CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, October 1, 2013

KEK PISANG CEPAT SIAP.......Sedappp tuuuu

Pagi - pagi lagi selepas sembahyang subuh, angin kus-kus kerajinan melanda MA....
Jadinya MA cubalah membuat kek pisang yang simple nie...
Dah lama MA teragak nak buat kek pisang simple nie, sejak terpandang dirumah Mas Duniaku....Pisang pun dah MA belikan 3 ke 4 hari sudah.....tapi tak juga jadi nak membuatnya.....huhuhu
Itulah selagi kita dinamakan manusia... kita hanya cuma boleh merancang ....tapi segala-galanya,Tuhan yang menentukan.......
Wbp Alhamdulililah....pagi nie terlaksana juga hajat dihati MA nak mencuba membuat kek pisang yang simple nie.....
Syukur semuanya berjalan dengan lancar, walau pun baru pertama kali MA buatkan kek pisang nie.....kek pisang yang lembut, gebu & moist terhasil....
Terima kasih pada Mas Duniaku kerana resipinya MA ambil daripada rumah Mas, terima kasih juga pada CMG & tuan asal resipi nie kerana sudi berkongsi......
Memang sedap kek nie.....membuatnya pun tak susah.....tak perlu guna mixer pun, cuma godek-godek je dengan garpu & senduk kayu..... adunan kek pisangnya dah pun terhasil.....senang kan...
Jom kita tenguk resipi kek yang simple nie....



KEK PISANG CEPAT SIAP
Sumber : Mas Duniakau
Oleh : MA

Bahan-bahannya :

200g tepung gandum* (MA guna tepung rose/superfine)
1 sudu kecil soda bicabonate*
1 sudu kecil baiking powder*(*bahan ini disatukan & diayak)
150g pisang (MA guna pisang raja)
170g gula kaster (MA guna 150g gula perang spt CMG guna)
Secubit garam (Mat tambah) - (MA guna 1/4 sudu kecil)
3 biji telur gred A (MA guna telur gred B je)
120g minyak sayur (Mat guna minyak jagung) - (MA guna minyak Sri Murni je)
1 sudu besar ovellate
Beberapa titik essen pisang (MA tak guna pun)
Chocolate rice sebagai hiasan

Cara Membuatnya :
Mai kita tenguk cara buatnya secara step by step.......


1. Mula-mula masukkan pisang, gula, garam &  ovellate
                                     kedalam satu bekas, lecekkan semua bahan-bahan ini 
                                            dengan menggunakan garpu, sehingga sebati.

2. Masukkan telur  sebiji demi sebiji & kacau hingga rata.

3. Masukkan tepung yang telah diayak tadi 
sedikit demi sedikit & gaulkan sehingga rata serta sebati
 dengan menggunakan senduk kayu.

4. Masukkan minyak sedikit-sedikit 
sambil dikacau hingga sebati.

5. Tuang adunan ini kedalam bekas pembakar 
yang telah dilapik dengan kertas minyak
& sapukan dengan sedikit mentega
 (MA guna bekas pembakar 6 1/2" x 10")

6. Taburkan diatas adunan kek dengan chocolate rice,
kemudian masukkan kedalam oven yang
 telah dipanaskan terlebih dahulu
dengan suhu 170C, bakarkan adunan kek ini
 selama 40-60 minit/sehingga kek masak.

7. Biarkan kek sejuk sedikit, keluarkan kek drp acuan, 
biarkan ia sejuk diatas jaringan 
& bolehlah dipotong serta  dihidangkan..


KEK PISANG CEPAT SIAP........SEDAPPPP
Bertambah sedap kalau dimakan panas.....