CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, April 12, 2014

AYAM MASAK MERAH BEREMPAH

Bismillah pembuka bicara......

Assalamualaikum...bagi yang sudi bertandang kesini dan terima kasih diucapankan. Menu kali nie MA skodeng dari rumah K.Nor@SecubitGaram. Menu ulang tayang kata K.Nor dan rewind kata CMG. Jadinya jika menu nie selalu dalam senarai ulang tayang....pastilah sedappp.
Oleh kerana itulah MA terpikat dan teruja untuk mencubanya. Jadinya pagi tadi MA jalankan projek memasak menu nie......Alhamdulillah...memang betullah apa yang MA jangkakan. Bertamboh-tamboh nasinya ketika lunch tadi..... (My Hubby suka sekali)
Pastinya menu nie akan ada lagi ulang tayang bagi pihak MA pula....terima kasih K.Nor.....muahhaahaaa.
Apa tunggu lagi....jom kita tenguk menunya......


AYAM MASAK MERAH BEREMPAH
Sumber rasipi : K.Nor@SecubitGaram
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 1/2 ekor ayam - dipotong dan dibersihkan
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1/2 sudu kecil garam
Bahan Tumis :
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
Bahan Blend :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • 1 batang serai (MA guna 2 batang)
  • 7 biji cili padi (MA tambah sbb suka pedas)
  • 3 sudu besar cili mesin - kurangkan jika xsuka pedas
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap
  • Air asam jawa (MA gantikan 1 potong asam keping)
  • Sedikit air
  • Garam dan gula
  • Minyak
  • 1 sudu teh serbuk pati ayam (MA tambah)
  • 2 helai daun pandan - dikoyak2 dan disimpulkan (MA tambah)
Bahan Sampingan :
  • 2 biji cili hijau - dipotong 2 (MA xguna pun sbb xderr)
  • 2 biji cili merah - dipotong 2
  • 1 biji tomato - dipotong 6
  • 1 labu bawang besar - dipotong 6 (MA potong bulat)
Cara Membuatnya :
  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam, gorengkan hingga masak tapi jangan terlalu garing.
  2. Angkat dan toskan.
  3. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bahan penumis hingga wangi.
  4. Masukkan cili mesin dan daun pandan, tumis hingga cili menjadi garing.
  5. Masukkan bahan yang diblend, goreng lagi hingga kering sedikit dan masukkan sedikit air, masak hingga pecah minyak.
  6. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih (yang telah digaulkan dengan sedikit air panas hingga menjadi pes). Masukkan juga sos tiram.
  7. Goreng hingga wangi dan garing dan barulah dimasukkan garam dan gula secukup rasa. 
  8. Masukkan 1/2 cawan air dan masukkan air asam jawa...juga serbuk pati ayam.
  9. Biarkan mendidih dan sedikit pekat
  10. Masukkan ayam dan bahan2 sampingan (cili hijau, cili merah, tomato dan bawang besar)
  11. Masaklah hingga kuah hampir pekat, angkat dan hidangkan.
Ayam Masak Merah Berempah
Dah pun siap......

Nie dia menu  Ayam Masak Merah Berempah
Memang sedapp...
tak percaya...cuber lerr.....