedikit layu.
  2. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam dan air, biarkan mendidih kemudian baru masukkan ikan dan bahan-bahan lain.
  4. Masukkan garam dan gula, rasa dan sesuaikan deangan selera kita. Biarkan hingga masak dan mendidih. Tutup api dan bolehlah dihidangkan panas-panas....makan dengan nasi putih.
Amboiii mak...sedaapppnyaaa...
Asam Pedas Melaka nieee...
Rugi sesiapa tak mencuba.....

Asam Pedas Melaka dah pun terhidang...
JEMPUT MAKAN !!!