CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, July 11, 2013

BISKUT RED PEARL -Memang Sodappp


Assalammualaikum......apa kyabar semuanya, bagaimana dengan puasa hari nie.....masih lagi penuh????? He3 tak kan le awal-awal lagi dah mengelat.......
Hari ini MA ada buat biskut lagi.....sekarang mood membuat biskut dah mari.....kuang3
Baru-baru ini MA ada skodeng di rumah Cendanakasih.....mencari-cari biskut apa yang MA akan cuba pula......dan daripada komen yang MA baca daripada Cendanakasih, memang biskut nie di gemari ramai........Pada tahun 2012 je, Cendanakasih kata dia menerima tempahan sebanyak 30 botol & oleh kerana itulah MA terpanggil untuk mencuba buat biskut nie......
Kepada Cendanakasih terima kasih kerana pengkongsian ini, izinkan MA berkongsi di blog MA pula.......kepada sesiapa yang nak tengok dari Cendanakasih ada di SINI.
Ok.....malam nie selepas berbuka puasa MA pun terlalu excited nak merasa biskut nie....memang sedapppp, apa tidaknya di samping rasa conflake, kita juga akan merasa kerangupan badam beserta coklat cip dan kismis (MA gantikan ceri kering dengan kismis sbb kismis je yang ada di rumah nie). MA cuma nak mencuba rasa keenakkan biskut nie saja, jadi MA buat ape yang ada kat rumah je..... Tapi memang sedap, kombinasi biskut nie.....memang berbaloi membuatnya.
Cubalah.......



BISKUT RED PEARL - Yang sedappp.....
Sumber : Cendanakasih

Bahan-bahannya: (50 biji)

150g butter
150g tepung gandum
75g gula kaster
60g conflake (di ramas sedikit)
50g coklat cip
20g ceri kering (merah & hijau)- MA gantikan dengan kismis
25g badam/gajus/hazelnut (bakar dulu & di hancurkan sedikit)- MA guna badam & hazelnut 25gx2
1 sudu teh essen Vanila
1 sudu teh emplex- MA gantikan dengan tepung beras, ikut apa yang Cendanakasih kata

Hiasan :

ceri merah - dihiris halus & memanjang
Sedikit kuning telur

Cara membuatnya :

  1. Pukul butter & gula hingga sebati (guna whisker pun boleh, sekadar sebatikan gula & butter je)
  2. Campurkan semua bahan-bahan kering & kacau sebati.
  3. Guna sudu kecil, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar. CK jemput & bulatkan seperti bebola (bila di bakar, biskut akan leper dengan sendiri).
  4. Sapukan kuning telur di atas biskut & letakkan ceri merah.
  5. Bakar pada oven bersuhu 165C, selama 30-40 minit.
TIP:

  • Tahun nie CK keluarkan 2 sudu besar tepung gandum (dari sukatan di atas) & di ganti dengan 2 sudu besar tepung beras. So biskut lebih rangup & sedap. Tak perlu guna emplex pun tak pe.
  • Kata Cendankasih...."Ada kengkawan yang buat biskut nie dan jadi tak berapa nak rangup....nak dapat biskut yang rangup dan sedap??...jeng jeng jeng.....Biskut nie tak boleh di bakar dengan api yang tinggi....so suhu oven kena slow je.....dalam 165C/180C gitew.....bergantung la pada oven korang......"



IPOH INTERNATIONAL RUN

Assalammualaikum......tak ada masakkan ape nak di ceritakan di pagi nie......jadi MA update N3  yang tertunggak nie...
Dah lama dah cerita nie tak update......bz dengan masakkan je.
Pada 07.07.2013 my hubby, my Yanti & si bongsu telah pun daftar dalam Ipoh International Run yang di adakan pada tiap-tiap tahun pada bulan Julai di Ipoh di bawah anjuran MBI.
Bermula pada tahun dulu 2012; semenjak MA & keluarga berpindah ke Ipoh.....anak-anak MA, my Yanti & si Bongsu telah pun join aktiviti nie.....tapi my hubby baru mula join in di tahun nie 2013.
Sepatutnya di tahun nie, my Yanti pun join sama, nama-nama mereka dah pun di daftarkan semenjak 29.05.2013 lagi.
Tapi ye lah kita hanya merancang, tapi segala-galanya Tuhan yang menentukan....
Tahun nie my Yanti tak dapat menyertainya, hanya my hubby & si bongsu je lah yang join in kali ini.
MA just jadi penyokong setia je....
My Yanti pada mulanya nak balik jugak untuk menyertainya. tapi besok paginya hari Isnin dia pula ada urusan di KL.....jadi kalau balik pun, malam sabtu baru sampai ke rumah dan pagi besoknya selepas mengikuti aktiviti larian tu....petangnya nak balik semula ke KL. Oleh kerana tu le MA & my hubby nasihatkan my Yanti tak payahle join aktiviti tu di tahun nie.....
Bukan ape MA risau setiap kali my Yanti balik ke Ipoh .....dia memandu sendirian, jadi itu yang membuatkan MA risau sangat...... kerana my Yanti pernah mengalami accident ketika pulang dari Ipoh ke KL dulu......Itu cerita lama dah, tapi MA masih lagi fobia, bila dengar saja my Yanti nak drive balik ke Ipoh......hati MA dah berdebar-debar, ye le hati se orang IBU.
Di tahun nie si bongsu join larian 7 kilometer, my hubby 15 kilometer & sepatutnya my Yanti just join Fun Run je, 5 kilometer.
Gambar-gambar yang ada just gambar my hubby je....si bongsu entah mana perginya dengan kawan-kawannya.......
Ok le MA berhenti di sini dulu......just untuk kenangan mengusik jiwa untuk anak-anak & kami sekeluarga.....
Mari kita layan je gambar-gambarnya......
  


                            Pagi- pagi lagi selepas subuh kami dah pun bertolak
                            ke Stadium Indera Mulia. Larian nie akan bermula pada 6.30 pagi,
                            ramai betul orang di stadium. Tahun ini lebih kurang 17,000 ++
                            yang berdaftar untuk menyertai Ipoh International Run nie

                                My hubby keletihan......selepas menyelesaikan larian
                                15 kilometer.....tak pe bang panjang umur tahun depan
                                boleh cuba 21 kilometer pulak.....
                                Tahun depan mesti target dapat hadiah......
                                jangan harapkan sijil je ,,,,,,,,,,,