Apa resepi yang anda akan masak hari nie....masih dalam pencarian, kalau begitu mai kita buat dalca...
Dalca nie MA buatkan semalam untuk makan bersama nasi beriani.
Masaknya simple je.... sedap juga di makan dengan nasi biasa.....
Dalca nie MA buat dengan ayam je.....biasanya kalau dalca di buat dengan daging terutama daging tetel & ada tulang sikit-sikit......wauuu terangkat...!!!
Tapi yelah semalam, MA buat apa yang ada di dalam Freeze je....nak habiskan stok lama....
Lagi pun angin malas melanda........malas betul MA nak keluar ke pasar atau pun ke kedai. Laaa...jadinya MA main hentam je le....masak apa yang ada.... Nasib baiklah bahan-bahan yang di perlukan ada pulak tu.......alhamdulillah, terlaksana jugak lah projek spontan MA.
Resepi dalca nie....biasa je, MA selalu buat ikut apa yang mak MA selalu masakkan.....tapi selalunya mak selalu masak dalca gunakan daging.....MA saja yang memandai tukarkan kpd ayam... emergencylah katakan..he3x
Moh kita tenguk resepinya...
KUAH DALCA AYAM
Resepi : mamaAna
Bahan-bahannya :
2 ketul daging ayam yang bertulang - sederhana besarnya (Kalau ada rangka ayam pun lagi elok)
2 sudu besar rempah kari daging
1/4 cawan kacang dal - dicuci & direbus hingga kembang
1- 2 cawan santan (terpulang pada kepekatan yang anda mahu)
1" halia *
4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih* (*bahan-bahan ini di kisar)
1 tangkai daun kari
2 biji kentang bersaiz kecil - di belah 2 tiap sebiji
1 biji terung panjang - di potong sederhana kecil
1 batang karot bersaiz kecil - di potong memanjang
2 biji tomato - di belah 4 setiap satu
5 tangkai kacang panjang - di potong panjang 1 1/2"
1/2 ketul pati ayam
Sedikit bahan penumis ( 4 sekawan)
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya :
- Panaskan minyak dalam periuk, bila minyak dah panas, masukkan bahan penumis (4 sekawan).
- Masukkan juga bahan-bahan kisar, rempah kari daging & daun kari, goreng hingga naik bau & pecah minyak.
- Masukkan ayam biarkan sebentar sehingga masak. Kacaukan selalu.
- Masukkan santan, air asam jawa, kacang dal, kentang & karot. Masak hingga kentang & karot empok.
- Kemudian masukkan terung, biarkan sampai terung empuk sedikit. Kacau.
- Bila semua sayuran telah empuk, baru masukkan kacang panjang & tomato. Kacau sebatikan kuahnya.
- Akhir sekali masukkan garam & pati ayam, rasakan kuahnya mengikut citarasa kita.
- Bila semuanya dah berpuas hati, matikan api
- Hidangkan bersama nasi beriani atau nasi biasa.
INI HIDANGAN SAMPINGAN DENGAN NASI BERIANI
Kombinasi yang sesuai sekali....
- SELAMAT MENCUBA -