CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, August 31, 2013

TEMPEYEK....Kuih Kudapan Kegemaranku

Salam sejahtera untuk semua pengunjung yang sudi bertandang keblog MA....
Selamat menyambut hari MERDEKA pada warga Malaysia yang dikasehi......semoga negara kita Malaysia sentiasa berada didalam aman dan damai sentiasa....Aminnn
Hari ini MA N3kan resipi Tempeyek, yang MA pernah buat bagi jualan semasa MA tinggal di Shah Alam sewaktu zaman bekerja dahulu.....
Tempeyek nie MA buatkan bersama-sama dengan kuih Rose (Kuih Goyang) bagi jualan direstoran & kedai pam minyak disekitar Shah Alam, Subang & diKelana Jaya. MA packingkan dalam bungkus kecil-kecil & hantarkan ke restoran & kedai pam minyak tersebut untuk jualan....
Alhamdulillah.....sambutannya menggalakan. Untuk menggoreng tempeyek nie MA menggajikan 2 orang pekerja, MA just buat bancuhannya sahaja.
Walau bagaimanapun itu cerita lama, ketika MA tinggal di Shah Alam....
Sekarang hanya tinggal kenangan yang mengusik jiwa....
Baru-baru ini MA ada buatkan tempeyek ini untuk kudapan bagi menyambut hariraya .....
Sebagai rujukkan MA kelak, maka MA salinkan resipi nie disini......bagi kawan-kawan yang teringin nak membuatnya ...dipersilakan. Bancuhan tempeyek MA nie nipis sahaja.....jadi pada kawan-kawan yang berhajat nak mencuba membuatnya untuk makan sendiri, dinasihatkan buat 1/2 bancuhan je......kerana nanti jemu pulak duduk menggorengnya......
Okey...jom kita tenguk resipinya ......


TEMPEYEK 
Oleh : MA

Bahan-bahannya : (Bancuhan yang MA buat untuk jualan)

Bahan A:

450g tepung beras* (MA guna tepung beras cap 3 gajah)
1 sudu kecil garam*
1 sudu besar ajinomoto*
21/4 sudu besar gula kasar*(*Bahan-bahan ini dicampurkan sekali)

Bahan B:

10g jintan manis**
7g jintan putih**
12g ketumbar biji**
2 biji buah pelaga**(dibuang kulitnya)
12g halia**
40g udang geragau**(**Bahan ini diblender & campurkan dengan 300ml air)

800ml santan
2 biji telur gred C
2 sudu kecil air kapur (kapur yang telah dilarutkan airnya - dalam bekas kapur)
Sedikit kacang tanah>
Sedikit ikan bilis>(Kacang tanah & ikan bilis digorengkan terlebih dahulu)
Minyak untuk menggoreng.

Cara Membuatnya :
  1. Santan & air kapur campurkan dengan bahan A, kacau sebatikan. Tapiskan kedalam blender & campurkan telur & diblender supaya bahan sebati. 
  2. Masukkan bahan B kedalam bancuhan tepung tadi. Sebatikan.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, Panaskan juga acuan tempeyek dengan merendamkannya didalam minyak yang panas.
  4. Apabila acuan sudah cukup panas, angkat acuan & siramkan keatasnya dengan adunan tepung tadi,lebihan adunan dituangkan semula didalam bekas adunan, jadi yang tinggal pada acuan hanya lapisan yang nipis je. Taburkan atasnya dengan beberapa biji kacang tanah & beberapa ekor ikan bilis. 
  5. Gorengkanlah adunan ini sehingga garing.
  6. Apabila sudah elok keperangan, angkat tempeyek itu & toskan.
  7. Setelah tempeyek sejuk bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.

'SELAMAT MENCUBA' 


Tempeyek dah pun siap terhidang
memang sedap untuk kudapan
apa lagi semasa mengadap TV
sekejap je habisnya...